skip to Main Content
Investeringen In Europese Toeleveranciers Flink Gestegen
Afbeelding: Apple / De uitgaven van Apple bij Europese leveranciers zijn sinds 2018 met meer dan 50 procent gestegen, wat leidt tot baanbrekende innovaties in elk product dat Apple maakt.

Investeringen in Europese toeleveranciers flink gestegen

Apple heeft vandaag bekendgemaakt dat zijn investeringen in Europese toeleveranciers sinds 2018 met ruim 50% is gestegen. De afgelopen vijf jaar spendeerde het bedrijf in totaal € 85 miljard, en alleen al in 2022 was dit ruim € 20 miljard. De investeringen komen terecht bij meer dan 4000 Europese toeleveranciers en worden gebruikt voor revolutionaire innovaties in de producten van Apple. Enkele voorbeelden zijn sensoren voor Apple Watch, lasers voor iPhone en microcontrollers voor Mac. Deze investeringen dragen ook bij aan het vergroenen van de Europese industrie. Apple streeft naar een volledig CO₂‑neutrale toeleveringsketen in 2030. Samen met de iOS-app-economie zijn deze investeringen goed voor ruim 2,6 miljoen Europese banen.

“Apple kwam ruim 40 jaar geleden naar Europa vanwege de innovatiedrang en het talent. De bijdrage van Europa aan onze producten is nu groter dan ooit”, aldus Cathy Kearney, Vice President Operations van Apple. “Mede dankzij onze nauwe samenwerking met Europese toeleveranciers hebben we baanbrekende technologieën ontwikkeld. We zijn er trots op dat we hand in hand met deze bedrijven werken aan onze missie om de CO₂-uitstoot van onze wereldwijde toeleveringsketen drastisch terug te dringen.”

Innovatie en werkgelegenheid

De Europese toeleveranciers van Apple lopen uiteen van grote multinationals tot kleine familiebedrijven. Sommigen werken al meer dan 30 jaar samen met Apple, en elk jaar komen er nieuwe bedrijven – allemaal innovatieleiders in hun respectieve vakgebieden – bij de toeleveringsketen.

TRUMPF is een technisch familiebedrijf dat in het Duitse Ditzingen gevestigd is. Het bedrijf is wereldwijd marktleider op het gebied van industriële lasers, machines en technologie. De hoogtechnologische componenten van het bedrijf zijn gebruikt voor een aantal Apple-producten, waaronder een kleine laser om een nabijheidssensor voor de iPhone mogelijk te maken die het scherm uitschakelt wanneer het een object detecteert dat dichtbij is, bijvoorbeeld wanneer een gebruiker de iPhone vasthoudt tot aan hun oor – bespaart energie en voorkomt onbedoelde aanrakingen. Tot op heden heeft TRUMPF meer dan 1 miljard van deze kleine lasers geproduceerd en geleverd aan Apple. De engineers van Apple en TRUMPF werken voortdurend samen aan de nieuwste lasertechnieken om de ervaring van Apple klanten te verbeteren.

STMicroelectronics is een internationaal bedrijf met Franse en Italiaanse roots dat halfgeleiders maakt. Ze ontwikkelen en produceren chips die bijdragen aan de baanbrekende prestaties en efficiëntie van Apple devices. Het bedrijf werkt al jaren samen met Apple-teams aan sensoren, energiebeheer en draadloze geïntegreerde schakelingen voor iPhone en andere Apple-producten. STMicroelectronics heeft meer dan 27.000 werknemers in dienst in zijn Europese vestigingen en investeert in 2023 meer dan € 3,5 miljard om zijn productiecapaciteit wereldwijd te vergroten, onder meer in Frankrijk en Italië, waar het ook componenten voor Apple-apparaten produceert. Deze nieuwe uitbreiding van de productiecapaciteit ondersteunt de toekomstige behoeften van Apple aan microcontrollers en aan draadloze, analoge en mixed-signal geïntegreerde schakelingen. STMicroelectronics voedt zijn Apple-gerelateerde activiteiten sinds 2021 met 100 procent hernieuwbare energie.

Op weg naar een groenere toekomst

Apple werkt samen met toeleveranciers aan innovaties die de planeet beschermen en klimaatverandering tegengaan. Veel toeleveranciers in Europa doen mee aan het Supplier Clean Energy Program. Dit houdt in dat ze er samen met Apple naar streven om CO₂‑neutraal te worden in hun Apple gerelateerde bedrijfsactiviteiten.

De bedrijfsvoering wereldwijd van Apple zelf is al sinds 2020 CO₂-neutraal. Nu werkt het bedrijf hard aan het ambitieuze doel om in 2030 CO₂‑neutraal te zijn in de hele internationale toeleveringsketen en de levenscyclus van elk product.

De Oostenrijkse chipfabrikant ams is een van de nieuwste Europese bedrijven die zich bij het Supplier Clean Energy Program van Apple heeft aangesloten. Bedrijven als DSM Engineering Materials in Nederland, Infineon in Duitsland en Oostenrijk en Solvay in België ondersteunen een breed scala aan oplossingen voor hernieuwbare energie. Denk aan wind- en zonne-energieprojecten en aan innovatieve constructies als virtuele stroomcontracten (VPPA’s). Van de Europese productiepartners die voor schone energie gaan, zijn er inmiddels acht (waaronder Viscom AG en Victrex) die voor hun Apple werkzaamheden inmiddels al uitsluitend gebruikmaken van hernieuwbare elektriciteit. Robert Bosch GmbH, dat zich nog niet zo lang geleden bij het Supplier Clean Energy Program van Apple heeft aangesloten, en VARTA Microbattery GmbH draaien al voor 100% op hernieuwbare elektriciteit doordat ze alleen groene stroom bij de nutsbedrijven betrekken.

 

Back To Top