Skip to content
watchOS 10 biedt vernieuwde apps, een nieuwe slimme stapel, extra wijzerplaten, nieuwe features voor fietsen en wandelen en tools voor geestelijke gezondheid. ©Apple

watchOS 10 is nu beschikbaar

Apple heeft vandaag watchOS 10 uitgebracht, een belangrijke update met een nieuwe vormgeving voor apps waarmee je in één oogopslag meer informatie ziet, een nieuwe slimme stapel met de juiste widgets op het moment dat ze nodig zijn, en prachtige nieuwe wijzerplaten. Fietsers kunnen nu vermogensmeters, snelheidssensoren en cadanssensoren via Bluetooth verbinden. Ze zien dan nieuwe meetwaarden en work-outweergaven, en fietswork-outs verschijnen automatisch schermvullend als live-activiteit op hun iPhone. Bovendien word je nu door nieuwe Kompas-routepunten en Kaarten-mogelijkheden begeleid bij al je avonturen in de buitenlucht. De Mindfulness-app bevat nieuwe tools ter ondersteuning van je geestelijke gezondheid, zoals registratie van je gemoedstoestand. En voortaan kun je met behulp van de omgevingslichtsensor van Apple Watch meten hoeveel tijd je in daglicht hebt doorgebracht.

Nieuwe vormgeving en navigatiemogelijkheden

Apple Watch-apps, zoals Weer, Aandelen, Woning, Kaarten, Berichten en Wereldklok, maken nu effectiever gebruik van het Apple Watch-display, zodat je in één keer meer informatie ziet. Met de Activiteit-app op Apple Watch en de Conditie-app op iPhone houd je elke dag nog makkelijker en in meer detail je beweging bij. Ook zijn er verbeteringen voor de deelfunctie, een vernieuwde prijzenkast en krijg je tips van Apple Fitness+-trainers.

Een nieuwe slimme stapel bevat widgets waarin je de informatie ziet die je op dat moment nodig hebt. Daarvoor draai je gewoon even aan de Digital Crown. ’s Ochtends laat Weer bijvoorbeeld de weersverwachting zien. Ben je op reis, dan verschijnen je instapkaarten in Wallet. Agenda en Herinneringen worden automatisch naar boven verplaatst als je binnenkort een vergadering hebt of iets belangrijks moet doen. En als je een app als Podcasts gebruikt, komt die ook bovenaan te staan, zodat je die meteen kunt gebruiken. Met de slimme stapel zie je bovendien het grootste deel van de tijd een mooie wijzerplaat, zoals Portretten, terwijl je alle belangrijke informatie toch snel bij de hand hebt.

Het bedieningspaneel is nu op elk moment en in elke app te openen met de knop aan de zijkant. Door twee keer op de Digital Crown te drukken, ga je terug naar de app die je geopend had.

Nieuwe wijzerplaten

watchOS 10 bevat vijf nieuwe wijzerplaten: Snoopy, Palet, ‘Zonnestand analoog’, ‘Nike Globe’ en ‘Modulair Ultra’ voor Apple Watch Ultra.

 • De geliefde strip Peanuts komt tot leven op Apple Watch met de Snoopy-wijzerplaat waar Snoopy en Woodstock op staan. Deze personages spelen met de wijzers, reageren op de plaatselijke weersomstandigheden en doen zelfs mee als je een work-out doet.
 • De Palet-wijzerplaat geeft de tijd weer in verschillende kleuren in drie lagen die elkaar overlappen. Naarmate de tijd verstrijkt, veranderen de kleuren op het display mee.
 • Zonnestand analoog maakt gebruik van de stand van de zon om met licht en schaduw de tijd weer te geven.
 • De lijnen van de wereldbol op de Nike Globe-wijzerplaat lichten elke seconde op.
 • Modulair Ultra maakt optimaal gebruik van het grote display van Apple Watch Ultra. Op de buitenste rand zijn realtime gegevens te zien, zoals de seconden, de hoogte of de diepte. Deze wijzerplaat heeft de meeste aanpasbare functies voor sporten, outdooravonturen en wateractiviteiten. De omgevingslichtsensor van Apple Watch Ultra activeert nu automatisch de nachtmodus op deze wijzerplaat en de Wegwijzer-wijzerplaat als het donker is.

Fietsen

Met features als automatische reminders voor work-outs, caloriemeting voor e-bikes en valdetectie is Apple Watch ideaal voor fietsers. watchOS 10 bevat ook geavanceerde nieuwe meetwaarden, weergaven en vormgevingen waarmee deze populaire activiteit nog leuker wordt.

Wanneer je vanaf Apple Watch in watchOS 10 een fietswork-out start, verschijnt die automatisch als live-activiteit op je iPhone. Als je er dan op tikt, wordt het hele scherm ermee gevuld. De work-outweergaven, zoals Hartslagzones, Hoogte, Route, aangepaste work-outs en een nieuwe weergave voor fietssnelheid, zijn allemaal geoptimaliseerd voor de displaygrootte van je iPhone. Deze kun je dan op het stuur van je fiets zetten, zodat je alles tijdens het fietsen makkelijk kunt zien.

Apple Watch kan nu via Bluetooth automatisch verbinding maken met fietsaccessoires, bijvoorbeeld vermogensmeters en sensoren voor snelheid en cadans. Dit maakt gloednieuwe meetwaarden mogelijk zoals fietsvermogen (watt) en cadans (rpm), naast extra work-outweergaven zoals Vermogenszones. Bluetooth-verbindingen kunnen worden gebruikt voor fietswork-outs binnen en buiten, en ook voor GymKit.

Aan de hand van nieuwe algoritmen die de sensorgegevens van Apple Watch combineren met die van verbonden vermogensmeters kan je drempelvermogen (FTP) worden ingeschat, de hoogste intensiteit die een fietser theoretisch gezien een uur lang zou kunnen volhouden. Apple Watch berekent aan de hand van de FTP-waarde je persoonlijke Vermogenszones, waarin je makkelijk de huidige zone ziet en hoeveel tijd je in elke zone hebt doorgebracht. Dit is een effectieve manier om je prestaties te verbeteren.

Kompas en Kaarten

De Kompas-app op Apple Watch is een handige tool om mee op avontuur te gaan. In watchOS 10 zijn er twee soorten routepunten die Kompas waar mogelijk automatisch aanmaakt. Een routepunt voor de laatste mobiele verbinding geeft de plek aan waar je voor het laatst mobiele ontvangst had, wat handig is als je berichten wilt checken of iemand moet bellen. Bij noodgevallen wordt er een routepunt aangemaakt voor de laatste noodoproep, waarmee wordt aangegeven op welk punt er voor het laatst een verbinding was met het netwerk van een provider. Zo weet je waar je een noodoproep kunt doen.

Bij het voorbereiden van routes kun je gebruikmaken van een nieuwe hoogteweergave waarin de bewaarde routepunten in 3D worden weergegeven. En in de VS bevat Apple Kaarten een nieuwe topografische kaart met contourlijnen, schaduwen om heuvels aan te geven, hoogtegegevens en bezienswaardigheden. Je kunt bovendien zoeken naar wandelroutes in de buurt die zijn voorzien van plaatskaarten met gedetailleerde informatie zoals de lengte, het type en de moeilijkheidsgraad.

Mentale gezondheid

Met de Mindfulness-app in watchOS 10 houd je je emoties en stemming elke dag discreet en makkelijk bij. Door aan de Digital Crown te draaien, kun je een vorm uitkiezen die past bij hoe je je voelt. Ook kun je aangeven wat jouw stemming het meest beïnvloedt en verder beschrijven wat je allemaal voelt.

In de Gezondheid-app in iOS 17 en iPadOS 17 zie je handige informatie waarmee je kunt bepalen welke factoren bijdragen aan je gemoedstoestand, of dat nu associaties zijn of dingen als je slaappatroon of hoeveel je bewogen hebt.

Visuele gezondheid

Bijziendheid is wereldwijd de grootste oorzaak van visuele beperkingen. Om het risico op bijziendheid te verkleinen, raadt het International Myopia Institute aan dat kinderen elke dag minstens 80 tot 120 minuten buiten zijn. In watchOS 10 kun je nu aan de hand van de omgevingslichtsensor meten hoeveel tijd er in daglicht is doorgebracht. Deze informatie kun je opzoeken in de Gezondheid-app op je iPhone of iPad.

Tijd doorbrengen in daglicht is goed voor je fysieke en geestelijke gezondheid, ongeacht je leeftijd. En kinderen die geen eigen iPhone hebben, kunnen met Gezinsconfiguratie hun Apple Watch koppelen aan de iPhone van hun ouders. Met ‘Gezondheid delen’ zien ouders dan hoe vaak en hoelang hun kinderen buiten zijn.

Overige updates in watchOS 10

 • Dankzij Ultra Wideband werken je Apple Watch en HomePod nóg beter samen. Wanneer je een HomePod waarop audio wordt afgespeeld tot op minder dan 4 meter nadert, zorgt Apple Watch dat ‘Huidige’ wordt geactiveerd zodat je het afspelen kunt regelen.
 • Wanneer een Apple Watch in de buurt is van de iPhone waar hij mee gekoppeld is, heb je via offline kaarten toegang tot stapsgewijze routebeschrijvingen, geschatte aankomsttijden, plaatsen in Kaarten en nog veel meer als je geen wifi of mobiele verbinding hebt.
 • Je kunt nu een FaceTime-videobericht afspelen en dat direct op je Apple Watch bekijken. Daarnaast wordt groepsaudio uit FaceTime nu ook op Apple Watch ondersteund.
 • Van de Medicijnen-app kun je nu een reminder krijgen als je een half uur na het geplande tijdstip nog geen medicatie hebt genomen.
 • Apple Fitness+ introduceert aangepaste programma’s, een nieuwe manier om een eigen schema te krijgen voor je work-outs of meditaties. Zo’n schema is gebaseerd op de dag van de week, de duur, het type work-out en andere factoren. Ook nieuw zijn de stapels, waarin je meerdere work-outs of meditaties kunt zetten om achter elkaar te doen.
 • Later dit jaar komen er updates uit met nog meer nieuwe functionaliteit, zoals suggesties voor media die bovenaan een slimme stapel verschijnen als er op een nabije HomePod niets wordt afgespeeld. Daarnaast kun je straks met NameDrop makkelijk contactgegevens uitwisselen door je Apple Watch bij de iPhone of Apple Watch van iemand anders te houden. En verder kun je binnenkort gebruikmaken van Audiofocus, waarmee je de muziek of juist de stem van de trainer luider kunt laten klinken in Apple Fitness+.

Bedrijfsleven

Zakelijke klanten profiteren met Apple Watch van features voor meer productiviteit en veiligheid op kantoor of bij werkzaamheden buiten. Denk aan de mogelijkheid om handsfree te communiceren en overal te reageren op meldingen. Of aan Valdetectie voor op de bouwplaats. watchOS 10 bevat nu ondersteuning voor mobile device management (MDM), waarmee zakelijke klanten op afstand apps kunnen installeren en accounts kunnen instellen op een grote hoeveelheid devices. Daarbij kunnen onder andere toegangscodes, wifi en VPN worden ingesteld. Met deze update kan Apple Watch bijdragen aan de gezondheid en productiviteit van de werknemers, waarbij ook hun veiligheid in de gaten kan worden gehouden.

Beschikbaarheid

watchOS 10 is vanaf vandaag verkrijgbaar voor Apple Watch Series 4 of nieuwer en vereist iPhone XS of nieuwer met iOS 17. Niet alle features zijn op alle devices en in alle regio’s beschikbaar.

 

Back To Top