Skip to content
©Apple

Apple TV+ wint Oscar voor beste korte animatiefilm

Vanavond heeft de Academy of Motion Picture Arts and Sciences de Oscar voor de beste korte animatiefilm toegekend aan de Apple Original-film De jongen, de mol, de vos en het paard tijdens de 95e Academy Awards-uitreiking in Los Angeles.

“We zijn onmetelijk trots op Charlie en het fantastische team dat De jongen, de mol, de vos en het paard op het scherm heeft gebracht en onze dank gaat uit naar de Academy voor deze blijk van waardering”, aldus Zack Van Amburg, Head of Worldwide Video bij Apple. “Dit indrukwekkende verhaal heeft mensen overal ter wereld diep geraakt. Hoe oud je ook bent of waar je ook woont, het is nooit te laat om anderen met meer mededogen, empathie en vriendelijkheid tegemoet te treden. Dit verhaal laat dat perfect zien. Van harte proficiat aan iedereen die hierbij betrokken was, aan onze teams overal ter wereld. Vanavond vieren we samen feest.”

De jongen, de mol, de vos en het paard laat zien hoe je op de meeste onverwachte plekken toch verbinding kunt vinden, en we zijn vereerd dat deze aangrijpende film vanavond is bekroond”, aldus Jamie Erlicht, Head of Worldwide Video bij Apple. “Deze film brengt de visueel verbluffende wereld van Charlie op een schitterende manier tot leven en herinnert ons aan de kracht van onze gemeenschappelijke menselijkheid. Complimenten voor het complete creatieve team voor deze prachtige, optimistisch stemmende film.”

Het met een Oscar bekroonde De jongen, de mol, de vos en het paard, dat is gebaseerd op het geliefde boek van Charlie Mackesy, gooide hoge ogen bij de critici. Het werd geprezen als “verbluffend kunstwerk dat tot nadenken stemt” (Collider) en “een prachtige handgetekende animatiefilm op basis van indrukwekkende illustraties” (IndieWire), dat “een hartverwarmend verhaal van liefde en hoop” vertelt (The Independent). De veelgeprezen film won onlangs ook een BAFTA Film Award, vier Annie Awards, waaronder die voor Best Special Production, en een NAACP Image Awards-nominatie voor Outstanding Short Form (Animated) film.

Apple schreef in 2022 geschiedenis door drie Oscars in de wacht te slepen voor CODA, waaronder die voor beste film, een primeur voor een streamingdienst. Daarnaast viel Troy Kotsur in de prijzen voor de beste mannelijke bijrol, en Siân Heder voor het beste bewerkte scenario. CODA was ook de eerste film met een voornamelijk dove cast in de hoofdrollen die de Oscar voor beste film won. Troy Kotsur was de eerste dove mannelijke acteur die won in de categorie Beste mannelijke bijrol. En regisseur Siân Heder, die ook het scenario heeft geschreven, haalde haar eerste Oscar binnen voor het beste bewerkte scenario.

Tot nu toe hebben Apple Original-films, -documentaires en -series maar liefst 345 prijzen en 1421 nominaties in de wacht gesleept. Zo werd comedy Ted Lasso al bekroond met meerdere Emmy Awards en kreeg CODA de Oscar voor beste film.

De jongen, de mol, de vos en het paard

Dit aangrijpende verhaal gaat over de bijzondere vriendschap tussen een jongen, een mol, een vos en een paard, die samen op zoek gaan naar een thuis. In de film komen de opvallende illustraties van Charlie Mackesy tot leven in kleurrijke, met de hand getekende animaties. Tom Hollander is te horen als de mol, Idris Elba als de vos, Gabriel Byrne als het paard, en nieuwkomer Jude Coward Nicoll als de jongen.

De film is geproduceerd door Matthew Freud, de eerder voor een Oscar genomineerde Cara Speller (Pear Cider and Cigarettes) van NoneMore Productions, en J.J. Abrams en Hannah Minghella van Bad Robot Productions. De regie lag in handen van Peter Baynton (The Tiger Who Came to Tea) en Mackesy, en het oorspronkelijke boek is tot film bewerkt in samenwerking met Jon Croker (Paddington 2). De uitvoerend producenten waren Jony Ive en de al eens voor een Oscar genomineerde Woody Harrelson (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri). De filmmuziek werd gecomponeerd door Isobel Waller-Bridge en uitgevoerd door de BBC Concert Orchestra met Geoff Alexander als dirigent. De film is uitgebracht in samenwerking met de BBC.

De jongen, de mol, de vos en het paard is nu te zien op Apple TV+. 

Op Apple TV+ vind je de beste dramaseries, comedy’s, films en baanbrekende documentaires, maar ook entertainment voor kinderen en het hele gezin. En kijken kan op welk scherm je maar wilt. Apple TV+ werd na de start op 1 november 2019 de eerste wereldwijde streamingdienst met alleen eigen producties, en heeft sindsdien meer producties uitgebracht en sneller meer prijzen in de wacht gesleept dan welke andere streamingdienst dan ook.

Over Apple TV+ Apple TV+ is in meer dan 100 landen en regio’s via de Apple TV-app beschikbaar voor ruim 1 miljard schermen, waaronder iPhone, iPad, Apple TV, Mac, populaire smart-tv’s van onder meer Samsung, LG, Sony, VIZIO en TCL, Roku- en Amazon Fire TV-devices, Chromecast met Google TV, PlayStation- en Xbox-gameconsoles en op tv.apple.com/nl voor een bedrag van € 6,99 per maand met een gratis proefperiode van zeven dagen. Gedurende een beperkte periode kunnen klanten die een nieuwe iPhone, iPad, Apple TV, Mac of iPod touch kopen, gratis drie maanden gebruikmaken van Apple TV+.*

Ga voor meer informatie naar apple.com/tvpr en kijk welke devices worden ondersteund. Over Apple Met de introductie van de Macintosh in 1984 ontketende Apple een ware revolutie op het gebied van persoonlijke technologie. Tegenwoordig loopt Apple wereldwijd voorop met zijn innovatieve iPhone, iPad, Mac, Apple Watch en Apple TV. De vijf softwareplatforms van Apple (iOS, iPadOS, macOS, watchOS en tvOS) zorgen voor een naadloze ervaring op alle Apple devices en geven toegang tot baanbrekende diensten als de App Store, Apple Music, Apple Pay en iCloud. De ruim 100.000 medewerkers van Apple doen er alles aan om de beste producten ter wereld te maken en de wereld beter achter te laten dan hij was.

 

Back To Top