Skip to content
Nieuwe toegankelijkheidsfeatures van Apple, waaronder Assistive Access en Live Speech, verschijnen later dit jaar. ©Apple

Nieuwe features voor cognitieve toegankelijkheid

Apple heeft vandaag een preview gegeven van softwarefeatures voor cognitieve toegankelijkheid en toegankelijkheid op het gebied van zien, horen en mobiliteit. Ook zijn er nieuwe innovatieve tools voor mensen die niet kunnen praten of hun spraakvermogen dreigen te verliezen. Deze updates, die profiteren van verbeteringen van de hardware en software en gebruikmaken van machinelearning op het device om de privacy van gebruikers te waarborgen, sluiten aan op het streven van Apple om producten te maken die geschikt zijn voor iedereen.

Om toegankelijkheidsfeatures te kunnen ontwikkelen die echt een verschil maken, werkt Apple nauw samen met communitygroepen die een breed spectrum van gebruikers met beperkingen vertegenwoordigen. Later dit jaar verschijnt Assistive Access, een feature die zorgt dat gebruikers met cognitieve beperkingen iPhone en iPad makkelijker en zelfstandiger kunnen gebruiken. Mensen die niet kunnen praten, kunnen met Live Speech (telefoon)gesprekken voeren door te typen, en gebruikers die hun spraak dreigen te verliezen kunnen met Personal Voice een synthetische stem aanmaken die lijkt op hun eigen stem en daarmee gesprekken voeren met familie en vrienden. Voor blinde en slechtziende gebruikers wordt in de detectiemodus in Vergrootglas de feature Point and Speak toegevoegd. Hiermee kunnen gebruikers tekst aanwijzen en laten voorlezen. Dat vereenvoudigt de interactie met fysieke voorwerpen, waaronder huishoudelijke apparaten.

“Bij Apple vinden we dat iedereen technologie moet kunnen gebruiken”, aldus Tim Cook, CEO van Apple. “We zijn trots dat we vandaag deze geweldige nieuwe features kunnen presenteren, waarmee we voortbouwen op onze lange geschiedenis van toegankelijke technologie die gebruikers in staat stelt om dingen te maken, te communiceren en dingen te doen waar ze blij van worden.”

“Bij alles wat we bij Apple doen houden we rekening met toegankelijkheid”, aldus Sarah Herrlinger, Senior Director Global Accessibility Policy & Initiatives bij Apple. “Bij de ontwikkeling van deze baanbrekende features hebben we in elk stadium gebruikgemaakt van feedback van mensen met beperkingen. Zo ondersteunen we allerlei gebruikers en helpen we mensen om op nieuwe manieren te communiceren.”

Assistive Access voor gebruikers met cognitieve beperkingen

Assistive Access gebruikt innovaties op het gebied van design om apps en gebruikerservaringen te destilleren tot hun essentie, waardoor ze cognitief minder belastend zijn. Bij de ontwikkeling van deze feature is gebruikgemaakt van feedback van gebruikers met cognitieve beperkingen en hun zorgverleners. Daarbij werd gefocust op hun favoriete activiteiten, die ook centraal staan bij het gebruik van iPhone en iPad: communiceren met vrienden en familie, foto’s maken en bekijken en luisteren naar muziek.

Assistive Access biedt een aangepaste gebruikerservaring voor Telefoon en FaceTime, die worden gecombineerd tot één Calls-app, en voor Berichten, Camera, Foto’s en Muziek. De feature heeft een duidelijke interface, met knoppen met een hoog contrast en grote tekstlabels, en bevat tools waarmee zorgverleners de gebruikerservaring kunnen aanpassen aan de wensen van de gebruiker. Voor gebruikers die graag visueel communiceren, bevat Berichten bijvoorbeeld een toetsenbord met alleen emoji. Ook kan er een videobericht worden opgenomen dat naar familie en vrienden kan worden gestuurd. Gebruikers en zorgverleners kunnen voor het beginscherm en apps een visueel raster instellen, of een indeling met rijen waarin de tekst meer opvalt.

“De gemeenschap van mensen met intellectuele of ontwikkelingsbeperkingen barst van de creativiteit, maar de technologie zorgt vaak voor fysieke, visuele of cognitieve belemmeringen”, aldus Katy Schmid, Senior Director National Program Initiatives bij The Arc of the United States. “Een feature voor cognitieve toegankelijkheid op iPhone of iPad biedt nieuwe mogelijkheden op het gebied van onderwijs, werkgelegenheid, veiligheid en zelfstandigheid. Daardoor opent zich een wereld vol mogelijkheden.”

Live Speech en Personal Voice: geavanceerde toegankelijkheidsfeatures voor spreken

Met Live Speech op iPhone, iPad en Mac kunnen gebruikers typen wat ze hardop willen laten uitspreken. Dat kan tijdens telefoon- en FaceTime-gesprekken, maar ook tijdens een persoonlijk gesprek. Ook kunnen ze zinnen of zinsdelen bewaren die ze vaak gebruiken, zodat ze eenvoudig gesprekken kunnen voeren met familie, vrienden en collega’s. Live Speech is ontwikkeld om miljoenen mensen wereldwijd te ondersteunen die niet (meer) kunnen praten.

Voor gebruikers die hun spraakvermogen dreigen te verliezen, bijvoorbeeld na de diagnose ALS (amyotrofe laterale sclerose) of bij andere aandoeningen die de spraak beïnvloeden, is Personal Voice een makkelijke en veilige manier om een stem aan te maken die bij ze past.

Gebruikers kunnen een Personal Voice aanmaken door een willekeurige serie teksten voor te lezen. Op die manier wordt 15 minuten aan geluid opgenomen op iPhone of iPad. Dankzij machinelearning op het device blijft de gebruikersinformatie privé en veilig, en de feature werkt naadloos samen met Live Speech, zodat gebruikers hun Personal Voice kunnen gebruiken bij gesprekken met vrienden en familie.1

“De mogelijkheid om te communiceren met vrienden en familie is uiteindelijk het allerbelangrijkst”, aldus Philip Green, bestuurslid en ALS-pleitbezorger bij non-profitorganisatie Team Gleason. Nadat bij hem in 2018 ALS werd vastgesteld, is zijn spraakvermogen aanzienlijk verslechterd. “Het is enorm belangrijk om mensen te kunnen vertellen dat je van ze houdt met een stem die klinkt zoals de jouwe. Het is bijna onvoorstelbaar dat je in slechts 15 minuten je eigen synthetische stem kunt aanmaken op je iPhone.”

Point and Speak in de detectiemodus in Vergrootglas voor mensen met een visuele beperking

Met behulp van Point and Speak in Vergrootglas kunnen mensen met een visuele beperking makkelijker voorwerpen met meerdere tekstlabels gebruiken. Om bijvoorbeeld een huishoudelijk apparaat zoals een magnetron te bedienen, combineert Point and Speak input van de camera, de LiDAR-scanner en machinelearning op het device om de tekst bij elke knop voor te lezen terwijl gebruikers daar met hun vingers langsgaan.2 Point and Speak is ingebouwd in Vergrootglas op iPhone en iPad, en werkt samen met VoiceOver. In combinatie met andere features van Vergrootglas, zoals de detectie van personen, deurdetectie en beschrijvingen van afbeeldingen, kunnen gebruikers hiermee makkelijker door hun fysieke omgeving navigeren.

Andere nieuwe features

 • Dove of slechthorende gebruikers kunnen Made for iPhone-gehoorapparaten rechtstreeks koppelen met hun Mac en aanpassen voor meer hoorcomfort.3
 • Aan Stembediening worden fonetische suggesties voor tekstbewerking toegevoegd, zodat gebruikers die met hun stem typen de juiste optie kunnen kiezen uit woorden met dezelfde klank, zoals de Engelse woorden ‘do’, ‘due’ en ‘dew’.4 Bovendien kunnen gebruikers met Voice Control Guide tips en trucs ontdekken om spraakopdrachten te gebruiken als alternatief voor aanraken en typen op iPhone, iPad en Mac.
 • Gebruikers met fysieke en motorische beperkingen die Schakelbediening gebruiken, kunnen van elke schakelaar een virtuele gamecontroller maken waarmee ze kunnen gamen op iPhone en iPad.
 • Slechtzienden kunnen Tekstgrootte voortaan makkelijker aanpassen in Mac-apps zoals de Finder, Berichten, Mail, Agenda en Notities.
 • Gebruikers die gevoelig zijn voor snelle animaties, kunnen automatisch beelden met bewegende elementen stopzetten, zoals gif-animaties in Berichten en Safari.
 • Voor gebruikers van VoiceOver klinken de stemmen van Siri ook natuurlijk en expressief bij snel afspelen. Gebruikers kunnen de spreeksnelheid van Siri aanpassen van 0,8x tot 2x.

Wereldwijde aandacht voor Global Accessibility Awareness Day

In het kader van Global Global Accessibility Awareness Day introduceert Apple deze week nieuwe features en speciale verzamelingen:

 • Via SignTime kunnen gebruikers van de Apple Store en Apple Support in Duitsland, Italië, Spanje en Zuid-Korea vanaf 18 mei op aanvraag een gebarentolk inschakelen. Deze dienst is al beschikbaar voor klanten in de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Australië en Japan.
 • In bepaalde Apple Stores over de hele wereld worden de hele week informatieve sessies gehouden om klanten op weg te helpen met toegankelijkheidsfeatures. In Apple Carnegie Library wordt een Today at Apple-sessie georganiseerd met gebarentaalartiest en gebarentolk Justina Miles. En met groepsreserveringen – die het hele jaar beschikbaar zijn – wordt de Apple Store een plaats waar community’s samen toegankelijkheidsfeatures kunnen ontdekken.
 • Aan Opdrachten wordt ‘Remember This’ toegevoegd, waarmee gebruikers met cognitieve beperkingen een visueel dagboek kunnen aanmaken in Notities om makkelijk dingen op te zoeken en te onthouden.
 • Deze week presenteert Apple Podcasts een aantal programma’s over de impact van toegankelijke technologie; in de Apple TV-app staan films en series centraal die zijn uitgekozen door bekende vertellers met een beperking; Apple Books richt de schijnwerpers op Being Heumann: An Unrepentant Memoir of a Disability Rights Activist, de memoires van Judith Heumann, een van de eerste voorvechters voor mensen met een beperking; en Apple Musicpresenteert genre-overstijgende muziekvideo’s in Amerikaanse gebarentaal (ASL).
 • Deze week maakt trainer Jamie-Ray Hartshorne in Apple Fitness+ gebruik van ASL en richt hij de aandacht op features die bedoeld zijn om fitness voor iedereen toegankelijk te maken, zoals Audio Hints, korte gesproken aanwijzingen voor gebruikers met een visuele beperking. En de afleveringen van ‘Tijd om te wandelen’ en ‘Tijd om te hardlopen’ worden omgedoopt in ‘Tijd om te wandelen of duwen’ en ‘Tijd om te hard­lopen of duwen’ voor rolstoelgebruikers. Verder gebruiken de trainers van Fitness+ in alle work-outs en meditaties ASL, zijn alle video’s voorzien van bijschriften in zes talen en laten de trainers steeds aanpassingen van de work-outs zien, zodat gebruikers van elk niveau kunnen meedoen.
 • In de App Store worden drie bekende personen met een beperking in de schijnwerpers gezet. Aloysius Gan, Jordyn Zimmerman en Bradley Heaven kunnen niet praten en vertellen alle drie over de grote impact die AAC-apps (apps voor augmentatieve en alternatieve communicatie) op hun leven hebben gehad.

 

 1. Personal Voice kan worden aangemaakt op iPhone, iPad en Mac met Apple silicon, en wordt beschikbaar gesteld in het Engels.
 2. Point and Speak wordt beschikbaar gesteld in het Engels, Frans, Italiaans, Duits, Spaans, Portugees, Chinees, Kantonees, Koreaans, Japans en Oekraïens op iPhone en iPad met LiDAR-scanner.
 3. Made for iPhone-gehoorapparaten kunnen worden gekoppeld met bepaalde Mac-modellen met M1-chip en alle Mac-modellen met M2-chip.
 4. Fonetische suggesties voor Stembediening worden beschikbaar gesteld in het Engels, Spaans, Frans en Duits.
 5. SignTime-sessies zijn beschikbaar in de Verenigde Staten en Canada in Amerikaanse gebarentaal (ASL), in het Verenigd Koninkrijk in Britse gebarentaal (BSL), in het Frans in Franse gebarentaal (LSF), in Japan in Japanse gebarentaal (JSL) en in Australië in Australische gebarentaal (Auslan). Op 18 mei wordt SignTime beschikbaar gesteld in Duitsland in Duitse gebarentaal (DGS), in Italië in Italiaanse gebarentaal (LIS), in Spanje in Spaanse gebarentaal (LSE) en in Zuid-Korea in Koreaanse gebarentaal (KSL).

 

Back To Top