Skip to content
©Apple

REJI overschrijdt $ 200 miljoen aan investeringen

Apple heeft vandaag aangekondigd dat het oorspronkelijke financiële doel van het Racial Equity and Justice Initiative (REJI) de afgelopen drie jaar ruim is verdubbeld. Dit is een wereldwijd programma dat zich op de lange termijn inzet voor meer gelijkheid en kansen voor zwarte, Latijns-Amerikaanse en inheemse bevolkingsgroepen. Sinds REJI in juni 2020 van start is gegaan, heeft Apple zich ingezet voor onderwijs, economische gelijkheid en hervorming van het strafrecht­stelsel in de Verenigde Staten. Onlangs is het programma uitgebreid naar Australië, het Verenigd Koninkrijk en Mexico.

Apple heeft REJI op een belangrijk moment in de VS geïntroduceerd, in een tijd dat er veel demonstraties plaatsvonden tegen raciale ongelijkheid. Het initiatief bouwde voort op het werk dat het bedrijf al jarenlang had gedaan om meer ondervertegenwoordigde groepen meer kansen en gelijkheid te bieden. Deze nieuwe organisatie zou meer vooruitgang boeken door zich actief in te zetten in scholen en gemeenschappen.

“Zorgen voor meer gerechtvaardigheid en gelijkheid is belangrijk werk waar samenwerking, toewijding en een gemeenschappelijk doel voor nodig is,” aldus Tim Cook, CEO van Apple. “We zijn erg trots dat we met zoveel uitzonderlijke organisaties mogen samenwerken die alles doen om ongelijkheid en een gebrek aan kansen de wereld uit te helpen. En we blijven handelen vanuit onze waarden als het gaat om ons werk om meer kansen te creëren, gemeenschappen te versterken en voor iedereen een betere toekomst te bouwen.”

Dankzij de onderwijsbeurzen van REJI heeft Apple meer dan 160.000 leerlingen weten te bereiken via cursussen op locatie en buitenschoolse activiteiten. Daarnaast is er nog $ 50 miljoen besteed aan hogescholen, universiteiten en instituten voor zwarte en Spaanstalige bevolkingsgroepen ter ondersteuning van kansen op het gebied van wetenschap, technologie, bouwkunde, kunst en wiskunde. Met het oog op economische gelijkheid biedt REJI steun aan financiële instellingen die zwarte, Latijns-Amerikaanse en inheemse ondernemers ondersteunen. Dit zijn bijvoorbeeld durfkapitaalverstrekkers, financieringsinstellingen voor gemeenschapsontwikkeling, of instellingen die door etnische minderheden worden gerund. En de beurzen van REJI voor de hervorming van het strafrechtstelsel zijn besteed aan juridische diensten, veilige huisvesting, identificatiediensten, gezondheidszorg en andere reïntegratiediensten voor meer dan 19.000 mensen die met justitie te maken kregen.

“We hebben REJI op een cruciaal moment in ons land geïntroduceerd,” aldus Lisa Jackson, Vice President Environment, Policy, and Social Initiatives bij Apple. “We zetten alles op alles om vooruitgang te blijven boeken om in Amerika en de rest van de wereld gelijkwaardige kansen te bieden voor zwarte en bruine bevolkingsgroepen.”

Nieuwe samenwerking voor meer toegang en gelijkheid

Als onderdeel van de uitbreidende werkzaamheden heeft Apple vandaag ook een nieuwe samenwerking aangekondigd met de ‘My Brother’s Keeper Alliance’ (MBKA), een programma van de Obama Foundation. Via deze strategische samenwerking wil Apple jonge mannen van kleur meer kansen geven door trainingen aan te bieden aan gemeenschapsleiders en personeel van MKBA, programma’s voor jonge mannen van kleur uit te breiden en het MKBA-netwerk te versterken met gerichte microbeurzen voor plaatselijke gemeenschappen. De bedoeling van het programma is om meer dan 500 leiders op te leiden en meer dan 50.000 jongeren in de VS te stimuleren.

“De aanhoudende steun van Apple voor de My Brother’s Keeper Alliance kan de stichting zich blijven ontwikkelen en nieuwe initiatieven opzetten die jonge mensen meer kansen bieden,” aldus Valerie Jarrett, CEO van de Obama Foundation. “Samen kunnen we zorgen voor een inclusiever onderwijsstelsel waarin creativiteit en innovatie gevierd worden, en dat het leven van jonge mannen van kleur in het hele land kan transformeren. We zijn heel dankbaar voor deze samenwerking en kijken ernaar uit om samen te zorgen dat alle jongeren alles uit zichzelf kunnen halen.”

Meer investeringen in bedrijven van etnische minderheden

Apple heeft vandaag nog $ 25 miljoen geïnvesteerd in Collab Capital, Harlem Capital en VamosVentures, drie durfkapitaalverstrekkers die werken met bedrijven die door etnische minderheden worden gerund. Met deze nieuwe ronde investeringen heeft Apple $ 50 miljoen aan durfkapitaal geïnvesteerd en meer dan $ 100 miljoen besteed aan diverse bedrijven en financiële instellingen die een missie voor ogen hebben. Deze investeringen zijn onderdeel van het doel van REJI op het gebied van economische gelijkheid. Ze zijn bedoeld om systemische financiële barrières op te lossen, kansen te creëren en steun te bieden aan ondervertegenwoordigde bedrijven en gemeenschappen van kleur die zelf weinig middelen hebben.

Wereldwijd meer kansen

In navolging van het werk in de VS is REJI uitgebreid naar andere landen. Vandaag heeft Apple een nieuw programma in Nieuw-Zeeland aangekondigd in samenwerking met Te Pūkenga – New Zealand Institute of Skills & Technology, de grootste beroepsonderwijsinstelling van het land. Dit programma heeft als doel om leerkrachten vaardigheden bij te brengen die ze nodig hebben om ondervertegenwoordigde Māori- en Pasifika-studenten voor te bereiden op de groeiende technologiesector van het land.

In augustus 2022 kondigde Apple een uitbreiding naar Australië aan, met beurzen voor initiatieven en non-profitorganisaties die zich inzetten voor inheemse gemeenschappen, waaronder Deadly Connections, ID. Know Yourself, First Australians Capital, Art Gallery of NSW’s Djamu Youth Justice-programma en Original Power. Nu komt er nieuwe financiële steun voor Karrkad Kanjdji Trust, een liefdadigheidsinstelling die door de Traditional Owners of Warddeken en Djelk Indigenous Protected Areas (IPAs) is opgericht om hun visie van een welvarend land waar te maken. Met de hulp van REJI en beurzen voor milieurechtvaardigheid geeft het bedrijf ook financiële steun aan het Women Rangers-programma, om het diverse portfolio van activiteiten op het gebied van landbeheer, leiderschap en trainen verder te vergroten.

In het VK werkt Apple samen met de Southbank Centre aan de lancering van Reframe: The Residency, een programma dat barrières moet doorbreken waar zwarte creatievelingen mee te maken hebben. In mei is de eerste groep van het programma samengesteld met mensen uit Londen, Birmingham en Manchester. Deze kunstenaars presenteren hun creaties bij een gratis tentoonstelling die op dinsdag 18 juli bij de Southbank Centre opengaat. Inspire Schools is ook onderdeel van Reframe en produceert in samenwerking met onderwijsinstellingen digitale tijdschriften over de klimaatcrisis, om leerlingen nieuwe vaardigheden bij te brengen.

In Mexico is REJI een samenwerking aangegaan met Enactus om de iOS Development Labs uit te breiden, waarmee leerlingen leren programmeren en worden voorbereid op een carrière in de bloeiende iOS-appindustrie van het land. Dit is een voortzetting van het werk dat het Community Education Initiative van Apple samen met universiteiten van Mexico verricht. En met de twee nieuwe labs in Tijuana en Chiapas schept REJI nieuwe kansen voor gemeenschappen die in het verleden altijd benadeeld zijn geweest.

De impact in de schijnwerpers

Vandaag heeft Apple voor het eerst de REJI Impact Overview gepubliceerd, waarin te zien is welke invloed het initiatief heeft gehad. Bovendien blijft het bedrijf nieuwe partners werven en nieuwe paden bewandelen om vooruitgang te boeken in zijn missie. Sinds Apple REJI drie jaar geleden oprichtte, hebben de programma’s en organisaties van het initiatief een merkbare impact gehad op gemeenschappen over de hele wereld. Het volgende vertegenwoordigt de drie voornaamste aandachtsgebieden van REJI:

Onderwijs

Voortbouwend op zijn jarenlange samenwerking met instellingen die minderheden dienen, is Apple een van de oprichters van Propel, een wereldwijde HBCU-technologie- en innovatiehub. Deze zomer introduceert Propel Propel Learn, een nieuw platform dat ervaringsgerichte leerervaringen, carrièremogelijkheden en microcredentials biedt – allemaal speciaal ontwikkeld voor en door de HBCU-gemeenschap.

Apple’s New Silicon Initiative bij HBCU’s in het hele land helpt studenten voor te bereiden op een loopbaan in de groeiende gebieden van hardwaretechnologie, computerarchitectuur en het ontwerpen van siliciumchips. Beurzen die worden toegekend aan Alabama A&M University, Howard University, Morgan State University en Prairie View A&M University zijn bedoeld ter ondersteuning van technische programma’s bij het ontwikkelen van hun curricula in samenwerking met Apple-experts.

De Global HSI Equity Innovation Hub aan de California State University, Northridge (CSUN), gelanceerd met een investering van Apple, heeft tot doel Latijns-Amerikaanse/Latinx- en andere historisch achtergestelde studenten uit te rusten met veelgevraagde vaardigheden op het gebied van wetenschap, technologie, techniek en wiskunde. In samenwerking met andere campussen van de California State University en HSI’s in het hele land, versnelt de hub onderwijsgelijkheid terwijl studenten worden uitgerust om te slagen.

Economische versterking

Via een samenwerking met fintech-bedrijf CNote helpt Apple missiegedreven banken en kredietverenigingen te financieren die mensen met een laag tot gemiddeld inkomen en Black and Brown-gemeenschappen dienen. CNote faciliteert contante stortingen die bijdragen aan betaalbare huisvesting en leningen voor kleine bedrijven, en een rechtvaardig alternatief bieden voor woekerleningen.

Apple’s Impact Accelerator breidt de toegang tot kansen uit voor Black, Hispanic/Latinx en Indigenous milieuoplossingen en serviceproviders. Het programma voor capaciteitsopbouw van 12 weken helpt deelnemers hun volgende ontwikkelingsfase te bereiken en hun impact te vergroten.

Apple Entrepreneur Camp ondersteunt ondervertegenwoordigde oprichters en ontwikkelaars met app-gedreven bedrijven bij het bouwen van de volgende generatie geavanceerde apps. Naast het bijwonen van praktische technologielabs en het krijgen van een-op-een begeleiding op codeniveau van Apple, worden deelnemende Hispanic/Latinx, zwarte en vrouwelijke oprichters en ontwikkelaars onderdeel van een wereldwijd netwerk dat de pijplijn en levensduur van deze ondernemers in de techniek.

Hervorming van het strafrecht

Om systemisch racisme te bestrijden, werkt REJI aan het aanpakken van grote verschillen in strafrecht die een onevenredige impact hebben op zwarte, Latijns-Amerikaanse / Latijns-Amerikaanse en inheemse gemeenschappen. Apple werkt samen met verschillende community colleges, waaronder het Los Angeles Community College District, Delgado Community College in New Orleans en Houston Community College, om programma’s te implementeren om gedetineerden en voorwaardelijk vrijgelaten personen te helpen nieuwe vaardigheden te leren, recidive te voorkomen en economische kansen te creëren voor voorwaardelijk vrijgelatenen en proefpersonen.

Apple heeft ook zinvolle bijdragen geleverd aan verschillende non-profitorganisaties die rechtvaardigheid en gerechtigheid bevorderen, waaronder de Anti-Recidivism Coalition, Defy Ventures, Vera Institute of Justice en The Last Mile.

Actie ondernemen bij Apple

Om ervoor te zorgen dat raciale gelijkheid en rechtvaardigheid overal bij Apple worden weerspiegeld, werkt het bedrijf samen met lokale gemeenschappen om invloed uit te oefenen en betekenisvolle verandering te bewerkstelligen:

  • In maart voegde Apple weergave van inheemse landen toe aan Maps. In een update die is gemaakt in samenwerking met inheemse gemeenschappen, geeft Maps nu de territoria van stammen, First Nations, Inuit en Métis weer in de VS en Canada. Maps implementeerde ook ondersteuning voor tweetalige labels – ook in lettergrepen in inheemse talen – en herontworpen de Maps-plaatskaart die wordt gebruikt voor inheemse landen om meer details weer te geven, door rechtstreeks samen te werken met gemeenschappen om de inhoud van hun plaatskaart samen te stellen.
  • Strengthen Local Communities (SLC) is een subsidieprogramma van Apple dat financiering verstrekt aan lokale organisaties waar Apple-teamleden wonen en werken, waaronder subsidies aan door minderheden geleide organisaties die zich richten op milieugelijkheid en gerechtigheid. Het programma helpt toekomstige leiders op het gebied van milieu op te leiden, goedkope hulpmiddelen voor onderwijzers te bieden en ervoor te zorgen dat First Nation-gemeenschappen profiteren van de overgang naar schone energie.
  • Om gemeenschappen te ondersteunen die onevenredig zwaar worden getroffen door klimaatverandering, werkt Apple rechtstreeks samen met organisaties die pleiten voor eerstelijnsgemeenschappen, klimaatrechtvaardigheid bevorderen en oplossingen cultiveren die prioriteit geven aan rechtvaardigheid en gemeenschapsvorming binnen de milieubeweging. Het bedrijf werkt samen met organisaties als Environmental Health Coalition, Little Village Environmental Justice Organization, Native Conservancy, Original Power en UPROSE.
  • De Challenge for Change Learning Series van Apple is ontworpen om leerlingen van alle leeftijden te helpen belangrijke kwesties in hun gemeenschap te verkennen en innovatieve oplossingen te bedenken om een blijvende impact te maken. Ga voor meer informatie naar education.apple.com/#/home/rp/R005920.
  • Apple heeft onlangs samengewerkt met vertegenwoordigers van de Chickasaw Nation en de Choctaw Nation om Chickasaw (Chikashshanompaʼ) en Choctaw (Chahta) taalondersteuning toe te voegen aan het toetsenbord op iPhone, iPad en Mac. Deze inspanning maakt deel uit van het doel van Apple om producten te bouwen die iedereen vertegenwoordigen, inclusief gemeenschappen en talen die mogelijk ondervertegenwoordigd en onderbediend zijn in technologie.

 

Back To Top