Skip to content
iOS 17 tilt communiceren naar een hoger niveau met posters van contacten, een nieuwe stickerfeature, Live Voicemail en nog veel meer. ©Apple

iOS 17 is nu beschikbaar

Met iOS 17 wordt iPhone nog persoonlijker en intuïtiever. Zo zijn de communicatie-apps verder verbeterd, kun je tijdens het opladen de nieuwe Stand-by-feature inschakelen, is het delen van gegevens via AirDrop verder vereenvoudigd en kun je sneller en foutlozer typen dankzij de slimmere invoerfeatures. iOS 17 is vanaf vandaag beschikbaar als gratis software-update.

Upgrade voor inkomende telefoongesprekken

iPhone kan uiteraard niet zonder de Telefoon-app. Die is nu vernieuwd, waardoor inkomende telefoontjes van belangrijke mensen beter opvallen. Met een contactposter kun je een geheel eigen look kiezen die verschijnt als je iemand uit je contactenlijst belt. Je poster komt ook in beeld als je belt via een app van een andere leverancier. Voor je eigen poster kun je je foto bewerken, Memoji gebruiken en een in het oog springend lettertype in je favoriete kleur kiezen.

Livevoicemail geeft in realtime een transcriptie weer van de voicemail die iemand inspreekt. Je kunt dan ook alsnog opnemen. Dankzij de Neural Engine wordt de Livevoicemail-transcriptie op het device gegenereerd, waardoor alle informatie privé blijft. Wanneer je de optie ‘Houd onbekende bellers stil’ inschakelt, wordt een telefoontje van een onbekend nummer meteen doorgezet naar Livevoicemail. En telefoontjes die door je provider als mogelijke spam worden aangemerkt, worden meteen geweigerd.

Nieuwe FaceTime-features

Als je met iemand wilt FaceTimen maar diegene niet opneemt, kun je een video- of audiobericht achterlaten. Verder kun je nu met een simpel handgebaar hartjes, ballonnen, vuurwerk of lasers op het scherm toveren tijdens een FaceTime-gesprek. Dit werkt ook in apps van andere fabrikanten, zoals Zoom en Webex van Cisco.

FaceTime is nu ook compatibel met Apple TV 4K. Als je wilt FaceTimen op het grote scherm, kun je met Continuïteitscamera een FaceTime-gesprek op je iPhone starten en dat gesprek vervolgens overnemen op Apple TV. Maar je kunt ook rechtstreeks op je Apple TV een FaceTime-gesprek beginnen. Met Middelpunt blijven alle gespreksdeelnemers goed in beeld, ook als ze heen en weer lopen.

Meer manieren om contact te houden met Berichten 

Berichten bevat een aantal nieuwe features die het gebruiksgemak verder verhogen en het nog leuker maken om contact te houden met de mensen die belangrijk voor je zijn.

De zoekfunctie bevat nu zoekfilters en werkt daardoor nog preciezer. Audioberichten worden automatisch in tekst omgezet, zodat je meteen weet waar het over gaat. Afluisteren kan dus ook op een later moment. Als je op een bepaald berichtje wilt reageren, swipe je de tekstballon naar rechts. En dankzij het nieuwe uitvouwbare menu heb je al je iMessage-apps binnen handbereik en ziet Berichten er nog strakker uit.

Als je je berichten een persoonlijk tintje wilt geven, kun je een Live sticker maken door een onderwerp uit een foto te lichten. Ben je in een creatieve bui, dan kun je je stickers extra laten opvallen door ze van grappige effecten te voorzien.

‘Controleer’ is een belangrijke nieuwe feature in Berichten. Daarmee kun je bijvoorbeeld je ouders of je partner laten weten dat je veilig en wel op je plaats van bestemming bent aangekomen. Zodra je Controleer activeert, krijgt de ingestelde contactpersoon automatisch een berichtje zodra je aankomt. Kom je echter niet op de verwachte tijd aan, dan krijgt diegene allerlei bruikbare informatie te zien, zoals de locatie, batterijlading en status van de mobiele verbinding van je iPhone. Uiteraard helemaal veilig en privé.

Stand-by geeft tijdens het opladen handige info weer op het iPhone-display

Stand-by is een nieuwe feature die schermvullende informatie op het display weergeeft als je iPhone op z’n kant ligt op te laden. Deze feature is ideaal voor op je bureau, nachtkastje of aanrecht en bevat diverse aanpassingsmogelijkheden. Zo kun je uit verschillende klokweergaven kiezen, je favoriete foto’s de revue laten passeren of widgets op het scherm zetten, waaronder de slimme stapel die op het juiste moment de juiste widget laat zien. Stand-by kan ook informatie over live activiteiten, antwoorden van Siri, inkomende oproepen en grotere meldingen weergeven. Op het always-on display blijft de weergegeven informatie via Stand-by altijd zichtbaar. Stand-by past zich bovendien aan bij weinig licht, waardoor je klok, foto’s en widgets een rode kleur krijgen. En gebruik je een MagSafe-oplader, dan onthoudt Stand-by welke weergave je daarvoor had ingesteld.

Makkelijker delen met AirDrop en NameDrop

Via AirDrop iets delen met iemand anders is nu nog makkelijker. NameDrop is een nieuwe AirDrop-feature waarmee je je contactgegevens met een andere iPhone-bezitter kunt uitwisselen door beide telefoons vlak bij elkaar te houden. Op dezelfde manier kun je ook andere content uitwisselen of via SharePlay samen naar dezelfde muziek luisteren, een film bekijken of gamen. Later dit jaar komt daar nog een extra optie bij: als je iets deelt via AirDrop en vervolgens wegloopt waardoor je niet meer binnen AirDrop-bereik bent, gaat het delen verder via het internet.

Bijgewerkte autocorrectie en dicteerfunctie

De automatische correctie is voorzien van een nieuw transformer-taalmodel, een uiterst geavanceerd machinelearning-model op je device dat woorden voorspelt. Zodra je typt, merk je dat de voorspelling beter en nauwkeurig werkt. De automatische correctie op zinsniveau kan nu meer soorten grammaticale fouten corrigeren. Ook wordt elk gecorrigeerd woord tijdelijk onderstreept, zodat je met één tikje kunt terugkeren naar het oorspronkelijke woord. Met de tekstvoorspellings­feature kun je snel je zin afmaken, en dankzij het nieuwe spraakherkennings­model werkt de dicteerfunctie een stuk nauwkeuriger.

Nieuwe Dagboek-app

Dagboek is een nieuwe iPhone-app waar je je overpeinzingen en bijzondere belevenissen in kwijt kunt. Voor het geval je wel wat inspiratie kunt gebruiken, stelt iPhone gebeurtenissen voor om over te schrijven op basis van je recente activiteit, zoals foto’s, contactpersonen, plekken, work‑outs en andere content op je device. En wil je hier een nieuwe gewoonte van maken, dan kun je instellen dat je geregeld een melding krijgt. Je dagboek wordt op het device zelf verwerkt, is volledig versleuteld en kan ook nog worden vergrendeld. Zo weet je zeker dat niemand je dagboek kan lezen, ook Apple niet. Tot slot kunnen ontwikkelaars met behulp van de nieuwe Journaling Suggestions API dagboeksuggesties opnemen in hun eigen app. De Dagboek-app en Journaling Suggestions API komen later dit jaar beschikbaar als onderdeel van een software-update.

Overige features in iOS 17

 • In Safari kun je voor elke bezigheid en elk onderwerp een apart profiel aanmaken, bijvoorbeeld voor je werk en privé. Zo houd je je geschiedenis, extensies, tabgroepen, cookies en favorieten per profiel van elkaar gescheiden. Je privévensters worden voortaan vergrendeld wanneer je ze niet gebruikt, en je bent beter beschermd tegen trackers en mensen die mogelijk toegang hebben tot je device.
 • Het delen van je wachtwoorden en passkeys is veiliger en eenvoudiger geworden, want je kunt nu wachtwoorden delen met een selecte groep mensen die je vertrouwt. Dat delen verloopt via iCloud-sleutelhanger, dus de informatie is van begin tot eind versleuteld.
 • De Gezondheid-app bevat een aantal nieuwe features voor je geestelijke gezondheid. Je kunt dagelijks je emoties en stemming bijhouden, bekijken of er een aanleiding is waarom je je zo voelt en een vragenlijst over depressie of angstaanvallen invullen die door sommige ggz-instellingen wordt gebruikt. Je krijgt dan ook meteen aanvullende informatie. Verder is het verstandig om je device verder van je af te houden. Voor kinderen vermindert dit de kans op bijziendheid en volwassenen hebben zo minder snel last van vermoeide ogen. De feature Schermafstand in Schermtijd houdt met behulp van de TrueDepth-camera bij of je je device langere tijd op minder dan 30 cm van je gezicht hebt gehouden. Als dat zo is, krijg je een melding dat je je device verder van je af moet houden.
 • Apple Music is nu geschikt voor SharePlay in de auto. Daardoor kunnen alle inzittenden de muziek bedienen vanaf hun eigen device, ook als ze geen abonnement op Apple Music hebben. De nummers lopen dankzij Crossfade mooi in elkaar over, en later dit jaar kun je in Apple Music heel eenvoudig samen met anderen een afspeellijst samenstellen om met elkaar naar te luisteren.
 • AirPlay wordt er alleen maar beter op nu je iPhone aan de hand van machinelearning op het device gaandeweg leert wat je AirPlay-voorkeuren zijn. Later dit jaar komt daar nog ondersteuning voor de tv in je hotelkamer bij, zodat je ook als je op reis bent op een groot scherm naar je favoriete content kunt kijken.
 • Voor AirPods zijn er krachtige, nieuwe features beschikbaar, zoals ‘Adaptieve audio’, ‘Gepersonaliseerd volume’ en ‘Gespreksdetectie’, die voor een heel ander geluid zorgen. Verder is de automatische schakeling tussen devices verbeterd en heb je meer mogelijkheden om je gesprekken te regelen. AirPods zijn nu dus nog makkelijker in het gebruik.
 • In de Woning-app kun je tot dertig dagen geleden kijken wat er aan activiteit is geweest, bijvoorbeeld wat betreft de sloten, garagedeur, contact­sensoren en het alarmsysteem.1 Verder zijn twee populaire HomeKit-slotfeatures – tikken om te openen en pincodes – binnenkort ook beschikbaar voor sloten die compatibel zijn met Matter, zodat je nog meer mogelijkheden voor je slimme woning hebt.2 Energieprognose is een nieuwe tool in de Woning-app die laat zien wanneer er schonere stroom beschikbaar is op je elektriciteitsnet, zodat je een goed moment kunt uitkiezen om je devices op te laden of bijvoorbeeld de wasmachine aan te zetten.
 • Kaarten kun je nu ook offline gebruiken door de kaart van een specifiek gebied te downloaden. Vervolgens kun je stapsgewijze route-aanwijzingen volgen, de geschatte aankomsttijd zien, plaatsen zoeken en nog veel meer. Allemaal gewoon offline. Verder is het nu makkelijker dan ooit om in natuurparken in de Verenigde Staten duizenden wandelroutes te ontdekken. En heb je een elektrische auto, dan kun je zien waar een oplaadpunt vrij is.
 • Een AirTag kun je nu met vijf anderen delen, zodat die allemaal via ‘Zoek mijn’ kunnen meezoeken naar het voorwerp dat je kwijt bent. Iedereen in die groep kan zien waar het voorwerp is, een geluid afspelen en met ‘Nauwkeurig zoeken’ een gedeelde AirTag terugvinden als die in de buurt is. Dit werkt ook voor alle andere ‘Zoek mijn’-devices.
 • De boodschappenlijst in Herinneringen ordent je boodschappen automatisch op categorie, zodat je sneller klaar bent. Je kunt de manier van ordenen zelf aanpassen, waarna je boodschappenlijst je voorkeuren onthoudt.
 • Visueel opzoeken werkt nu ook in gepauzeerde videobeelden. In een foto of video kun je één of meerdere voorwerpen losmaken van de achtergrond om op te zoeken wat voor eten je ziet, om welke winkel het gaat of wat een bord of symbool betekent.
 • Siri activeren kan nu door alleen “Siri” te zeggen. Als je dat eenmaal hebt gedaan, kun je meteen meerdere opdrachten achter elkaar geven. Je hoeft Siri dus niet meer voor elke opdracht opnieuw te activeren.
 • Met behulp van de machinelearning op je iPhone herkent Foto’s niet alleen je vrienden en familieleden in het Personen-album, maar ook honden en katten.
 • Nieuw op privacygebied is dat de feature Communicatie­veiligheid nu ook buiten Berichten werkt. Op die manier kun je kinderen beschermen die via AirDrop, de contactposters of FaceTime bepaalde content ontvangen of versturen, of met de fotokiezer beeldmateriaal selecteren om te versturen. Het gaat hier om zowel foto’s als video’s. Met de nieuwe waarschuwing voor gevoelig materiaal kun je als volwassene zorgen dat je geen ongewenste afbeeldingen en video’s ziet die naakt bevatten. Net als bij de feature Communicatie­veiligheid vindt ook deze controle van het beeldmateriaal volledig op het device plaats, dus Apple heeft geen toegang tot de content.
 • Het tabblad ‘Vandaag’ in de App Store-app heeft een nieuw jasje gekregen, zodat het ontdekken van nieuwe apps nog gestroomlijnder verloopt. Je krijgt speciaal op jou afgestemde aanbevelingen voor nieuwe apps, games en events in apps, en ziet artikelen die bij jouw interesses en voorkeuren passen. En bekijk je de secties, dan zul je zien dat ook die uitermate zorgvuldig zijn samengesteld.
 • Toegankelijkheid is verder uitgebreid. Een greep uit de nieuwe features: ‘Hulpbedieningstoegang’, waarmee mensen met cognitieve beperkingen makkelijker hun iPhone kunnen gebruiken. ‘Live spraak’, waarmee mensen die niet kunnen spreken kunnen typen wat ze willen zeggen en dat hardop kunnen laten voorlezen als ze met iemand praten, bellen of FaceTimen. ‘Persoonlijke stem’, waarmee mensen die hun spraakvermogen dreigen kwijt te raken een stem kunnen aanmaken die op die van hen lijkt. En ‘Wijs en spreek’, waarmee blinde en slechtziende mensen tekst op een fysiek voorwerp kunnen aanwijzen om te laten uitspreken.

Beschikbaarheid

iOS 17 is vanaf vandaag beschikbaar als gratis software-update voor iPhone Xs of nieuwer. Ga voor meer informatie naar apple.com/ios/ios-17. Sommige features zijn mogelijk niet in alle talen of regio’s beschikbaar, of niet op alle iPhone-modellen. Ga voor meer informatie over de beschikbaarheid naar apple.com/ios/feature-availabilit.

 1. De mogelijkheid om tot dertig dagen geleden de activiteit in de Woning-app te bekijken vereist de nieuwe architectuur van de Woning‑app en een HomePod of Apple TV die als woninghub wordt gebruikt.
 2. Tikken om te openen komt later dit jaar beschikbaar voor sloten die compatibel zijn met Matter.
 3. Energieprognose zal beschikbaar zijn in de aaneengesloten staten van de VS.

 

Back To Top