skip to Main Content
Apple Onthult M3, M3 Pro En M3 Max
Afbeelding: Apple / Voor het eerst introduceert Apple drie chips tegelijk: M3, M3 Pro en M3 Max, de meest geavanceerde chips die ooit voor een personal computer zijn gemaakt.

Apple onthult M3, M3 Pro en M3 Max

Apple heeft vandaag M3, M3 Pro en M3 Max aangekondigd. Dankzij de baanbrekende technologie van deze drie nieuwe chips wordt Mac drastisch sneller en nog veelzijdiger. Dit zijn de eerste pc‑chips die zijn gemaakt met de innovatieve 3‑nanometer-procestechnologie, waardoor er meer transistors op een kleiner oppervlak passen. De winst in snelheid en efficiëntie is aanzienlijk. M3, M3 Pro en M3 Max bewijzen hoeveel vooruitgang Apple sinds de introductie van de M1‑lijn al heeft geboekt met Apple silicon voor Mac.

De gloednieuwe GPU van de M3‑lijn vormt een ongekende stap voorwaarts voor de grafische architectuur van Apple silicon. De GPU is sneller, efficiënter en maakt gebruik van de nieuwe Dynamic Caching-technologie. Bovendien zijn dankzij deze GPU voor het eerst nieuwe features als ray tracing en mesh shading met hardware-acceleratie mogelijk bij rendering op Mac. De rendersnelheid ligt nu tot maar liefst 2,5 keer hoger dan met de M1‑chips.1 De performance-cores en efficiency-cores van de CPU zijn respectievelijk 30 procent en 50 procent sneller dan die van M1, en de Neural Engine is 60 procent sneller dan die van de M1‑lijn. Verder is er een nieuwe media engine die AV1-decodering ondersteunt, zodat beelden van streamingdiensten efficiënter en in hogere kwaliteit worden weergegeven. Apple silicon heeft een razendsnelle ontwikkeling doorgemaakt, met de M3‑chips als geweldig resultaat. De serie maakt drastische verbeteringen en tal van nieuwe features mogelijk op de nieuwe MacBook Pro en iMac.

“Apple silicon maakt alles op Mac compleet anders. Elk aspect van deze chips staat in het teken van snelheid en efficiëntie”, aldus Johny Srouji, Senior Vice President Hardware Technologies bij Apple. “Met de 3-nanometertechnologie, gloednieuwe GPU‑architectuur, snellere CPU, snellere Neural Engine en ondersteuning voor nog meer centraal geheugen, zijn M3, M3 Pro en M3 Max de meest geavanceerde chips die ooit voor een personal computer zijn gemaakt.”

Gloednieuwe GPU met Dynamic Caching, mesh shading en ray tracing met hardware-acceleratie

De nieuwe GPU in de M3‑lijn vormt een ongekend grote stap voorwaarts voor de grafische architectuur van Apple silicon. Anders dan traditionele GPU’s maakt deze GPU gebruik van Dynamic Caching, waarbij lokaal geheugen in hardware in real time wordt toegewezen. Voor elke taak wordt heel precies alleen de hoeveelheid geheugen gebruikt die ook echt nodig is. Dit is een primeur waar softwareontwikkelaars hun voordeel mee kunnen doen en die de hoeksteen vormt van de nieuwe GPU‑architectuur. De GPU wordt gemiddeld veel beter benut en veeleisende pro‑apps en games werken aanzienlijk vlotter.

Door de komst van de M3-chips kan Mac nu voor het eerst gebruikmaken van ray tracing met hardware-acceleratie. Bij ray tracing worden de eigenschappen van licht gemodelleerd in de interactie met een scène, wat resulteert in extreem realistische en fysiek nauwkeurige beelden. Dankzij deze feature en de nieuwe grafische architectuur zijn in pro-apps tot 2,5 keer hogere snelheden mogelijk dan met de M1‑chip. Gameontwikkelaars kunnen met behulp van ray tracing zorgen dat schaduwen en reflecties nauwkeuriger worden weergegeven, zodat beelden er levensecht uitzien. De nieuwe GPU maakt bovendien mesh shading met hardware-acceleratie mogelijk op de Mac, waardoor de geometrische verwerking een boost krijgt en visueel complexere scènes in games en grafisch veeleisende apps mogelijk zijn. De baanbrekende GPU‑architectuur brengt dus een heel scala aan verbeteringen en features met zich mee, en dat allemaal zonder ten koste te gaan van de nu al legendarische energiezuinigheid van Apple silicon. De GPU van M3 kan zelfs dezelfde prestaties als M1 leveren met vrijwel de helft van de energie, terwijl de piekprestaties tot wel 65 procent hoger liggen.

Een snellere, efficiëntere CPU

De nieuwe CPU in M3, M3 Pro en M3 Max heeft een verbeterde architectuur, en dat heeft gevolgen voor zowel de performance- als de efficiency-cores. Zo zijn de performance-cores tot 30 procent sneller dan die van de M1‑lijn. Daardoor gaan taken als het compileren en testen van miljoenen regels code in Xcode nog vlotter, en kunnen muzikanten honderden audiotracks, plugins en virtuele instrumenten gebruiken in Logic Pro. De efficiency-cores zijn tot 50 procent sneller dan de efficiency-cores in M1, zodat dagelijkse taken sneller dan ooit gaan terwijl de batterij wordt gespaard. Samen vormen deze cores een CPU die dezelfde multithread-prestaties levert als M1, maar dan met slechts de helft van het energieverbruik en piekprestaties die tot 35 procent hoger liggen.

Ongeëvenaarde centraal-geheugenarchitectuur, tot 128 GB

Elke chip in de M3‑lijn heeft een centraal-geheugenarchitectuur, een typisch kenmerk van Apple silicon. Het resultaat: een hoge bandbreedte, weinig vertraging en een ongekend laag energieverbruik. Doordat het geheugen centraal toegankelijk is, kunnen alle technologieën in de chip gebruikmaken van dezelfde gegevens zonder deze van het ene deel van het geheugen naar het andere te hoeven kopiëren. Dat levert snelheidswinst en extra efficiëntie op, en betekent tevens dat er over het geheel genomen voor de meeste taken minder geheugen nodig is. Aangezien er bovendien tot wel 128 GB aan geheugen wordt ondersteund, zijn er workflows mogelijk die een laptop tot dusver niet aankon. Dit is bijvoorbeeld een geweldige uitkomst voor AI-ontwikkelaars die met grotere transformermodellen met miljarden parameters werken.

Speciale engines voor AI en video

M3, M3 Pro en M3 Max hebben ook een verbeterde Neural Engine om krachtige machine­learning­modellen (ML-modellen) te versnellen. De Neural Engine is tot 60 procent sneller dan in de M1‑chips, zodat AI/ML-workflows nog sneller gaan terwijl data met het oog op je privacy het device niet verlaten. Krachtige AI-beeldverwerkingstools, zoals ruisreductie en superresolutie in Topaz, werken nu nog sneller. Daarnaast krijgen ook ‘Detectie scènebewerking’ in Adobe Premiere en ‘Smart Conform’ in Final Cut Pro een flinke boost.

Verder hebben alle drie de chips in de M3‑lijn een geavanceerde media engine die hardware-acceleratie mogelijk maakt voor de meest gebruikte videocodecs, waaronder H.264, HEVC, ProRes en ProRes RAW. En voor het eerst ondersteunt de media engine nu AV1‑decodering, zodat je energiezuinig films en series kunt streamen en de batterij nóg langer meegaat.

M3: Fenomenale prestaties voor de populairste systemen

M3 heeft 25 miljard transistors – dat zijn er 5 miljard meer dan M2. De chip heeft een 10‑core GPU met een nieuwe architectuur die qua graphics 65 procent sneller is dan M1. In games als Myst zijn belichting, schaduwen en reflecties ongelofelijk realistisch. M3 heeft een 8‑core CPU (met 4 performance-cores en 4 efficiency-cores) die tot 35 procent sneller is dan M1. Bovendien biedt M3 ondersteuning voor tot 24 GB centraal geheugen.

M3 Pro: Voor als het nóg sneller moet

M3 Pro bevat 37 miljard transistors en een 18‑core GPU, en is extreem snel als je met grafisch veeleisende klussen aan de slag gaat. De GPU is tot 40 procent sneller dan bij M1 Pro. De chip ondersteunt tot wel 36 GB aan centraal geheugen, zodat MacBook Pro ook onderweg grotere projecten aankan. De CPU heeft zes performance-cores en zes efficiency-cores, waardoor single-thread-prestaties mogelijk zijn die tot 30 procent hoger liggen dan bij M1 Pro. Bewerkingen als het samenstellen en aanpassen van enorme panoramafoto’s in Adobe Photoshop gaan sneller dan ooit met M3 Pro in de nieuwe MacBook Pro.

M3 Max: Een grote sprong in prestaties voor de zwaarste pro-workflows

M3 Max heeft maar liefst 92 miljard transistors en tilt professionele prestaties naar een hoger niveau. De 40‑core GPU is tot 50 procent sneller dan bij M1 Max. Doordat tot 128 GB centraal geheugen wordt ondersteund, kunnen AI‑ontwikkelaars bovendien met nog grotere transformermodellen met miljarden parameters werken. De 16‑core CPU heeft 12 performance-cores en 4 efficiency-cores, waardoor deze tot wel 80 procent sneller is dan in M1 Max. Dankzij twee ProRes-engines gaat de postproductie van video’s met M3 Max bovendien ongelofelijk snel en vloeiend, zelfs bij content in extreem hoge resolutie – ongeacht of je DaVinci Resolve, Adobe Premiere Pro of Final Cut Pro gebruikt. M3 Max is speciaal ontwikkeld voor pro’s die de best mogelijke prestaties nodig hebben in een MacBook Pro met de langst mogelijke batterijduur.

Beter voor het milieu

Met M3, M3 Pro en M3 Max voldoen de nieuwe MacBook Pro en iMac aan de hoge normen voor energiezuinigheid van Apple. Deze chips zijn zo zuinig dat de nieuwe MacBook Pro de langste batterijduur van alle Macs heeft: tot 22 uur.2Daardoor hoef je deze minder vaak op te laden en gebruikt MacBook Pro gemeten over de hele levensduur minder stroom.

De bedrijfsvoering van Apple zelf is al CO₂‑neutraal. Het plan is nu om de uitstoot in 2030 over de gehele linie op nul te laten uitkomen, dus vanaf de productie door toeleveranciers tot aan het moment dat de producten het einde van hun levenscyclus bereiken. Dat betekent dat tegen die tijd elke chip in elke Mac van ontwerp tot productie CO₂-neutraal is.

 

  1. Vergeleken met de vorige 16‑inch MacBook Pro met M1 Max, een 10‑core CPU, een 32‑core GPU, 64 GB RAM en een SSD van 8 TB.
  2. Tests uitgevoerd door Apple in september en oktober 2023 met prototypen van de 16‑inch MacBook Pro met Apple M3 Pro, een 12‑core CPU, een 18‑core GPU, 36 GB RAM en een SSD van 512 GB. De test voor draadloos internetten meet de batterijduur door draadloos naar 25 veelbezochte websites te gaan met een beeldscherm­helderheid die is ingesteld op acht stappen vanaf de laagste stand. De test voor het afspelen van films in de Apple TV-app meet de gebruiksduur van de batterij door 1080p HD-content af te spelen met een beeldscherm­helderheid die is ingesteld op acht stappen vanaf de laagste stand. Batterijduur is afhankelijk van configuratie en gebruik. Ga naar apple.com/nl/batteries voor meer informatie.

 

Back To Top