Skip to content
App Store. © Apple

App Store-ontwikkelaars genereerden een omzet van 1,1 biljoen dollar

Apple maakte vandaag bekend dat ontwikkelaars in 2022 1,1 biljoen dollar aan omzet hebben gegenereerd via het App Store-ecosysteem. De sterke groei van ontwikkelaars is blijvend en hun veerkracht is onverminderd, zo blijkt uit een onafhankelijk economisch onderzoek van Analysis Group. De App Store biedt ontwikkelaars uit de hele wereld nog altijd fantastische mogelijkheden. Meer dan 90 procent van de omzet vloeide rechtstreeks naar ontwikkelaars en bedrijven van verschillende omvang – zonder dat er commissie werd betaald aan Apple. Uit een nieuwe analyse van Progressive Policy Institute blijkt bovendien dat de iOS-app-economie nu zorgt voor ruim 4,8 miljoen banen in de VS en Europa, met naar schatting 2,4 miljoen banen in elke regio.

De App Store biedt ontwikkelaars meer mogelijkheden dan ooit om hun apps te gelde te maken en succesvolle bedrijven op te bouwen. De economen van Analysis Group schatten dat App Store-ontwikkelaars vorig jaar een omzet van 910 miljard dollar hebben gegenereerd met de verkoop van fysieke goederen en diensten, 109 miljard dollar met reclame in apps en 104 miljard dollar met digitale goederen en diensten.

“De wereldwijde community van ontwikkelaars is nog nooit zo hoopgevend geweest – of zo inspirerend”, aldus Tim Cook, CEO van Apple. “Zoals dit rapport aantoont, is de App Store een levendige, innovatieve marktplaats die allerlei kansen biedt, en we blijven ons dan ook inzetten voor het succes van ontwikkelaars en de toekomst van de app-economie.”

Het onderzoek van Analysis Group gaat dieper in op de belangrijkste factoren voor groei binnen het App Store-ecosysteem, zoals een heropleving van de vraag binnen de reissector en het personenvervoer en een sterke groei van de marketingbudgetten voor apps voor sociale media en winkelen.

De omzet van ontwikkelaars nam tussen 2019 en 2020 met 27 procent toe, tussen 2020 en 2021 met 27 procent en tussen 2021 en 2022 met 29 procent. Met name kleine ontwikkelaars profiteren van de App Store. Ze streven grotere ontwikkelaars voorbij met een omzetgroei van 71 procent tussen 2020 en 2022. De economen van Analysis Group beschouwen dergelijke groeipercentages als positieve indicatoren die passen bij een bloeiende marktplaats waar dynamiek, innovatie en competitie een belangrijke rol spelen.

Sinds 2019 is de omzet van ontwikkelaars in de VS met meer dan 80 procent gestegen. In Europa steeg de omzet van ontwikkelaars sinds 2019 gemiddeld met maar liefst 116 procent.

App-ontwikkelaars en ondernemers, waaronder de muziekapp Metronaut Bladmuziek van het Franse bedrijf Antescofo, vertrouwen op de App Store om hun product beschikbaar te stellen aan gebruikers over de hele wereld. Deze app, die in 2018 werd gelanceerd, ondersteunt klassieke musici bij hun ontwikkeling. Dankzij een fantastisch aanbod van bladmuziek en begeleiding door professionele orkesten kunnen gebruikers hun favoriete stukken ontdekken en spelen, waarbij ze direct feedback krijgen om hun muzikale vaardigheden te vergroten.

“Vanaf dag één heeft onze aanwezigheid in de App Store ervoor gezorgd dat ons team onze unieke technologie beschikbaar kan stellen aan miljoenen muzikanten en zich kan blijven richten op de ontwikkeling van een fantastisch product”, aldus Laurent Tran Van Lieu, bestuursvoorzitter en medeoprichter van Antescofo. “Dankzij de topkwaliteit van de audio-ervaring op iPhone en het Apple ecosysteem voor ontwikkelaars heeft de App Store de wereld voor ons geopend – bijna 90 procent van onze gebruikers is afkomstig uit landen en regio’s buiten Frankrijk.”

De App Store voorziet Apple ontwikkelaars over de hele wereld van een wereldwijd distributieplatform met ondersteuning voor meer dan 195 lokale betaalmethoden en 44 valuta’s via 175 storefronts. Bovendien hoeven ontwikkelaars zich niet te laten beperken door landsgrenzen. In 2022 was 54 procent van de downloads afkomstig van storefronts buiten het land van de ontwikkelaars. De App Store trok in 2022 wereldwijd gemiddeld 650 miljoen bezoekers per week, zo blijkt uit nieuwe informatie van Apple. En gebruikers downloadden in 2022 gemiddeld ruim 747 miljoen apps en herdownloadden 1,5 miljard apps per week.

Sterke omzetgroei binnen app-categorieën

Het nieuwe economische onderzoek van Analysis Group met de titel ‘The Continued Growth and Resilience of Apple’s App Store Ecosystem’, dat vandaag werd gepubliceerd, is gebaseerd op allerlei economische informatie over de groei van App Store-ontwikkelaars. Uit het onderzoek blijkt dat de omzet via de App Store in allerlei categorieën is toegenomen.

Toen de beperkingen in grote delen van de wereld werden opgeheven, was er bijvoorbeeld een sterke opleving zichtbaar van apps voor reizen en personenvervoer. De omzet van reisapps voor iOS steeg in 2022 met 84 procent en de omzet van apps voor personenvervoer met 45 procent.

Ook apps voor voeding en boodschappen behoren tot snelgroeiende categorieën. Sinds 2019 is de omzet van iOS-apps voor het bezorgen en ophalen van voeding ruim verdubbeld, terwijl de omzet van apps voor boodschappen ruim verdriedubbelde. Daarnaast maken steeds meer bedrijven wereldwijd gebruik van zakelijke apps. In 2022 behoorde deze app-categorie tot een van de snelst groeiende categorieën voor digitale goederen en diensten volgens de omzetschattingen van Analysis Group. Binnen de categorie voor digitale goederen en diensten vertoonde de categorie met entertainment-apps de meeste groei. De afgelopen jaren zijn belangrijke trends zichtbaar, zoals de opkomst van de makerseconomie en allerlei apps die deze ontwikkeling ondersteunen.

De algemene groei van ontwikkelaars – binnen alle app-categorieën – toont aan dat Apple gebruikers vertrouwen op hun favoriete apps bij allerlei dingen die ze doen. Of het nu gaat om gamen, productiviteit, onderwijs of sociale media, apps helpen mensen over de hele wereld om contact te houden, hun creativiteit te uiten en zich te vermaken.

App-makers zoals Mindstep Brain & Mental Health uit het Verenigd Koninkrijk bieden gebruikers via de App Store toegang tot uitgebreide, op bewijs gebaseerde informatie en klinische zorg op het gebied van geestelijke en hersengezondheid. Via Mindstep, dat werd opgericht door medische specialisten, kunnen gebruikers thuis zelf hun geestelijke gezondheid in de gaten houden. De app richt zich op allerlei problemen, zoals migraine, depressie, angst en hersenschuddingen, en laat gebruikers weten welke technieken en zorg belangrijk zijn voor hun gezondheid.

“In samenwerking met de teams van Apple hebben we een diverse doelgroep kunnen bereiken en ons kunnen inzetten voor onze missie om zorg op het gebied van geestelijke en hersengezondheid toegankelijker te maken”, aldus Hamzah Selim, oprichter van Mindstep. “De App Store is een fantastische plek om iedereen toegang te bieden tot medische zorg, bijvoorbeeld via redactionele artikelen in de storefront of events in de app om de aandacht te vestigen op belangrijke momenten.”

De vijftiende verjaardag van de App Store

Vijftien jaar na de introductie in 2008 biedt de App Store ontwikkelaars meer mogelijkheden dan ooit, terwijl Apple gebruikers profiteren van meer apps die hun levens verrijken. Apple blijft dan ook investeren in de toekomst van de app-economie. Gebruikers hebben toegang tot een veilige, vertrouwde marktplaats, terwijl ontwikkelaars gebruik kunnen maken van krachtige tools waarmee ze fantastische apps kunnen maken. De App Store biedt app-makers over de hele wereld dan ook ongelooflijke economische kansen.

Tussen 2008 en 2022 genereerden iOS-ontwikkelaars via de App Store een omzet van meer dan 320 miljard dollar. Uit onderzoek van Analysis Group blijkt dat iOS-gebruikers tussen 2008 en 2022 meer dan 370 miljard apps hebben gedownload. Vandaag de dag zijn in de App Store ruim 123 keer meer apps (bijna 1,8 miljoen) beschikbaar dan aan het einde van 2008, toen er in de App Store slechts duizenden apps werden aangeboden.

Ontwikkelaars hebben tegenwoordig meer mogelijkheden om omzet te genereren, bijvoorbeeld door middel van aankopen in apps en abonnementen. Er zijn meer tools voor ontwikkelaars, waaronder meer dan 40 SDK’s en 250.000 API’s, en er zijn educatieve bronnen beschikbaar, zoals Apple Developer Academies, Entrepreneur Camp en andere programma’s op het gebied van programmeren en zakelijke ontwikkeling.

De technologieën en diensten in de App Store ondersteunen allerlei app-sectoren, waaronder ontwikkelaars die fysieke goederen en diensten aanbieden. Zij profiteren van de integratie met Apple Pay, biometrische verificatie op basis van Face ID en Touch ID, accountbeveiliging en andere technologieën voor de beveiliging van het contact tussen ontwikkelaars en Apple gebruikers.

De App Store is nog altijd een veilige en vertrouwde marktplaats voor gebruikers, dankzij het strenge app-beoordelingsproces en de robuuste privacyvoorzieningen en beveiligingsmaatregelen. In 2022 onderschepte de App Store voor meer dan 2 miljard dollar aan frauduleuze transacties en werden 1,7 miljoen ingezonden apps afgewezen omdat ze niet voldeden aan de normen voor privacy, beveiliging en kwaliteit. Dankzij recente innovaties, waaronder transparantie bij tracking door apps en privacylabels, krijgen gebruikers nog meer informatie over het gebruik van hun gegevens door apps.

 

Back To Top