Skip to content
De nieuwe iPone 14 Plus is verkrijgbaar in vijf verschillende kleuren. ©Apple

Review: iPhone 14 Plus

Apple introduceerde begin september op een digitaal event in Cuppertino de iPhone 14. Deze nieuwe iPhone is verkrijgbaar in vier verschillende modellen en zijn inmiddels allemaal te koop. Zo is er de iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro en de iPhone 14 Pro Max.

Algemeen

Voor deze review kreeg ik de beschikking over een blauwe iPhone 14 Plus met 512GB opslag. Dit is de grotere uitvoering van de iPhone 14. Behalve het formaat, gewicht en de batterijduur is er verder geen verschil tussen deze twee modellen. Bij beide modellen kan er dus ook gekozen worden uit 128GB, 256GB of 512GB opslag. Uiteraard zijn beide modellen geschikt voor 5G, WiFi en Bluetooth 5.3.

De iPhone 14 Plus is geen kleine iPhone met zijn afmetingen van (H) 160,8 mmm x (B) 78,1 mm x (D) 7,80 mm en zijn 6,7-inch display. Deze grote is opmerkelijk en gelijk goed nieuws, want dit is normaal alleen voorbehouden aan de duurdere pro-lijn van de iPhone. Zoals bijvoorbeeld de iPhone 13 Pro en de iPhone 14 Pro Max.

Display

Het grote Super Retina XDR-display, met de kenmerkende notch (uitsparing voor de camera), waarmee deze iPhone is uitgerust heeft een resolutie van 2778 x 1284 pixels bij 458 ppi. De helderheid is maximaal 800 nits, dat is minder dan de 1000 nits bij de iPhone 13 Pro, iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max. Bij HDR-weergave doet hij met zijn 1200 nits niet onder van de pro-lijn. Uiteraard ontbreekt de True Tone-weergave niet, waarmee de display zich kan aanpassen aan het omgevingslicht.

De display werkt met een refresh-rate van 60 Hz. Promotion zit er dus niet op. Hiermee had een refresh-rate van 120 Hz kunnen worden behaald. Waarom Apple hiervoor heeft gekozen is me niet helemaal duidelijk. Misschien om langer te kunnen doen met de batterij. Het resultaat hiervan is dat bijvoorbeeld het scrollen wat minder vloeiend gaat. In de praktijk heb ik er gelukkig zelf weinig hinder van ondervonden. Het verschil valt eigenlijk pas echt op als je een iPhone of iPad met ProMotion als vergelijking er naast heb liggen.

Kleurenprofiel

Voor de kleurweergave wordt gebruik gemaakt van het P3 kleurenprofiel, wat standaard is bij Apple. Het is een kleurenprofiel wat is ontstaan in de filmindustrie en heeft een groot kleurbereik. Het komt als vergelijking aardig in de buurt van het vertrouwde Adobe RGB. Deze geldt tot nu toe nog als leidend in veel gevallen. Maar waarschijnlijk is het nog een kwestie van tijd, voordat het P3 kleurenprofiel de standaard gaat worden.

Behuizing

Apple maakt gebruik van een aluminium behuizing voor de iPhone 14 Plus, verkrijgbaar in de kleur blauw, paars, middernacht, sterrenlicht en RED. En aan de voorkant is gebruik gemaakt van Ceramic Shield. Dit is een zeer sterk type glassoort wat tegen een stootje kan. De kans is daarmee groter geworden dat de iPhone 14 Plus bij een kleine val er ongeschonden uitkomt.

Je zou denken dat de iPhone 14 Plus zwaar aanvoelt door het aluminium en het speciale glas aan de voorkant. Maar niks is minder waar. Want met een gewicht van 203 gram weegt hij zelfs minder dan de iPhone 14 Pro Max, deze weegt namelijk 240 gram. Mijn eerste indruk is in ieder geval dat deze iPhone goed te hanteren is.

Waterbestendig

De iPhone 14 Plus is volgens Apple waterbestendig tot 6 meter diep voor 30 minuten lang. Om een paar regendruppels die op iPhone 14 Plus vallen hoef je je dan ook niet gelijk zorgen te maken. Maar voorkomen is beter dan genezen zoals het gezegde luidt. Dus voorzichtig omgaan met je nieuwe iPhone blijft belangrijk. En mocht hij toch nat zijn geworden, uiteraard eerst goed laten drogen voordat je hem weer gaat opladen!

A15 Bionic-processor

De iPhone 14 Plus maakt gebruik van de A15 Bionic-processor met 5 cores, deze vinden we ook terug in de iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max. Wil je een snellere processor, dan zul je dieper in de buidel moeten tasten voor de iPhone 14 Pro of iPhone 14 Max. Deze bevat de nieuwe A16 Bionic-processor.

“De iPhone 14 Plus beschikt over dezelfde processor als de iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max”

Ondanks dat de A15 Bionic-processor met zijn 5 cores al een jaar op de markt is, presteert hij nog steeds uitstekend. Dat blijkt ook wel uit de benchmark die ik met geekbench deed. Met een score van 1741 in de Single-Core en 4846 in de Multi-Core kun je goed voor de dag komen. Uiteraard zijn dit maar getallen, maar het geeft wel een goede indicatie van wat je nog kan verwachten van deze A15.

Toch had ik zelf gehoopt, ondanks dat de A15 nog goed presteert, dat Apple voor dit model gelijk zou overstappen naar de A16. Het blijft moeilijk te verkopen dat een nieuwe (kostbare) iPhone het moet doen met een oudere processor.

Batterijduur

Volgens Apple heeft de iPhone 14 Plus de grootste batterijduur die ooit beschikbaar was voor een iPhone. Je zou er zelfs 26 uur lang video’s op kunnen bekijken of 100 uur audio op afspelen, pretenderen ze op de website. En ik moet zeggen, dat sinds ik de iPhone 14 Plus in gebruik heb de afgelopen dagen, de batterijduur me positief verrast!

Aansluiting

Ook bij dit model moeten het we nog doen met een lightning-aansluiting. Het zou wel eens de laatste keer kunnen zijn dat Apple hiervan gebruik maakt. Want de Europese Commisie heeft onlangs besloten dat vanaf 2024 alle mobiele telefoons, maar ook tablets en laptops, uitgerust moeten zijn met een USB-aansluiting. Een besluit wat ik alleen maar kan toejuichen.

Wat ook waarschijnlijk één van de laatste keren zal zijn, is de aansluiting voor een simkaart. De iPhone 14 Plus heeft in Europa nu nog deze aansluiting. Maar in Amerika is deze aansluiting al verdwenen. Daar is nu de eSIM de standaard geworden. In het Europese model kan al wel worden gekozen voor een eSIM naast de simkaart. Je kan ook kiezen voor een Dual‑sim, dus de vertrouwde simkaart en eSIM. Waardoor je dus twee telefoonnummers kan gebruiken. Wel moet je provider eSIM ondersteunen, iets wat nu nog niet altijd het geval is.

Hoewel de aansluiting niet zichtbaar is aan de achterkant, kan dit model ook draadloos worden opgeladen. Dit kan via MagSafe of Qi. Het opladen gaat met een maximale vermogen van 15 Watt via MagSafe, alleen niet zo snel als we gewend zijn. Draadloos opladen via Qi gaat met gemiddeld 7,5 watt zelfs nog langzamer.

iOS 16

De iPhone 14 Plus draait op het onlangs geïntroduceerde iOS 16. Met dit vernieuwde besturingssysteem zijn er weer de nodige nieuwe mogelijkheden bijgekomen. Zo kun je bijvoorbeeld nu je toegangsscherm personaliseren, familiefoto’s in ‘Gedeelde iCloud-fotobibliotheek’ bewaren, verzonden berichten intrekken, e-mails inplannen en meer ontdekken met Livetekst en ‘Visueel opzoeken’.

Wil je meer weten over de nieuwe mogelijkheden van iOS 16, bezoek dan eens de website van Apple. Daar kun je een uitgebreide opsomming vinden van de nieuwe functies.

Face-ID

De iPhone 14 Plus maakt gebruik van Face-ID om je iPhone te kunnen ontgrendelen. Iets wat we ook al bij de vorige generaties tegenkwamen. Je krijgt tegenwoordig zelfs de optie om je gezicht met mondkapje te laten scannen. Dit laatste is gekomen door COVID-19 waar we allemaal mee te maken hebben. Laten we hopen dat we deze optie niet vaak hoeven te gebruiken.

Audio en Video afspelen

De iPhone 14 Plus is met zijn ondersteuning van Dolby Atmos en ruimtelijke audio (spatial audio) ideaal om je muziek en video’s op af te kunnen spelen. Wel moet uiteraard de audio, deze audio-formaten ondersteunen. De ingebouwde speakers van de iPhone zijn van goede kwaliteit. Maar om echt van de audio te kunnen genieten, raad ik een goede koptelefoon of AirPods Pro aan.

Met het mooie grote 6,7 inch display van deze iPhone, is het bijzonder prettig kijken naar je favoriete video’s. Dat is mede te danken aan het Super Retina XDR-display, maar net zo goed door de ondersteuning van HDR met Dolby Vision, HDR 10 en HLG. Deze combinatie maakt de iPhone 14 Plus aangenaam gezelschap voor onderweg.

De iPhone 14 Plus is op de achterkant uitgerust met een 12 MP dual camera-systeem.

Camera

De iPhone 14 Plus is uitgerust op de achterkant met een 12 megapixel dual camera-systeem (hoofd en ultragroothoek). En op de voorkant zit een 12 megapixel camera om een foto, portretfoto of video te kunnen maken. Met het dual camera-systeem kun je 2 x optisch uitzoomen en 5 x digitaal uitzoomen.

Dat de camera van de iPhone 14 Plus het moet doen met 12 megapixels is wel erg opmerkelijk in deze tijd en prijsklasse (vanafprijs 1169 euro) waarin deze iPhone zich begeeft. Dat had gewoon 48 megapixels moeten zijn. Net als bij zijn duurdere broers de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max. En dan hebben we het nog niet eens over de concurrenten zoals google en samsung die dit al in goedkopere mobiele telefoons hebben zitten. Een gemiste kans zullen we maar zeggen.

Met de hoofdcamera op de achterkant heb je een brandpuntafstand van 26 mm en is het kleinste diafragma f/1.5. En als je de ultragroothoek gebruikt heb je een brandpuntafstand van 13 mm, en gaat hij tot een diafragma van f/2.4. Waardoor er een beeldhoek van 120 graden ontstaat. Hou er rekening mee tijdens het maken van een opname, dat het brandpuntafstand van 26 mm voor minder vervorming zorgt dan het brandpuntafstand van 13 mm.

Aan de voorkant zit ook een 12 megapixel camera en deze heeft uiterst diafragma van f/1.9. Hierdoor kun je perfecte portretten maken. Of selfies zoals de jongeren onder ons zouden zeggen. En net als bij de camera op de achterkant kun je een video opnemen in 4K.

Met de iPhone 14 Plus kun je een video opnemen in 4K of 1080p met 24 bps, 25 bps of 60 bps. Wil je de video opnemen in 720p HD dan is dat met 30 bps. In de filmmodus tot 4K HDR met 30 bps. Wil je de actiemodus gebruiken dan kan dat tot 2,8K met 60 bps. Met Dolby Vision kun je opnemen tot 4K HDR met 60 bps. Liefhebbers van Slo-mo-video kunnen de video opnemen in 1080p met 120 bps of 240 bps.

Een extra en nieuwe optie om nog beter het beeld te stabiliseren tijdens het filmen is “actiemodus”. Met deze optie zijn je video-opnames nog rustiger als je zelf onverwachte bewegingen maakt. Als je bijvoorbeeld loopt tijdens het filmen, zie je vaak de op en neer-bewegingen van het lopen terug in je opnames. Met actiemodus kun je dit dus reduceren. Eigenlijk lijkt het net op een digitale gimbal. Hou er wel rekening mee dat deze nieuwe optie niet in 4K werkt en alleen bij voldoende licht!

De iPhone 14 Plus heeft een vernieuwde 12 MP dual-camerasysteem (hoofd en groothoek). En maakt gebruik van Photonic Engine, waardoor veel betere foto’s en video’s bij weinig licht geproduceerd kunnen worden.

Ondanks dat de camera van de iPhone 14 Plus niet uitblinkt in het aantal megapixels, maakt hij gelukkig wel mooie foto’s, al is het nog niet te vergelijken met een goede digitale camera. Dat de opnames er goed uit zien is o.a. te danken aan het nieuwe Photonics Engine. Deze voegt de beste pixels uit meerdere belichtingen samen op het moment dat de foto wordt gemaakt. Ook is deze iPhone door zijn nieuwe beeldsensor beter geworden bij het maken van foto’s bij weinig licht.

Nieuw is ook de verbeterde ingebouwde autofocus aan de voorkant, waarmee op meer focus-punten scherp kan worden gesteld. Dit is ideaal bij het maken van bijvoorbeeld een groepsfoto.

Iets wat de iPhone 14 Plus wel moet missen is de macromode en de nachtmodus bij het maken van een portretfoto. Maar hier valt nog wel overheen te stappen. Ik heb meer moeite dat het geen Apple ProRAW heeft, zodat je meer controle hebt over je foto.

Crashdetectie

Een optie die je hoopt nooit te hoeven gebruiken is de crashdetectie. Apple heeft met de crashdetectie een veiligheid ingebouwd, voor het geval als je een ernstig auto-ongeluk hebt gehad. De iPhone zal dan automatisch 112 bellen en je SOS contact-personen. Een knap stukje techniek van Apple. Dat hiervoor gebruikt maakt van de nieuwe ingebouwde versnellingsmeter dat extreme versnellingen opmerkt, een gyroscoop dat drastische veranderingen in richtingen opmerkt, een barometer dat opmerkt als de airbags zijn afgegaan door de druk die hierdoor ontstaat, en de microfoon merkt de harde geluiden van de impact van de botsing op.

Helemaal vlekkeloos werkt de crashdetectie echter nog niet. Want inmiddels doen er verhalen de ronde van mensen die doordat ze in een achtbaan zaten, waardoor de sensor voor de crashdetectie werd geactiveerd, automatisch de hulpdiensten op bezoek kregen. Maar Apple zal ongetwijfeld dit verhelpen.

Conclusie

Ben je op zoek naar een iPhone met een grote display, de langste batterijduur en de mogelijkheid om mooie foto’s en video’s mee te kunnen maken. Dan zou de iPhone 14 Plus misschien wat voor je kunnen zijn. Toch zijn er ook wat bedenkingen om rekening mee te houden. Zo krijg je bij dit model de oudere A15 Bionic-processor uit de iPhone 13. En is er bijvoorbeeld ook geen promotion, geen uitgebreid camera-systeem met 48 MP maar slechts 12 MP en ook geen Apple ProRAW. De verbeteringen ten opzichte van de iPhone 13 zijn dus beperkt. En dat is jammer voor een iPhone met een vanafprijs van 1169 euro. Maar mocht dit allemaal geen belemmering zijn, dan koop je een mooie iPhone waar je een tijd mee vooruit kan en veel plezier aan kan beleven.

Wil je liever toch wat meer mogelijkheden en een snellere processor. Dan zou je kunnen denken aan de iPhone 14 Pro (vanafprijs 1329 euro) of de iPhone 14 Pro Max (vanafprijs 1479 euro). Deze heeft de nieuwe A16 Bionic-processor, het nieuwe Dynamic Island i.p.v. de ouderwetse notch, en wel een uitgebreid camera-systeem met 48 MP. Daarbij is promotion en Apple ProRAW standaard.

Waardering: ★★★☆☆ 

(Met dank aan Apple Nederland voor het beschikbaar stellen van de iPhone 14 Plus!)

Back To Top