skip to Main Content
Safer Internet Day
Afbeelding: Apple / Gezinnen, docenten en mensen die zich inzetten voor kindveiligheid worden gestimuleerd om meer te weten te komen over de tools en hulpmiddelen van Apple die de veiligheid van kinderen online waarborgen.

Safer Internet Day

Ter gelegenheid van Safer Internet Day op 7 februari presenteert Apple krachtige tools en informatiebronnen waarmee ouders hun kinderen online kunnen beschermen. Apple loopt van oudsher voorop op het gebied van privacy en beveiliging en blijft nieuwe gezinsvriendelijke tools maken – en bestaande tools verbeteren – die bijdragen aan de veiligheid en privacy van kinderen. Daarnaast biedt Apple ouderlijk toezicht, een feature die ouders inzicht en controle geeft over de schermtijd van hun kinderen.

“Bij Apple streven we ernaar om mensen te voorzien van technologie die niet alleen hun leven verrijkt, maar ze ook online beschermt”, aldus Erik Neuenschwander, Director of User Privacy bij Apple. “We zijn officieel deelnemer aan Safer Internet Day in Europa en we blijven continu met vernieuwingen komen waarmee mensen hun gezin online kunnen beschermen.”

Voor Safer Internet Day presenteert Apple gratis educatieve sessies – online en in Apple Stores – om ouders, verzorgers, leerkrachten en mensen die zich inzetten voor kindveiligheid te helpen de tools op Apple devices voor de veiligheid van gezinnen zo goed mogelijk te benutten. En in de App Store zet Apple apps in de schijnwerpers die nog meer veiligheid en privacy voor kinderen en ouderlijk toezicht bieden.

De website van Apple heeft een speciale , met informatie over tools waarmee ouders beter het gebruik door hun kinderen van Apple devices kunnen beheren:

  • iOS 16 biedt een verbeterde configuratie voor een account van een kind als onderdeel van , zodat ouders of voogden meteen het ouderlijk toezicht in orde kunnen maken. De nieuwe ‘Checklist voor gezin’ bevat nuttige tips, onder meer een herinnering om de instellingen van een kind bij te werken naarmate het kind ouder wordt.
  • Schermtijd genereert weekrapporten over de activiteit van kinderen, en ouders kunnen er beperkingen mee aangeven voor de tijd die een kind op een device of in bepaalde apps doorbrengt. Apparaatvrije tijd biedt ouders de mogelijkheid om apps en meldingen te blokkeren tijdens bepaalde periodes. En met Communicatielimietenkunnen ze aangeven met wie hun kinderen mogen communiceren.
  • Door middel van Beperkingen in Schermtijd kunnen via ouderlijk toezicht specifieke apps en features op het device van een kind worden geblokkeerd of beperkt. Expliciete content, aankopen en downloads kunnen worden beperkt en het niveau van privacy kan worden ingesteld.
  • Voor de App Store kunnen ouders instellen dat alleen apps worden gedownload voor de geschikte leeftijd, en met ‘Vraag om te kopen’ kunnen ze aankopen en downloads al dan niet goedkeuren. En in het gedeelte ‘Gemaakt voor kinderen’ hanteert Apple strenge normen voor de bescherming van gegevens van kinderen en een preventiebeleid voor reclame die niet geschikt is voor bepaalde leeftijden.
  • Ouders kunnen ook Communicatie­beveiliging inschakelen voor de Berichten-app, zodat er wordt gewaarschuwd als het kind foto’s met naakt ontvangt of verzendt. Berichten detecteert dit met behulp van on-device machine learning. De foto wordt geblurd en er wordt begeleiding aangeboden die past bij de leeftijd van het kind. Samen met lokale deskundigen is Apple deze feature naar meer regio’s aan het uitbreiden.

Om ouders te helpen deze en andere features optimaal te benutten, biedt Apple de gratis les ‘Your Kids and Their Devices’ aan. In deze workshop van Today at Apple die online en wereldwijd in ruim 500 Apple Stores te volgen is, leren gebruikers van Apple hoe ze de online veiligheid van hun kinderen kunnen beschermen. De sessie van 60 minuten behandelt het beheren van content en privacy met de nieuwste features op iPhone en iPad, zoals ‘Delen met gezin’, Schermtijd en Applimieten. Op apple.co/safer-internet-nl kun je je aanmelden voor een sessie.

Apple beseft dat ook de rol van leerkrachten heel belangrijk is en biedt daarom een sessie speciaal voor leden van de Apple Education Community, een forum voor docenten die Apple technologie gebruiken. Deze cursus biedt nuttige informatie over hoe leerkrachten kinderen kunnen beschermen en hoe ze kinderen kunnen voorlichten over veiligheid op het internet.

Apple werkt ook samen met de Europese Commissie om via het netwerk van Safer Internet Centres in Europa tools te delen en bewustwording te stimuleren. Ook werkt Apple samen met een aantal non-profitpartners – zoals Internet Sans Crainte in Frankrijk, klicksafe in Duitsland, Webwise in Ierland en Childnet in het Verenigd Koninkrijk – om de veiligheid voor gezinnen en kinderen te bevorderen.

“In ons werk zien we elke dag hoe belangrijk is dat mensen de digitale wereld kunnen blijven vertrouwen”, zegt Axelle Desaint, directeur van Internet Sans Crainte. “Safer Internet Day is een mooie gelegenheid om jonge mensen een stem te geven. Het is aan ons om naar ze te luisteren en ze te laten zien dat volwassenen om hen heen ervoor zorgen dat ze op het internet worden beschermd. De steun van een grote speler als Apple is voor ons een enorme stap in de goede richting.”

“Safer Internet Day is het beste moment van het hele jaar om een veilig en verantwoord gebruik van technologie te promoten”, aldus Will Gardner, directeur van het UK Safer Internet Centre. “Het mooie is dat er op een zo grote schaal wordt samengewerkt, en dat duizenden organisaties hun stem laten horen en informatie en hulpmiddelen verstrekken. De steun van bedrijven als Apple is heel belangrijk – zie bijvoorbeeld hun webpagina met informatie en tools, die gezinnen handvatten biedt om de online veiligheid van hun kinderen te beschermen.”

 

Back To Top