Skip to content

Elon Musk overweegt om X in Europa te blokkeren

Elon Musk zou overwegen om X, voorheen Twitter, in Europa te blokkeren in reactie op de nieuwe Digital Services Act (DSA) van de Europese Unie. De DSA is een nieuwe wet die tot doel heeft grote technologiebedrijven te reguleren en hen meer verantwoordelijk te maken voor de inhoud op hun platforms. Het bevat eisen voor sociale-mediabedrijven om schadelijke inhoud te verwijderen, zoals haatzaaierij en desinformatie.

Musk is kritisch geweest op de DSA en stelt dat deze te beperkend is en de vrije meningsuiting zal verstikken. Hij heeft ook gezegd dat hij niet wil voldoen aan de eisen van de wet, waarvan hij vindt dat ze vooringenomen zijn tegen conservatieve opvattingen.

Als Musk X in Europa zou blokkeren, zou dit een grote klap zijn voor de gebruikersbasis van het platform. X heeft meer dan 440 miljoen actieve gebruikers wereldwijd en naar schatting 100 miljoen van die gebruikers zijn in Europa.

Het is echter niet duidelijk of Musk X daadwerkelijk in Europa zou blokkeren. Hij heeft een geschiedenis van het maken van overhaaste uitspraken die hij later weer terugneemt. Bovendien is er een aanzienlijk risico dat het blokkeren van X in Europa Musk’s reputatie zou schaden en zijn andere bedrijven zou schaden.

Het is waarschijnlijker dat Musk zal proberen andere manieren te vinden om te voldoen aan de DSA zonder zijn visie voor X op te geven. Hij zou bijvoorbeeld meer kunnen investeren in contentmoderatie of een nieuw platform kunnen creëren dat specifiek is ontworpen om te voldoen aan de Europese wetgeving.

Alleen de tijd zal uitwijzen wat Musk uiteindelijk zal besluiten om te doen. Het is echter duidelijk dat de DSA een aanzienlijke impact heeft op zijn plannen voor X.

Back To Top