Skip to content
M2 Pro en M2 Max zijn chips van de volgende generatie die de baanbrekende energiezuinigheid van Apple silicon nog verder verbeteren. ©Apple

Apple onthult M2 Pro en M2 Max

Apple heeft vandaag M2 Pro en M2 Max aangekondigd, twee SoC-systemen (system-on-a-chip) van de volgende generatie die de baanbrekende energiezuinigheid van Apple silicon nog verder verbeteren. M2 Pro, een uitbreiding van de M2-architectuur, biedt een CPU met tot 12 cores en een GPU met tot 19 cores, en combineert die met tot 32 GB aan snel centraal geheugen. M2 Max breidt de mogelijkheden van M2 Pro op zijn beurt nog verder uit, met een GPU die tot 38 cores bevat, een verdubbeling van de geheugenbandbreedte en tot 96 GB aan centraal geheugen. De baanbrekende prestaties per watt maken dit tot ’s werelds krachtigste en zuinigste chip voor professionele notebooks. Beide chips zijn bovendien uitgerust met geavanceerde, speciaal ontworpen technologieën, waaronder een snellere 16-core Neural Engine en de krachtige media-engine van Apple. Dankzij M2 Pro levert Mac mini voor het eerst professionele prestaties, terwijl de revolutionaire prestaties en mogelijkheden van de 14-inch en 16-inch MacBook Promet M2 Pro en M2 Max nog verder worden uitgebreid.

“Alleen Apple maakt SoC-systemen zoals M2 Pro en M2 Max. Deze chips bieden verbluffende professionele prestaties en een toonaangevende energiezuinigheid”, aldus Johny Srouji, Senior Vice President Hardware Technologies bij Apple. “Met een nog krachtigere CPU en GPU, ondersteuning voor een groter centraal-geheugensysteem en een geavanceerde media-engine bewijzen M2 Pro en M2 Max hoeveel vooruitgang we hebben gemaakt met Apple silicon.”

M2 Pro: prestaties van de volgende generatie voor professionele workflows

M2 Pro, vervaardigd met 5-nanometertechnologie van de tweede generatie, bestaat uit 40 miljard transistors – bijna 20 procent meer dan M1 Pro en een verdubbeling ten opzichte van M2. M2 Pro ondersteunt centraal geheugen met een bandbreedte van 200 GB/s – twee keer zoveel als M2 – en tot 32 GB aan snel centraal geheugen met minimale vertraging. De 10-core of 12-core CPU van de volgende generatie bestaat uit tot acht high performance-cores en vier high efficiency-cores. Hierdoor zijn 20 procent snellere multi-threadprestaties mogelijk dan met de 10-core CPU van M1 Pro. In apps als Adobe Photoshop kun je sneller dan ooit zware workloads uitvoeren, terwijl compileren in Xcode tot 2,5 keer vlotter gaat dan met de snelste MacBook Pro met Intel-chip.1

De GPU van M2 Pro kan worden geconfigureerd met tot 19 cores – drie meer dan de GPU van M1 Pro – en heeft een grotere L2-cache. Graphics zijn tot 30 procent sneller dan met M1 Pro, waardoor de prestaties bij beeldverwerking flink toenemen en je kunt gamen met console-kwaliteit.

M2 Max: de krachtigste en energiezuinigste chip voor professionele notebooks

Met 67 miljard transistors (10 miljard meer dan M1 Max en meer dan drie keer zoveel als M2) breidt M2 Max de prestaties en mogelijkheden van Apple silicon nog verder uit. Het centrale geheugen heeft een bandbreedte van 400 GB/s; dat is een verdubbeling van de snelheid van M2 Pro en vier keer de snelheid van M2. Verder ondersteunt de chip tot 96 GB aan snel centraal geheugen. Daardoor kun je zelfs de grootste bestanden zonder vertraging openen en snel en probleemloos meerdere professionele apps tegelijk gebruiken.

M2 Max is uitgerust met dezelfde 12-core CPU van de volgende generatie als M2 Pro. De GPU met tot 38 cores is nog krachtiger en wordt gecombineerd met een grotere L2-cache. Graphics zijn tot 30 procent sneller dan met M1 Max. De nieuwe MacBook Pro met M2 Max heeft niet alleen 96 GB aan geheugen, maar maakt het ook mogelijk om te werken aan grafisch veeleisende projecten die je op concurrerende systemen niet eens kunt openen.2 Of je nu visuele effecten gebruikt, machinelearning-modellen traint of gigapixelafbeeldingen samenstelt, MacBook Pro met M2 Max biedt ongelooflijke prestaties – ook als de stekker niet in het stopcontact zit. M2 Max is ’s werelds krachtigste en energiezuinigste chip voor professionele notebooks.

Meer mogelijkheden dankzij speciale technologieën

M2 Pro en M2 Max bevatten vernieuwde, speciaal ontworpen Apple technologieën:

  • M2 Pro en M2 Max zijn uitgerust met de nieuwste 16-core Neural Engine van Apple, die 15,8 biljoen bewerkingen per seconde kan uitvoeren en tot 40 procent sneller is dan de vorige generatie.
  • M2 Pro heeft een ongelooflijk krachtige en efficiënte media-engine voor onder andere H.264-, HEVC- en ProRes-videocodering en -decodering met hardware-acceleratie. Dat betekent dat je meerdere 4K en 8K ProRes-videostreams kunt afspelen terwijl er toch heel weinig energie wordt verbruikt. M2 Max is voorzien van twee engines voor videocodering en twee ProRes-engines voor tot twee keer snellere videocodering dan met M2 Pro.
  • De nieuwste beeldsignaalprocessor van Apple levert een betere beeldkwaliteit en gebruikt naast de Neural Engine ook computationele videografie om de beeldkwaliteit van de camera te verbeteren.
  • Een Secure Enclave van de volgende generatie is een belangrijk onderdeel van de eersteklas beveiliging van Apple.

macOS Ventura met M2 Pro en M2 Max

macOS is ontworpen voor Apple silicon. De combinatie van macOS Ventura en de toonaangevende nieuwe chips resulteert dan ook in baanbrekende prestaties en productiviteit. Mac-computers met Apple silicon hebben toegang tot meer dan 15.000 native apps en plug-ins die de kracht van de verschillende M-chips optimaal benutten.

macOS Ventura bevat krachtige nieuwe features zoals Stage Manager, Continuïteitscamera en Handoff in FaceTime. Bovendien bevat macOS Ventura grote updates van Safari, Mail, Berichten, Spotlight en meer. Al deze apps reageren sneller en draaien efficiënt op M2 Pro en M2 Max.

Apple silicon en het milieu

Met M2 Pro en M2 Max voldoen de nieuwe MacBook Pro en Mac mini aan de hoge normen voor energiezuinigheid van Apple. Apple silicon is zo energiezuinig dat de nieuwe MacBook Pro de langste batterijduur van alle Macs heeft: tot 22 uur.3 Daardoor hoef je ’m minder vaak op te laden en gebruikt de MacBook Pro in zijn hele levensduur minder stroom.

De bedrijfsvoering van Apple zelf is al CO₂‑neutraal. Het plan is nu om de uitstoot in 2030 over de gehele linie op nul te laten uitkomen, dus vanaf de productie door onze toeleveranciers tot aan het moment dat onze producten aan het einde van hun levenscyclus komen. Dat betekent dat tegen die tijd elke chip die Apple maakt van ontwerp tot productie 100 procent CO₂-neutraal is.

Over Apple Met de introductie van de Macintosh in 1984 ontketende Apple een ware revolutie op het gebied van persoonlijke technologie. Tegenwoordig loopt Apple wereldwijd voorop met zijn innovatieve iPhone, iPad, Mac, Apple Watch en Apple TV. De vijf softwareplatforms van Apple (iOS, iPadOS, macOS, watchOS en tvOS) zorgen voor een naadloze ervaring op alle Apple devices en geven toegang tot baanbrekende diensten als de App Store, Apple Music, Apple Pay en iCloud. De ruim 100.000 medewerkers van Apple doen er alles aan om de beste producten ter wereld te maken en de wereld beter achter te laten dan hij was.

  1. Vergeleken met 16‑inch MacBook Pro-systemen van de vorige generatie met een 2,4-GHz 8-core Intel Core i9-processor, Radeon Pro 5600M-graphics met 8 GB HBM2, 64 GB RAM en een SSD van 8 TB.
  2. Tests uitgevoerd door Apple in november en december 2022, waarbij gebruik is gemaakt van prototypen van de 16-inch MacBook Pro met Apple M2 Max, 12-core CPU, 38-core GPU, 96 GB RAM en een SSD van 8 TB, een productie-eenheid van een pc met een Intel Core i9-processor en NVIDIA Quadro RTX 6000-graphics met 24 GB GDDR6 en de nieuwste versie van Windows 11 Pro die op dat moment verkrijgbaar was, en een productie-eenheid van een pc met een Intel Core i9-processor en NVIDIA GeForce RTX 3080Ti-graphics met 16 GB GDDR6 en de nieuwste versie van Windows 11 Home die op dat moment verkrijgbaar was. OTOY Octane X 2022.1 op prototypen van de 16-inch MacBook Pro en OTOY OctaneRender 2022.1 op Windows-systemen zijn getest met een scène die meer dan 40 GB aan grafisch geheugen vereist voor de rendering. Tests zijn uitgevoerd met specifieke computer­systemen en geven de prestaties van MacBook Pro bij benadering weer.
  3. Tests uitgevoerd door Apple in november en december 2022 waarbij gebruik is gemaakt van prototypen van de 16-inch MacBook Pro met Apple M2 Pro, 12-core CPU, 19-core GPU, 16 GB RAM en een SSD van 1 TB. Bij de test voor het afspelen van films in de Apple TV-app wordt de gebruiksduur van de batterij gemeten door 1080p HD-content af te spelen met een beeldscherm­helderheid die is ingesteld op acht stappen vanaf de laagste stand. Batterijduur is afhankelijk van configuratie en gebruik. Zie apple.com/nl/batteries voor meer informatie.

 

Back To Top