Skip to content
App Store. © Apple

Inkomsten van kleine ontwikkelaars nemen toe

Uit onafhankelijk onderzoek van economen van Analysis Group blijkt dat de bedrijven van kleine ontwikkelaars in de App Store zijn gegroeid en wereldwijd meer klanten hebben gekregen, en dat ze zelfs sneller groeien dan grote ontwikkelaars. Ondersteund door diverse tools en initiatieven van de App Store zijn de inkomsten van kleine ontwikkelaars – dat wil zeggen met inkomsten tot 1 miljoen dollar per jaar en jaarlijks minder dan 1 miljoen downloads – tussen 2020 en 2022 met 71 procent gegroeid. In Europa namen de inkomsten van deze ontwikkelaars met 64 procent toe, met vooral een aanzienlijke groei in Frankrijk (122 procent), het Verenigd Koninkrijk (58 procent) en Duitsland (37 procent).

Ondernemers ontdekken nieuwe mogelijkheden en groeien wereldwijd

In een nieuw onderzoek met de titel ‘Small Business Developers and App Creators on the App Store in 2022’ constateren economen van Analysis Group dat de inkomstentoename van kleine ontwikkelaars in de App Store sinds 2020 die van grote ontwikkelaars overtrof, en dat ze nieuwe manieren hebben weten te vinden om aan de wensen van hun gebruikers te voldoen. De inkomsten van kleine appontwikkelaars – die meer dan 90 procent van alle ontwikkelaars in de App Store vormen – namen toe in alle categorieën; met name apps in de categorieën gezondheid en fitness, sport en lifestyle leverden afgelopen twee jaar ruim twee keer zoveel op.

Grote én kleine ontwikkelaars profiteren van het bereik van de App Store – 175 landen en meer dan 40 talen, en wereldwijd meer dan 2 miljard actieve Apple devices – om hun bedrijf te laten floreren. In 2022 was bijna 80 procent van de kleine ontwikkelaars actief in meerdere landen en kwam bijna 40 procent van hun totale aantal appdownloads van gebruikers uit een ander land dan hun eigen. Daarnaast zagen de economen dat ontwikkelaars die hun apps te gelde maken door digitale goederen en diensten via meerdere storefronts (landen of regio’s) van de App Store te verkopen, geld verdienen uit gemiddeld 40 storefronts.

Het onderzoek laat ook zien dat de App Store heeft bijgedragen aan de groei van ontwikkelaars, zodat ze van een klein team konden uitgroeien tot een bedrijf met een wereldwijd bereik. Veel ontwikkelaars die digitale goederen en diensten verkochten in de App Store en in 2022 meer dan 1 miljoen dollar verdienden, waren voorheen kleine ontwikkelaars. Van hen was 40 procent vijf jaar geleden nog niet actief in de App Store of verdiende minder dan 10.000 dollar.

De economen van Analysis Group zagen ook dat in 2022 duizenden nieuwe ontwikkelaars en ondernemers van over de hele wereld toetraden tot de App Store. Van hen kwam ongeveer 25 procent uit Europa, 23 procent uit China, 14 procent uit de Verenigde Staten, 4 procent uit Japan en 35 procent uit andere landen, waaronder Zuid-Korea, India en Brazilië.

Succesvolle ondernemers in de App Store

Met Plane Finder, een app voor live vliegtuigtracking, kunnen gebruikers gemakkelijk vliegbewegingen van vliegtuigen over de hele wereld bekijken. De app is ruim tien jaar geleden gemaakt door het echtpaar Jodie en Lee Armstrong.

“Toen we de app in 2009 ontwierpen, was het tracken van vliegtuigen in realtime nog niet groot en was het voor gewone mensen niet gemakkelijk, zeker niet op een mobiel device”, vertelt Jodie Armstrong, medeoprichter en CEO van Plane Finder. “Door de invoering van de iPhone en kort daarna de App Store zagen we kansen om met behulp van onze achtergrond in IT en gegevensanalyse iets totaal nieuws te maken.”

Plane Finder is al die jaren een klein team gebleven, dat innovaties blijft introduceren voor makkelijke en toegankelijke live tracking met een ongelooflijke nauwkeurigheid. Denk aan populaire features zoals de 3D-modus in de app, waarin met Metal-graphics duizenden vliegbewegingen overal ter wereld worden getoond. Plane Finder, met een bedrijfsmodel op basis van abonnementen, is afgelopen twee jaar 60 procent gegroeid en wordt gebruikt door een trouwe community van enthousiastelingen die de app gebruiken voor vliegtuigtracking in realtime.

Plane Finder wil een klein team blijven en kan met behulp van onder meer het Small Business Program van Apple zijn community steeds meer aanbieden. “Het programma is ontzettend belangrijk voor ons geweest. We hebben meer mensen kunnen aannemen om nieuwe spannende features voor de app te bouwen”, aldus Lee Armstrong, medeoprichter en Chief Technology Officer van Plane Finder. “Het is niet goedkoop om een bedrijf te runnen en we zijn trots op onze nauwkeurigheid en de innovaties die we onze gebruikers kunnen bieden. De app zal in alles wat we doen centraal blijven staan, hoe groot ons bedrijf ook wordt.”

De onafhankelijke gamestudio Madbox ging in 2018 van start om games te maken die bij mensen een glimlach op het gezicht toveren. In de afgelopen vier jaar heeft de studio 15 succesvolle titels op de markt gebracht, maar met name de multiplayer racegame Pocket Champs heeft voor een daverend succes gezorgd, met 2 miljoen actieve gebruikers, een aantal dat nog steeds in rap tempo toeneemt.

Madbox wilde meer inzicht krijgen in de gamemarkt en wendde zich tot het App Store Foundations Program om een game te kunnen bouwen die bij veel gamers zou aanslaan.

“Deelname aan het programma leidde ertoe dat we gingen geloven in de mogelijkheden van onze game”, verklaart Maxime Demeure, medeoprichter en CEO van Madbox. “Door de samenwerking met het App Store-team kwamen we niet alleen in contact met technische en productexperts, maar leerden we ook beter hoe de beste apps in elkaar steken. Wij streven er altijd naar om een glimlach bij mensen op het gezicht te toveren en door de samenwerking met Apple slagen we daar steeds beter in.”

Sinds de lancering van Pocket Champs afgelopen augustus is de game nog steeds gratis; spelers hebben binnen de game de mogelijkheid om unieke content vrij te spelen en toegang te krijgen tot speciale in-app-events. Door de kwaliteit van de gameplay en de introductie van steeds nieuwe features groeit de studio elk jaar met 100 procent.

“We zullen bij Madbox altijd een stelletjes dromers blijven. Het heeft even geduurd voordat onze games echt goed aansloegen bij de gebruikers. Pocket Champs is een perfecte illustratie van waar het team van onze studio toe in staat is: de game is leuk, fris en makkelijk, met een vleugje waanzin, en is geschikt voor zowel enkelingen als gezinnen”, zegt Demeure.

De in 2020 gelanceerde taalapp LENGO geeft met 2800 lessen en 29 talen iedereen de kans om een taal te leren. Oprichter en CEO Nils Bernschneider heeft de app gemaakt omdat hij het zelf als dyslecticus en ADHD’er moeilijk had op school. Bernschneider, een enthousiast programmeur, maakte een platform waarmee hij zelf zijn leerbarrières wist te overwinnen, en dat gebruikers de content en technologie verschaft om beter te leren communiceren.

“In het Apple Developer Program vond ik meteen mijn passie”, vertelt Bernschneider. “Door als ontwikkelaar aan de slag te gaan heb ik een totaal ander perspectief gekregen en ik vind het fijn om met mijn apps ook iets voor anderen te kunnen betekenen.”

Met LENGO, dat bijna 2 miljoen keer is gedownload voor iOS, kunnen mensen hun woordenschat vergroten, zelf woorden toevoegen, hun grammatica verbeteren en hun voortgang bijhouden. Het is begonnen als passie project, maar is inmiddels uitgegroeid tot een platform voor beginners en al wat verder gevorderde taalliefhebbers. LENGO is alleen al afgelopen jaar met 120 procent gegroeid. Na voltooiing van het App Store Foundations Program kon met behulp van een curriculum op maat en een-op-eenbegeleiding door experts van Apple een van de nieuwste features van de app tot stand komen: content delen en community’s bouwen met behulp van gedetailleerde gebruikersaccounts.

“Je hebt in een klas altijd een kind dat de dingen op een andere manier oppikt dan anderen – en dat kind was ik vroeger”, zegt Bernschneider. “Leren programmeren in Swift was een gamechanger voor mij, en de steun van vrienden en familie was cruciaal. Wat ik met LENGO gemaakt heb helpt mensen hopelijk niet alleen om te leren, maar ook om hun communicatie te verrijken.”

Steeds meer resources voor ontwikkelaars

Grote én kleine ontwikkelaars hebben dankzij het wereldwijde bereik van de App Store een succesvol bedrijf kunnen opzetten. Apple biedt een aantal initiatieven ter ondersteuning van kleine ontwikkelaars in de App Store: het App Store Small Business Program, het Apple Entrepreneur Camp, App Accelerators, het App Store Foundations Program en Apple Developer Academies. Daarnaast zijn er voortdurend informatieve series zoals App Store Sessions, Ask Apple en Tech Talks, waardoor ontwikkelaars het hele jaar door nog meer mogelijkheden hebben om direct in contact te komen met deskundigen van Apple, en nieuwe inzichten kunnen opdoen en ondersteuning en feedback kunnen krijgen over de nieuwste features en technologieën.

Ontwikkelaars hebben de beschikking over een uitgebreid pakket gratis tools en frameworks (waaronder Software Development Kits en ontwikkelaarsdiensten met meer dan 250.000 API’s) om apps te bouwen voor iOS, iPadOS, macOS, tvOS en watchOS. Met deze tools kunnen ontwikkelaars snel en gemakkelijk nieuwe functionaliteit in hun apps opnemen en profiteren van technologieën als machinelearning en augmented reality. Met de Swift Student Challenge en de gratis beschikbare tools als ‘Iedereen kan programmeren’ en Swift Playgrounds maakt Apple de kunst van het programmeren voor iedereen toegankelijk.

 

Back To Top