skip to Main Content
MacOS Ventura Is Nu Beschikbaar
Afbeelding: Apple / macOS Ventura, biedt een Mac-ervaring die beter is dan ooit.

macOS Ventura is nu beschikbaar

Met de baanbrekende features van macOS Ventura werkt je Mac nog prettiger en krijg je meer gedaan dan ooit. Zo kun je met de nieuwe continuïteitscamera naadloos schakelen tussen al je Apple devices, en met de nieuwe Stage Manager-feature is het makkelijker om je op je werk te concentreren en van taak te wisselen. Safari luidt met passkeys een toekomst zonder wachtwoorden in, en ook populaire apps als Mail en Berichten zijn op allerlei punten op de schop genomen. macOS Ventura is vanaf vandaag beschikbaar als gratis software-update voor Macs met een Apple chip en Macs met een Intel-processor.1

Magische samenwerking tussen Apple devices via Continuïteit

Met de continuïteitscamera is het veelzijdige camera­systeem van je iPhone ook beschikbaar op je Mac, zodat je er een geweldige webcam bij hebt.2 Als je iPhone in de buurt is, schakelt je Mac automatisch over naar de iPhone-camera. Daardoor kun je op je Mac nu dingen doen die je met een webcam nooit kon, en alles werkt ook nog eens helemaal draadloos. De nieuwe Bureauweergave-feature maakt gebruik van de ultragroothoekcamera van je iPhone. Daardoor is het net alsof je van bovenaf op je bureau kijkt, waarbij je ook meteen je eigen gezicht ziet: ideaal als je een video van een reparatieklusje wilt maken of een praktische demonstratie wilt geven. Via de continuïteitscamera kun je op elk Mac-model innovatieve iPhone-features gebruiken, zoals Middelpunt, Portretmodus en het nieuwe Studiolicht, een belichtingseffect dat je gezicht mooi uitlicht en de achtergrond verduistert.

Handoff is er nu ook voor FaceTime, waardoor je een FaceTime-gesprek op je ene Apple device naadloos kunt voortzetten op een ander Apple device in de buurt. Je kunt dus een FaceTime-gesprek op je iPhone of iPad beginnen en dat naar je Mac verplaatsen zodra je thuis of op kantoor bent, of een gesprek dat je op je Mac bent begonnen overnemen met je iPhone of iPad wanneer je de deur uitgaat.

Automatisch een functionele werkruimte met Stage Manager

Stage Manager deelt je apps en vensters automatisch in op een manier die voor jou werkt, zodat je je aandacht bij je werk kunt houden en toch alles in één oogopslag ziet. Als je Stage Manager vanuit het bedieningspaneel activeert, wordt het venster van de actieve app prominent midden in beeld weergegeven. Alle andere vensters staan dan aan de linkerkant, zodat je makkelijk kunt switchen. Je kunt voor specifieke werkzaamheden ook een aparte app- of venstergroep maken, zodat er een ideale werkruimte ontstaat. Stage Manager werkt ook met andere weergavetools in macOS, zoals Mission Control en Spaces, en je kunt altijd met één klik terug naar je bureaublad.

Passkeys en nieuwe samenwerkingsfeatures in Safari

Met passkeys, een nieuwe inlogmethode waarmee je nog veiliger kunt internetten, luidt Safari een toekomst zonder wachtwoorden in. Passkeys zijn behalve veiliger ook heel gebruiksvriendelijk, en maken wachtwoorden overbodig. Zodra je een passkey aanmaakt, wordt er een unieke digitale sleutel aangemaakt die alleen op je device wordt bewaard en nooit op een webserver terechtkomt. Een hacker kan er niet bij, ook niet via phishing, dus je hoeft je geen zorgen te maken over datalekken. Met passkeys kun je veilig inloggen met Touch ID of Face ID, en ze worden op basis van end-to-end encryptie via de iCloud-sleutelhanger gesynchroniseerd. Daardoor kun je ze op al je Apple devices gebruiken. Passkeys werken ook in apps en op het web, zodat je met je iPhone kunt inloggen op websites of in apps op devices van andere fabrikanten.

Via de gedeelde tabgroepen in Safari kun je nu via het web samenwerken met anderen. Zo kun je heel eenvoudig een website met je vrienden of collega’s delen, en ook live zien welke tabs zij in beeld hebben. Als je een groepsproject wilt opzetten, kun je bijvoorbeeld een gedeelde startpagina maken, compleet met een lijst met bladwijzers – ideaal wanneer je met het hele gezin plannen voor de zomervakantie maakt of met je medestudenten aan een onderzoeksproject werkt. Vanuit je groepsproject kun je ook chatten via Berichten of in FaceTime een groepsgesprek starten, gewoon vanuit Safari.

Nieuwe features in Mail voor efficiënter werken

In Mail kun je nu vooraf instellen wanneer een e-mail moet worden verstuurd, de verzending annuleren als het bericht de inbox van de ontvanger nog niet heeft bereikt4 en verrijkte links aan je e‑mail toevoegen, zodat je in één oogopslag nog meer informatie ziet. Mail merkt het ook als je vergeet een bijlage of een ontvanger toe te voegen, en vraagt dan of je dat alsnog wilt doen. Verder kun je een herinnering instellen om een bericht op een later moment te lezen en zorgen dat je automatisch een suggestie krijgt om een e-mail op te volgen als je nog geen reactie hebt gekregen.

De zoekfunctie in Mail laat met behulp van de allernieuwste zoektechnieken uitgebreide resultaten zien die nog nauwkeuriger zijn. Bovendien vind je sneller wat je zoekt, of het nu om een recente mail, contactgegevens, bestanden, foto’s of iets anders gaat, want je krijgt al suggesties zodra je in het zoekveld klikt – dus nog voordat je ook maar een letter hebt getypt.

Praktische verbeteringen in Berichten

Je kunt nu een bericht bewerken of terughalen dat je net hebt verzonden5, berichten terughalen die je per ongeluk hebt verwijderd en een bericht als ongelezen markeren als je er pas later op kunt reageren. Ook is samenwerken nu simpeler dan ooit, want je kunt in Berichten een bestand delen waar iedereen in de berichtenreeks automatisch bij kan. Wanneer iemand een wijziging aanbrengt in het gedeelde document, verschijnt daar boven in de berichtenreeks een melding van. Via Berichten op je Mac kun je ook aanhaken bij een SharePlay-sessie, wat handig is als je wilt chatten terwijl je samen met iemand anders naar een tv-serie kijkt of naar muziek luistert.

Gedeelde iCloud-fotobibliotheek om simpel foto’s te delen

Met ‘Gedeelde iCloud-fotobibliotheek’ kun je een aparte fotobibliotheek aanmaken waar maximaal zes gezinsleden toegang toe hebben, zodat iedereen meteen alle gezinsfoto’s kan zien. In die gedeelde fotobibliotheek kun je bijvoorbeeld alle foto’s uit je eigen bibliotheek zetten, maar ook alleen foto’s waarop bepaalde mensen staan of die vanaf een bepaalde datum zijn genomen. Ze krijgen slimme suggesties om foto’s te delen waarop deelnemers van de bibliotheek of andere door hen uitgekozen personen staan. En elk gezinslid kan gedeelde foto’s en video’s toevoegen, verwijderen, bewerken of als favoriet instellen. De foto’s in de gedeelde bibliotheek komen ook langs in Terugblikken en ‘Uitgelichte foto’s’, zodat iedereen al die mooie momenten nog eens kan terugkijken.

Superproductief met Spotlight

Spotlight bevat een aantal nieuwe features en ziet er op je Mac, iPhone en iPad nu min of meer hetzelfde uit. Je kunt er afbeeldingen in je fotobibliotheek, op internet en in apps als Berichten en Notities mee opzoeken. Verder is het mogelijk om op locatie, persoon, scène of voorwerp naar foto’s te zoeken, en dankzij Livetekst kun je ook foto’s terugvinden waarop een bepaalde tekst te zien is. Ook nieuw is de aanvullende informatie die je te zien krijgt wanneer je met Spotlight naar een muzikant, film, acteur, tv-serie, bedrijf of sport zoekt. Verder kun je rechtstreeks vanuit Spotlight een timer zetten of een nieuw bestand aanmaken, wat je productiviteit ten goede komt. En omdat Spotlight ook ‘Snelle weergave’ ondersteunt, zie je van vrijwel elk bestand een voorvertoning op volledig formaat zonder het eerst te hoeven openen.

Nog beter gamen op de Mac

Dankzij het enorme vermogen van de Apple chips is elke nieuwe Mac geschikt voor de meest geavanceerde games. En met de komst van macOS Ventura komen er nog diverse nieuwe technologieën bij, zoals Metal 3, die de hardware van de Mac optimaal benutten. Dat merk je aan de supersnelle prestaties, de reactiesnelheid van je game en de prachtige graphics.

Later dit jaar komen er voor de Mac verschillende nieuwe topgames uit, waaronder Resident Evil Village van Capcom. Deze game staat vanaf vrijdag 28 oktober in de Mac App Store en maakt optimaal gebruik van alles wat de chips van Apple te bieden hebben. Reken dus op een supersnel reagerende game met een hoge beeldsnelheid en geweldige visuals.

Andere nieuwe features

 • Livetekst herkent tekst in gepauzeerde videoframes, en ook tekst in het Japans en Koreaans. Verder kun je het onderwerp uit de achtergrond lichten en naar een app als Berichten slepen. Visueel opzoeken herkent nu zoogdieren, vogels, insecten, standbeelden en nog meer bezienswaardigheden.
 • In macOS Ventura zitten nieuwe toegankelijkheidsfeatures, zoals ‘Live bijschriften’ voor alle soorten audiocontent6, de mogelijkheid om getypte tekst te laten uitspreken tijdens een telefoongesprek en een optie om tekst van VoiceOver te controleren op spel- en taalfouten.
 • De Weer– en Klok-app staan nu ook op de Mac, compleet met alle features die je ook op je iPhone hebt. Daardoor kun je nu onder meer de wekker zetten en kijken wat voor weer het bij jou in de buurt is.
 • Systeemvoorkeuren heet vanaf nu Systeeminstellingen en heeft een andere opzet, zodat je op de Mac sneller vindt wat je zoekt. Deze app lijkt nu meer op de Instellingen-app op iPhone en iPad.
 • De beveiliging van macOS is verder opgeschroefd, waardoor de Mac beter bestand is tegen aanvallen van buitenaf. Met de nieuwe ‘Snelle beveiligingsmaatregelen’ wordt je Mac bijvoorbeeld tussen de reguliere updates door bijgewerkt, zodat de beveiliging up-to-date blijft.

Beschikbaarheid

macOS Ventura is vanaf vandaag beschikbaar als gratis software-update. Voor meer informatie en een overzicht van de compatibele Mac-modellen ga je naar apple.com/nl/macos/ventura.

 1. Voor informatie over de compatibiliteit van macOS Ventura ga je naar apple.com/nl/macos/ventura. Sommige features zijn mogelijk niet in alle talen of regio’s beschikbaar, of niet op alle Mac-modellen.
 2. Continuïteitscamera is beschikbaar op iPhone XR of nieuwer met iOS 16.
 3. Continuïteitscamera met Middelpunt en Bureauweergave is beschikbaar op iPhone 11 of nieuwer met iOS 16. Studiolicht is beschikbaar op iPhone 12 of nieuwer met iOS 16.
 4. Gebruikers kunnen het afleveren van een bericht annuleren tot 30 seconden nadat het is verstuurd. Ze kunnen ook instellen dat berichten langer in de outbox blijven staan. ‘Mails intrekken’ kan ook worden uitgeschakeld.
 5. Gebruikers kunnen een bericht tot 15 minuten na verzending bewerken. Intrekken kan tot maximaal 2 minuten na verzending. Gebruikers kunnen maximaal vijf bewerkingen aanbrengen in elk bericht. Ontvangers kunnen zien dat een bericht is bewerkt.
 6. Van ‘Live bijschriften’ is later dit jaar een bètaversie in het Engels (VS, Canada) beschikbaar op iPhone 11 of nieuwer, iPad-modellen met A12 Bionic of nieuwer en Macs met een Apple chip. De feature ‘Live bijschriften’ is mogelijk niet altijd even nauwkeurig en is niet geschikt voor gebruik in risicovolle situaties.

 

Back To Top