skip to Main Content
De Oceanic+-app En Apple Watch Ultra
Afbeelding: Apple / Sportduikers kunnen vanaf vandaag de Oceanic+-app voor hun Apple Watch Ultra.

De Oceanic+-app en Apple Watch Ultra

De Oceanic+-app is vanaf vandaag verkrijgbaar voor Apple Watch Ultra en verandert het meest robuuste horloge van Apple in een gebruiksvriendelijke duikcomputer met alle benodigde functionaliteit. De Oceanic+-app voor Apple Watch Ultra is in samenwerking met Apple door Huish Outdoors ontworpen en is bedoeld voor sportduikers die dieper dan ooit – tot 40 meter, om precies te zijn – de onderwaterwereld willen verkennen met om hun pols het horloge dat ze altijd al dragen. Dankzij de nieuwe sensoren van Apple Watch Ultra zien ze onder meer op welke diepte ze zitten en wat de watertemperatuur is.

De Oceanic+-app op Apple Watch Ultra en de bijbehorende iPhone-app bevatten niet alleen alle features van een geavanceerde duikcomputer, maar bieden ook de mogelijkheid om je duik te plannen en achteraf alle gegevens te bekijken.

“Bij Huish Outdoors kijken we altijd hoe we de menselijke hang naar avontuur kunnen faciliteren”, aldus Mike Huish, CEO van Huish Outdoors. “Oceanic+ op Apple Watch Ultra is een van de grootste innovaties die de duikwereld in lange tijd heeft gezien. Hiermee hebben sportduikers altijd alle benodigde gegevens bij de hand, die ze achteraf ook nog eens heel eenvoudig kunnen delen.”

Toen de eerste sportduikers in de jaren vijftig van de vorige eeuw met een fles op hun rug de onderwaterwereld gingen verkennen, zou het nog een jaar of dertig duren voordat de eerste duikcomputers op de markt kwamen. In de jaren tachtig en negentig stelden gediplomeerde duikers vaak nog hun eigen duiktabel op. Met behulp van het decompressiemodel van Bühlmann berekenden ze hoelang ze op een bepaalde diepte konden blijven, zodat ze bij het opstijgen geen last van decompressieziekte zouden krijgen.

Vanaf vandaag wordt duiken heel anders met een Apple Watch Ultra om je pols. Dit uitermate handige en toegankelijke device bevat niet alleen de gebruikelijke Apple Watch-features, maar ook alle functionaliteit die je voor je duikavontuur nodig hebt.1

“Je kunt de app zien als een duikbuddy die op het juiste moment de benodigde informatie doorgeeft”, vertelt Andrea Silvestri, vice president of product development and design bij Huish Outdoors en verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Oceanic+. Silvestri heeft Oceanic+ op het horloge onder water getest om de app gereed te maken voor lancering.

Hij vindt Apple Watch Ultra uitermate intuïtief in het gebruik en denkt dat duikers daardoor veel meer van de omgeving meekrijgen. Ze hoeven immers zelf geen berekeningen meer te maken en ook niet op allerlei knopjes te drukken, zoals ze dat nu nog moeten doen als ze een aparte duikcomputer bij zich hebben. “Het grote en heldere Retina-display, de dual-core S8 SiP, het compacte formaat, de Digital Crown, de speciale actieknop en ook de voelbare feedback van Apple Watch Ultra zijn allemaal zo goed ontworpen dat ze onder water perfect tot hun recht komen. Dit is echt iets volstrekt nieuws voor de duikwereld”, aldus Silvestri.

Apple Watch Ultra is speciaal gemaakt voor duursporters, ontdekkingsreizigers en avonturiers. Daarom voldoet dit horloge aan de WR100-norm en de internationale EN13319-standaard voor duikaccessoires als dieptemeters.2 In de titanium kast van 49 mm met de platte bovenkant van saffierglas bevindt zich het grootste en helderste display ooit, dat met een luminantie tot 2000 nits ook onder water uitstekend afleesbaar is. Verder kun je de actieknop zo instellen dat de Oceanic+-app opstart met het scherm dat je nodig hebt voordat je te water gaat, en daarna met één druk op de knop de richting op het kompas vastlegt.

Silvestri vertelt over de jaren negentig, toen hij zijn eerste duikcomputer ontwierp. “De meeste duikcomputers maken gebruik van een soortgelijk algoritme, maar je moet dan wel voldoende kennis in huis hebben om te begrijpen wat de gepresenteerde informatie betekent”, aldus Silvestri. “Een van de revolutionaire dingen aan onze nieuwe app is de gebruikersinterface: de kleuren, de animaties en die ene pijl die aangeeft of je naar boven of naar beneden moet, of juist op dezelfde diepte moet blijven. Eenvoudiger dan dit kun je die informatie niet overbrengen.”

“We wilden vooral een intuïtieve app bouwen. “Iedereen die met een Apple Watch overweg kan, kan ook met deze duikcomputer overweg, want alle informatie wordt op een simpele en begrijpelijke manier gepresenteerd. De menu-navigatie is ook heel simpel. Tijdens het duiken kun je met de Digital Crown door de menu’s scrollen en met een druk op de actieknop alle duikfeatures benutten.”

In de duikplanner kun je de oppervlaktetijd, je diepte en je luchtmengsel invoeren, waarna Oceanic+ de nultijd berekent. Dit is de tijd die je op een bepaalde diepte kunt blijven zonder bij het opstijgen decompressiestops te hoeven maken. De planner houdt ook rekening met de duikomstandigheden, zoals de getijden, de watertemperatuur en zelfs actuele informatie van collega-duikers, zoals het aantal meters zicht en de stroming. Na afloop van je duik verschijnen alle belangrijke gegevens, waaronder de gps-locatie waar je het water in- en uitging, automatisch op je Apple Watch Ultra, vergezeld van een samenvatting van je duikprofiel. In de Oceanic+-app op je iPhone bevat die samenvatting nog wat meer informatie, zoals een kaart met de locatie waar je het water in- en uitging en grafieken van de diepte, de temperatuur, het stijgingspercentage en de nultijd.

Wat Oceanic+ op Apple Watch Ultra extra intuïtief maakt, is de voelbare feedback: een feature waarbij de hardware en software van het horloge samenwerken om de drager via trillingen een tikje op de pols te geven. Daardoor voel je de meldingen van je horloge tijdens je duik, zelfs als je een duikpak van 7 mm dik aan hebt.
Dit soort voelbare feedback is in het dagelijks leven al handig, maar tijdens het duiken heeft dit nog een extra voordeel: tussen alle geluiden onder water vallen de gebruikelijke waarschuwingsgeluiden minder goed op.

“Onder water wordt geluid veel beter doorgegeven dan boven water”, vertelt Silvestri. “Als de duikcomputer van mijn duikbuddy tijdens het duiken een geluid maakt, dan kan ik niet onderscheiden van wiens duikcomputer dat afkomstig is. Ik hoor een geluid, maar weet niet uit welke richting het komt. Dankzij de voelbare feedback van de Ultra weet je meteen dat het om jou gaat. Het is net of je een vriendelijke klopje krijgt om je bij de les te houden.”

De Oceanic+-app bevat ook een aantal complicaties, zodat je allerlei belangrijke gegevens en functies op de wijzerplaat ziet en die meteen ook kunt gebruiken. Zo zie je hoelang het duurt voordat je weer mag vliegen, de tijd waarop je weer boven moet zijn, de duikinstellingen, de hoogte waarop je je bevindt en de maximaal toegestane hoogte. Ook kun je meteen vanaf de wijzerplaat de duikplanner openen of teruggaan naar de app. Verder kun je alle gegevens bijhouden, van je duikplanning tot het moment dat je weer boven water komt, en die vergelijken met de gegevens van je eerdere duiken. En uiteraard kun je alles ook meteen delen met andere duikers, gewoon vanuit de app.

Wanneer je een duiker vraagt hoe het is om te duiken, kun je een opsomming van allerlei verschillende sensaties verwachten. Huish noemt het gevoel dat je zweeft en de volledige ontspanning. Silvestri heeft het over een vorm van meditatie: “Het is echt tijd voor jezelf. Je bent alleen met je ademhaling, temidden van vissen in een prachtige onderwaterwereld.”

Nick Hollis, de brand manager voor Oceanic bij Huish Outdoors die een gecertificeerde duiker werd toen hij 10 jaar oud was, vertelt over de opwinding van het onbekende ontdekken. “Het leukste moment blijft toch die allereerste afdaling naar een koraalrif of scheepswrak, of wat je ook wilt gaan bekijken”, zegt hij. “Misschien heb je mazzel en zie je een reuzenmanta of een school hamerhaaien of dolfijnen. Elke keer dat je je in het water laat vallen, is het weer een verrassing wat je tegenkomt.”

Olivier Laguette is vice president of marketing bij Huish Outdoors en vergelijkt het met een ruimtewandeling: de gewichtloosheid en de vrijheid die je onder water voelt, zijn aan de wal niet te evenaren.

Oceanic+ is speciaal ontworpen om iedereen die de wondere wereld onder het wateroppervlak wil bekijken van alle benodigde informatie te voorzien. De app voert samen met Apple Watch Ultra alle complexe berekeningen uit die nodig zijn om veilig de zeeën en oceanen te verkennen. De uitkomsten verschijnen als simpele, eenvoudig te begrijpen aanwijzingen op het display, zowel voor als tijdens en na je duik.

We kunnen rustig stellen dat dit een nieuwe mijlpaal in honderd jaar onderwaterverkenning – en vijftig jaar computervernieuwing – is.

“Duiken is een van de weinige sporten waarbij je eigelijk niet zonder computer kunt”, aldus Silvestri. “Lang niet iedereen gaat geregeld met een paar duikflessen op z’n rug het water in. Wij vinden echter dat iedereen die dat wél wil, daar veel plezier aan moet kunnen beleven. Onder water krijg je automatisch ook nog meer ontzag voor de natuur. En dat is eigenlijk de kern van het hele verhaal, waar Jacques Cousteau het vijftig jaar geleden al over had: we moeten van dit momentum gebruikmaken om meer mensen het water in te krijgen.”

Prijzen en verkrijgbaarheidDe Oceanic+-app voor Apple Watch Ultra is vanaf vandaag te downloaden vanuit de App Store.
Oceanic+ vereist een Apple Watch Ultra met watchOS 9.1, die is gekoppeld met een iPhone 8 of nieuwer, en een iPhone SE (2e generatie) of nieuwer met iOS 16.1.
Het basisabonnement is gratis en omvat allerlei veelgebruikte duikfuncties, zoals de diepte, de tijd en een logboek van de afgelopen paar duiksessies.
Voor de nultijd, de decompressiestops, de locatieplanner en een onbeperkt logboek is er een Oceanic+-abonnement van $ 9,99 (US) per maand of $ 79,99 (US) per jaar. Een abonnement voor het hele gezin kost $ 129 (US) per jaar en kan door maximaal vijf mensen worden gebruikt.Neem altijd de duikprotocollen in acht, duik samen met iemand anders en neem een tweede device mee.

Apple Watch Ultra voldoet aan de waterbestendigheidsnorm van 100 meter volgens ISO-norm 22810. Apple Watch Ultra kan worden gebruikt voor duiken tot 40 meter (met een compatibele app van een andere ontwikkelaar uit de App Store) en watersporten op hoge snelheid. Apple Watch Ultra is niet geschikt voor duiken dieper dan 40 meter. De waterbestendigheid kan na verloop van tijd afnemen. Kijk voor meer informatie op support.apple.com/nl-nl/HT205000.

  1. Neem altijd de duikprotocollen in acht, duik samen met iemand anders en neem een tweede device mee.
  2. Apple Watch Ultra voldoet aan de waterbestendigheidsnorm van 100 meter volgens ISO-norm 22810. Apple Watch Ultra kan worden gebruikt voor duiken tot 40 meter (met een compatibele app van een andere ontwikkelaar uit de App Store) en watersporten op hoge snelheid. Apple Watch Ultra is niet geschikt voor duiken dieper dan 40 meter. De waterbestendigheid kan na verloop van tijd afnemen. Kijk voor meer informatie op support.apple.com/nl-nl/HT205000.
Back To Top