skip to Main Content
Apple Vision Pro
Afbeelding: Apple / Maak kennis met het tijdperk van ruimtelijk computergebruik met Apple Vision Pro.

Apple Vision Pro

Apple heeft vandaag Apple Vision Pro onthuld, een revolutionaire ruimtelijke computer die digitale inhoud naadloos combineert met de fysieke wereld, terwijl gebruikers in staat worden gesteld aanwezig te blijven en verbonden te blijven met anderen. Vision Pro creëert een oneindig canvas voor apps dat de grenzen van een traditioneel scherm overschrijdt en een volledig driedimensionale gebruikersinterface introduceert die wordt bestuurd door de meest natuurlijke en intuïtieve invoer die mogelijk is: de ogen, handen en stem van een gebruiker. Met visionOS, ’s werelds eerste ruimtelijk besturingssysteem, laat Vision Pro gebruikers interactief omgaan met digitale inhoud op een manier die voelt alsof het fysiek aanwezig is in hun ruimte. Het baanbrekende ontwerp van Vision Pro is voorzien van een beeldschermsysteem met ultrahoge resolutie dat 23 miljoen pixels verdeeld over twee beeldschermen bevat, en op maat gemaakt Apple-silicium in een uniek dual-chip-ontwerp om ervoor te zorgen dat elke ervaring voelt alsof het zich voor de ogen van de gebruiker afspeelt live.

“Vandaag markeert het begin van een nieuw computertijdperk”, aldus Tim Cook, CEO van Apple. “Net zoals de Mac ons kennis liet maken met personal computing en de iPhone ons kennis liet maken met mobiel computergebruik, laat Apple Vision Pro ons kennismaken met ruimtelijk computergebruik. Vision Pro is gebaseerd op tientallen jaren van Apple-innovatie en loopt jaren vooruit en is anders dan alles wat eerder is gemaakt – met een revolutionair nieuw invoersysteem en duizenden baanbrekende innovaties. Het ontgrendelt ongelooflijke ervaringen voor onze gebruikers en opwindende nieuwe kansen voor onze ontwikkelaars.”

“Voor het maken van onze eerste ruimtelijke computer waren uitvindingen nodig in bijna elk facet van het systeem”, zegt Mike Rockwell, vice-president van de Technology Development Group van Apple. “Door een nauwe integratie van hardware en software hebben we een stand-alone ruimtelijke computer ontworpen in een compacte draagbare vormfactor die het meest geavanceerde persoonlijke elektronische apparaat ooit is.”

Buitengewone nieuwe ervaringen
Apple Vision Pro voegt een nieuwe dimensie toe aan krachtig, persoonlijk computergebruik door de manier te veranderen waarop gebruikers omgaan met hun favoriete apps, herinneringen vastleggen en opnieuw beleven, genieten van prachtige tv-programma’s en films, en contact maken met anderen in FaceTime.

Een oneindig canvas voor apps op het werk en thuis: visionOS beschikt over een driedimensionale interface die apps bevrijdt van de grenzen van een scherm, zodat ze op elke schaal naast elkaar kunnen verschijnen. Apple Vision Pro stelt gebruikers in staat nog productiever te zijn, met oneindig veel schermruimte, toegang tot hun favoriete apps en geheel nieuwe manieren om te multitasken. En met ondersteuning voor Magic Keyboard en Magic Trackpad kunnen gebruikers de perfecte werkruimte instellen of de krachtige mogelijkheden van hun Mac draadloos in Vision Pro integreren, waardoor een enorm, privé en draagbaar 4K-scherm met ongelooflijk scherpe tekst ontstaat.

Boeiende entertainmentervaringen: met twee schermen met ultrahoge resolutie kan Apple Vision Pro elke ruimte veranderen in een persoonlijke bioscoop met een scherm dat 30 meter breed aanvoelt en een geavanceerd Spatial Audio-systeem. Gebruikers kunnen films en tv-programma’s bekijken of genieten van verbluffende driedimensionale films. Apple Immersive Video biedt 180-graden hoge resolutie-opnamen met Spatial Audio, en gebruikers hebben toegang tot een spannende reeks meeslepende video’s die hen naar geheel nieuwe plaatsen brengen.

Spatial computing maakt nieuwe soorten games mogelijk met titels die een spectrum van onderdompeling kunnen omspannen en gamers naar geheel nieuwe werelden kunnen brengen. Gebruikers kunnen ook meer dan 100 Apple Arcade-games spelen op een scherm zo groot als ze willen, met ongelooflijke meeslepende audio en ondersteuning voor populaire gamecontrollers.

Meeslepende omgevingen: met omgevingen kan de wereld van een gebruiker verder groeien dan de afmetingen van een fysieke kamer met dynamische, prachtige landschappen die hen kunnen helpen zich te concentreren of rommel in drukke ruimtes te verminderen. Met een draai aan de Digital Crown kan een gebruiker bepalen hoe aanwezig of ondergedompeld hij is in een omgeving.

Herinneringen komen tot leven: met Apple Vision Pro, de eerste driedimensionale camera van Apple, kunnen gebruikers hun favoriete herinneringen vastleggen, opnieuw beleven en erin opgaan met ruimtelijke audio. Elke ruimtelijke foto en video voert gebruikers terug naar een moment in de tijd, zoals een feest met vrienden of een speciale familiebijeenkomst. Gebruikers hebben toegang tot hun volledige fotobibliotheek op iCloud en kunnen hun foto’s en video’s op ware grootte bekijken met briljante kleuren en spectaculaire details. Elke panorama-opname op de iPhone wordt groter en wikkelt zich rond de gebruiker, waardoor het gevoel ontstaat dat hij precies staat waar de foto is gemaakt.

FaceTime wordt ruimtelijk: met Apple Vision Pro profiteren FaceTime-oproepen van de ruimte rondom de gebruiker, waarbij iedereen in het gesprek wordt weerspiegeld in levensgrote tegels, evenals ruimtelijke audio, zodat het klinkt alsof deelnemers precies spreken vanaf de plek waar ze zijn gepositioneerd. Gebruikers die Vision Pro dragen tijdens een FaceTime-gesprek, worden gereflecteerd als een Persona — een digitale representatie van zichzelf gemaakt met behulp van de meest geavanceerde machine learning-technieken van Apple — die gezichts- en handbewegingen in realtime weergeeft. Gebruikers kunnen dingen samen doen, zoals een film kijken, door foto’s bladeren of samenwerken aan een presentatie.

Nog meer app-ervaringen: Apple Vision Pro heeft een geheel nieuwe App Store waar gebruikers apps en inhoud van ontwikkelaars kunnen ontdekken en toegang hebben tot honderdduizenden vertrouwde iPhone- en iPad-apps die geweldig werken en automatisch werken met het nieuwe invoersysteem voor Vision Pro . De ontwikkelaarscommunity van Apple kan nog verder gaan en profiteren van de krachtige en unieke mogelijkheden van Vision Pro en visionOS om gloednieuwe app-ervaringen te ontwerpen en bestaande app-ervaringen opnieuw uit te vinden voor ruimtelijk computergebruik.

Een revolutionair besturingssysteem en gebruikersinterface
VisionOS is gebouwd op de basis van tientallen jaren technische innovatie in macOS, iOS en iPadOS en is vanaf het begin ontworpen om de vereisten voor lage latentie van ruimtelijk computergebruik te ondersteunen. Het resultaat is een revolutionair besturingssysteem dat krachtige ruimtelijke ervaringen levert die kunnen profiteren van de ruimte rondom de gebruiker, waardoor nieuwe kansen op het werk en thuis worden ontsloten.

visionOS beschikt over een gloednieuwe driedimensionale interface die ervoor zorgt dat digitale inhoud aanwezig lijkt en aanvoelt in de fysieke wereld van een gebruiker. Door dynamisch te reageren op natuurlijk licht en schaduwen te werpen, helpt het de gebruiker schaal en afstand te begrijpen. Om gebruikersnavigatie en interactie met ruimtelijke inhoud mogelijk te maken, introduceert Apple Vision Pro een geheel nieuw invoersysteem dat wordt bestuurd door de ogen, handen en stem van een persoon. Gebruikers kunnen door apps bladeren door er simpelweg naar te kijken, met hun vingers te tikken om te selecteren, met hun pols te vegen om te scrollen of met hun stem om te dicteren.

Apple Vision Pro bevat ook EyeSight, een buitengewone innovatie die gebruikers helpt om in contact te blijven met de mensen om hen heen. Wanneer een persoon iemand benadert die Vision Pro draagt, voelt het apparaat transparant aan – zodat de gebruiker ze kan zien terwijl ook de ogen van de gebruiker zichtbaar zijn. Wanneer een gebruiker wordt ondergedompeld in een omgeving of een app gebruikt, geeft EyeSight visuele aanwijzingen aan anderen over waar de gebruiker op gefocust is.

Baanbrekend ontwerp
Apple Vision Pro bouwt voort op de innovatie en ervaring van Apple bij het ontwerpen van hoogwaardige producten zoals Mac, iPhone en wearables zoals Apple Watch, met als hoogtepunt het meest geavanceerde persoonlijke elektronische apparaat ooit. Om ambitieuze doelen op het gebied van prestaties, mobiliteit en draagbaarheid te bereiken, heeft Apple de meest geavanceerde materialen gebruikt.

Apple Vision Pro heeft verbazingwekkend veel technologie in een compact ontwerp. Een uniek stuk driedimensionaal gevormd en gelamineerd glas wordt gepolijst om een optisch oppervlak te creëren dat fungeert als een lens voor het brede scala aan camera’s en sensoren die nodig zijn om de fysieke wereld met digitale inhoud te vermengen. Het glas vloeit over in het op maat gemaakte frame van aluminiumlegering dat zachtjes rond het gezicht van de gebruiker buigt, terwijl het modulaire systeem een pasvorm op maat mogelijk maakt voor een breed scala aan mensen. De Light Seal is gemaakt van zacht textiel en is verkrijgbaar in verschillende vormen en maten, die flexibel zijn om zich aan te passen aan het gezicht van een gebruiker voor een precieze pasvorm. Flexibele bandjes zorgen ervoor dat het geluid dicht bij de oren van de gebruiker blijft, terwijl een hoofdband — verkrijgbaar in meerdere maten — driedimensionaal uit één stuk is gebreid voor demping, ademend vermogen en rekbaarheid.1 De band wordt vastgezet met een eenvoudig mechanisme, waardoor het gemakkelijk om te veranderen naar een andere maat of stijl van de band.

Ongeëvenaarde innovatie in hardware
Apple Vision Pro is ontworpen om fenomenale computerprestaties te leveren in een compacte, draagbare vormfactor. Vision Pro heeft een baanbrekend weergavesysteem met ultrahoge resolutie dat bovenop een Apple-siliciumchip is gebouwd en maakt gebruik van micro-OLED-technologie om 23 miljoen pixels te verpakken in twee schermen, elk zo groot als een postzegel, met brede kleuren en een hoog dynamisch bereik . Deze technologische doorbraak, gecombineerd met op maat gemaakte catadioptrische lenzen die ongelooflijke scherpte en helderheid mogelijk maken, levert adembenemende ervaringen op. Gebruikers met zichtcorrectiebehoeften zullen ZEISS optische inzetstukken gebruiken om visuele getrouwheid en oogvolgnauwkeurigheid te garanderen.2

Een geavanceerd Spatial Audio-systeem vormt de kern van de Apple Vision Pro-ervaring, waardoor het gevoel ontstaat dat geluiden uit de omgeving rond de gebruiker komen en het geluid wordt afgestemd op de ruimte. Twee individueel versterkte drivers in elke audiopod leveren gepersonaliseerde ruimtelijke audio op basis van de geometrie van het eigen hoofd en oor van de gebruiker.3

Naast het creëren van een baanbrekende weergave en geavanceerde audio-ervaringen, maakt het krachtige eye-trackingsysteem in Apple Vision Pro gebruik van snelle camera’s en een ring van LED’s die onzichtbare lichtpatronen op de ogen van de gebruiker projecteren voor responsieve, intuïtieve input.

Deze baanbrekende innovaties worden mogelijk gemaakt door Apple-silicium in een uniek ontwerp met twee chips. M2 levert ongeëvenaarde stand-alone prestaties, terwijl de gloednieuwe R1-chip de input van 12 camera’s, vijf sensoren en zes microfoons verwerkt om ervoor te zorgen dat de inhoud voelt alsof het recht voor de ogen van de gebruiker verschijnt, in realtime. R1 streamt binnen 12 milliseconden nieuwe beelden naar de schermen – 8x sneller dan een oogwenk. Apple Vision Pro is ontworpen om de hele dag te gebruiken wanneer hij is aangesloten, en tot twee uur gebruik met zijn externe, krachtige batterij.

Toonaangevende privacy en beveiliging
Apple Vision Pro is gebouwd op een sterke basis van privacy en beveiliging, en houdt gebruikers de controle over hun gegevens. Optic ID is een nieuw beveiligd authenticatiesysteem dat de iris van een gebruiker analyseert onder verschillende onzichtbare LED-lichtblootstellingen en deze vervolgens vergelijkt met de geregistreerde Optic ID-gegevens die worden beschermd door de Secure Enclave om Apple Vision Pro onmiddellijk te ontgrendelen. De Optic ID-gegevens van een gebruiker zijn volledig versleuteld, zijn niet toegankelijk voor apps en verlaten hun apparaat nooit, wat betekent dat ze niet worden opgeslagen op Apple-servers.

Waar een gebruiker kijkt, blijft privé tijdens het navigeren door Apple Vision Pro, en eye-tracking-informatie wordt niet gedeeld met Apple, apps van derden of websites. Bovendien worden gegevens van de camera en andere sensoren op systeemniveau verwerkt, zodat individuele apps niet de omgeving van een gebruiker hoeven te zien om ruimtelijke ervaringen mogelijk te maken. EyeSight bevat ook een visuele indicator die het voor anderen duidelijk maakt wanneer een gebruiker een ruimtelijke foto of video vastlegt.

Prijzen en beschikbaarheid
Apple Vision Pro is verkrijgbaar vanaf $ 3.499 (VS) en zal begin volgend jaar verkrijgbaar zijn op apple.com en bij Apple Store-locaties in de VS, later volgend jaar in meer landen. Klanten kunnen hun pasvorm voor Vision Pro leren kennen, ervaren en personaliseren in Apple Store-locaties. Ga voor meer informatie over Vision Pro naar apple.com/apple-vision-pro.

 

  1. Accessoires worden apart verkocht.
  2. ZEISS optische inzetstukken worden apart verkocht.
  3. Voor gepersonaliseerde ruimtelijke audio is een iPhone met een TrueDepth-camera vereist om een persoonlijk profiel aan te maken.
Back To Top