skip to Main Content
MacOS Sonoma Is Vanaf Vandaag Beschikbaar
Afbeelding: Apple / macOS Sonoma maakt de Mac-ervaring beter dan ooit: van meer manieren om te personaliseren met widgets, tot grote updates voor Safari en videoconferenties, samen met geoptimaliseerd gamen.

macOS Sonoma is vanaf vandaag beschikbaar

macOS Sonoma is nu beschikbaar als gratis software-update en introduceert allerlei nieuwe features waarmee de Mac voor werk en privé nog veelzijdiger wordt. Met de widgets in macOS Sonoma kun je je Mac aanpassen zoals jij dat wilt en nog productiever werken. En dankzij de schitterende nieuwe screensavers, grote updates voor videobellen en Safari, en betere gameprestaties ervaar je Mac als nooit tevoren.

Widgets en schitterende screensavers

In macOS Sonoma zet je widgets direct op je bureaublad, waar ze naadloos aansluiten op de achtergrond en je andere vensters gewoon kunt blijven gebruiken. Omdat widgets nu interactief zijn, kun je een herinnering afvinken, iets afspelen of pauzeren, je slimme woon­accessoires bedienen en allerlei andere taken direct vanuit de widgets op je bureaublad afhandelen. En met Continuïteit kun je je Mac nog verder aan je wensen aanpassen, doordat je er ook widgets van je iPhone op kunt zetten.

Op de nieuwe screensavers in macOS Sonoma zijn slowmotion-video’s van de mooiste plekken ter wereld te zien, zoals de skyline van Hongkong, de rotsformaties van Monument Valley in Arizona (VS) en de glooiende heuvels van Sonoma in Noord-Californië (VS). En nadat je je hebt aangemeld, veranderen de screensavers soepel in de achtergrond van je bureaublad.

Nog productiever dankzij beter videobellen

macOS Sonoma biedt nog meer mogelijkheden voor videobellen. Zo kun je je werk makkelijker presenteren en delen – welke app je ook voor je meetings gebruikt. In de presentator-overlay blijf je zelf in beeld als je content deelt en met Reacties kunnen de andere deelnemers met een simpel handgebaar laten zien wat ze ergens van vinden. Ballonnen, confetti, hartjes en andere afbeeldingen komen venstervullend en in 3D in beeld.

Beter browsen met Safari

In Safari kun je aparte profielen aanmaken voor verschillende onderdelen, zoals werk of studie, waar je gemakkelijk tussen kunt wisselen. De bescherming tegen trackers in de privémodus is verder uitgebreid met uiterst geavanceerde technieken. Zo kun je privévensters vergrendelen als je ze niet gebruikt en worden bekende trackers geblokkeerd. Je kunt nu ook een website vanuit Safari in het Dock zetten, zoals je dat ook met een app doet. Je krijgt dan een vereenvoudigde knoppenbalk en meldingen te zien, net als bij een app.

Gamen alsof je er middenin zit

De krachtige Apple silicon zorgt dat op tientallen miljoenen Macs de meest veeleisende games soepel draaien en er schitterend uitzien. En dat allemaal zonder te veel van de batterij te vragen. Met de gamemodus in macOS Sonoma voelt gamen nóg vloeiender dankzij consistentere framerates en significant minder vertraging in de input en audio van draadloze controllers en AirPods. Gamemodus is geschikt voor elke game, waaronder nieuwe en aangekondigde Mac games als DEATH STRANDING DIRECTOR’S CUT, Stray, Layers of Fear en SnowRunner.

Overige updates in macOS Sonoma

  • Notities: Pdf’s en scans van presentaties, opdrachten, papers en meer kun je direct vanuit Notities bekijken. Verder kun je links tussen notities maken om ideeën en content aan elkaar te koppelen.
  • Wachtwoorden: Je kunt nu een set wachtwoorden met een groep delen. Iedereen binnen die groep kan wachtwoorden toevoegen en bewerken om ze up-to-date te houden. En omdat delen via iCloud-sleutelhanger verloopt, is alles van begin tot eind versleuteld. Verder worden eenmalige inlogcodes die je via Mail binnenkrijgt automatisch in Safari ingevuld. Zo kun je veilig inloggen zonder van app te hoeven wisselen.
  • Berichten: Dankzij zoekfilters en antwoorden door te vegen wordt het dagelijks gebruik van Berichten nog makkelijker. Ook zijn er gloednieuwe Live stickers die werken in macOS, iOS en iPadOS.
  • Herinneringen: Met de slimme boodschappenlijstjes in Herinneringen wordt het wekelijkse supermarktbezoek een stuk makkelijker. De artikelen worden automatisch onderverdeeld in productgroepen en horizontaal gesorteerd dankzij een nieuwe kolomweergave.
  • Toetsenbord: Autocorrectie ontvangt een uitgebreide update met een transformertaalmodel, een geavanceerd machine learning-taalmodel op het apparaat dat de nauwkeurigheid verbetert. Dankzij een vernieuwd ontwerp zijn correcties gemakkelijker aan te passen en maken inline voorspellingen zinnen snel af. Dicteren zorgt voor spraakherkenning op een hoger niveau en de mogelijkheid om vloeiend te schakelen tussen stemgebruik en typen.
  • Schermdeling: Met de High Performance-modus in de app Schermdeling breng je een snelle verbinding tot stand. Zo wordt het nog makkelijker om op afstand samen te werken.

Beschikbaarheid

macOS Sonoma is vanaf vandaag beschikbaar als gratis software-update. Sommige features zijn mogelijk niet in alle talen of regio’s beschikbaar, of niet op alle devices. Op apple.com/nl/macos/sonoma vind je meer informatie en een volledig featureoverzicht.

 

Back To Top