skip to Main Content
Mijlpaal Van 100 Miljoen Nummers Bereikt
Afbeelding: Apple

Mijlpaal van 100 miljoen nummers bereikt

21 jaar na de introductie van iTunes en de allereerste iPod zijn we van 1000 nummers op zak naar 100.000 keer zo veel nummers in Apple Music gegaan. Zo’n groeipercentage kom je maar zelden tegen. Tegenwoordig heb je de hele muziekgeschiedenis, van het allereerste begin tot aan de nabije toekomst, binnen hand- of stembereik.

Meer muziek dan je tijdens je leven kunt beluisteren, ook als je twee- of driehonderd zou worden. Meer muziek dan je op de andere platforms aantreft. Dit is simpelweg de allergrootste muziekcollectie aller tijden, ongeacht structuur, medium of drager.

Honderd miljoen nummers, en het aanbod neemt elke dag verder toe. Maar het gaat om meer dan alleen dat getal, want deze mijlpaal staat voor iets veel belangrijkers: de enorme verschuiving die de afgelopen twintig jaar in de muziekwereld heeft plaatsgevonden.

In de jaren zestig van de vorige eeuw verschenen er zo’n vijfduizend nieuwe platen per jaar. Tegenwoordig kan elke artiest van welke aard dan ook, overal ter wereld, in 167 landen en regio’s op Apple Music een nummer schrijven, opnemen en wereldwijd uitbrengen. Elke dag opnieuw sturen ruim twintigduizend zangers en componisten nieuwe nummers op naar Apple Music, waardoor ons muziekaanbod op elke willekeurige dag nog beter is dan de dag ervoor. Honderd miljoen nummers wijst ook op een democratischer platform: iedereen kan hier een grote hit scoren, dus ook die onbekende muzikant die in de slaapkamer nummers componeert.

Deze mijlpaal is een mooie aanleiding om terug te kijken op de ontwikkeling die we hebben doorgemaakt, maar ook een goed moment om vooruit te kijken naar wat ons nog te doen staat. Bij alles wat we bij Apple Music doen, speelt de mens een grote rol. Soms is dat duidelijk zichtbaar, zoals bij de speciale playlists die we samenstellen. En soms ook helemaal niet, zoals bij het inrichten van onze aanbevelingsalgoritmes. Dankzij al onze inspanningen worden we er steeds beter in om artiesten aan het juiste publiek te koppelen, dus daar blijven we in investeren.

Met zo’n enorm aanbod kunnen de meeste mensen wel wat hulp gebruiken om daar hun weg in te vinden. Als je vroeger niet wist waar je naar wilde luisteren, zette je gewoon de Shuffle-feature van je muziekbibliotheek aan. Die tijd is voorbij. Nu is het aan ons om je kennis te laten maken met nieuwe muziek en je al je oude favorieten te laten horen, bijvoorbeeld via een van onze radiozenders of een door ons samengestelde playlist.

Vandaag de dag is het ook heel belangrijk dat artiesten de kans krijgen om hun verhaal te vertellen en hun muziek van context te voorzien. Het is inmiddels echt niet meer voldoende om alleen een groot muziekaanbod online zetten, want het draait steeds meer om de band tussen artiest en fan. Daar spelen we op allerlei manieren op in, zoals met de nieuwe Apple Music Today-serie. Elke dag kiezen we een nieuw nummer uit en vertellen we daar wat meer over, omdat we weten dat al die honderd miljoen nummers in onze catalogus een eigen verhaal hebben.

Als je van muziek houdt, zit je in deze tijd op rozen. Nu Apple Music honderd miljoen nummers bevat, kun je kennismaken met allerlei nieuwe genres en op de meest onverwachte plekken een nieuwe favoriete artiest ontdekken. Dus duik in het diepe en laat je door ons bij de hand nemen.

Back To Top