skip to Main Content
‘Tik Dubbel’-gebaar Voor Apple Watch Nu Beschikbaar
Afbeelding: Apple / Met ‘Tik dubbel’ kun je de primaire actie selecteren uit een breed scala aan apps en meldingen voor watchOS, zoals openen van de slimme stapel en door widgets scrollen, telefoongesprekken aannemen en beëindigen of muziek afspelen en pauzeren.

‘Tik dubbel’-gebaar voor Apple Watch nu beschikbaar

Het nieuwe ‘Tik dubbel’-gebaar voor Apple Watch Series 9 en Apple Watch Ultra 2 is vanaf vandaag beschikbaar in watchOS 10.1. Het is een snelle en handige nieuwe manier om Apple Watch te gebruiken.

Met het nieuwe ‘Tik dubbel’-gebaar kun je Apple Watch Series 9 en Apple Watch Ultra 2 nu eenvoudig bedienen met één hand, zonder het display aan te raken. Door twee keer tegen elkaar te tikken met de wijsvinger en duim van de hand waaraan je je Watch draagt, kun je heel simpel veelvoorkomende handelingen uitvoeren. Deze nieuwe feature is een aanvulling op bestaande gebaren zoals tikken, swipen, pols optillen om te activeren en Watch bedekken om stil te houden – al die gebaren waardoor Apple Watch zo eenvoudig en intuïtief te gebruiken is.

Handig en leuk

Het ‘Tik dubbel’-gebaar is handig in situaties waarin je je andere hand niet vrij hebt, bijvoorbeeld wanneer je de hond uitlaat, aan het koken bent of een kop koffie vasthoudt.

Met ‘Tik dubbel’ kun je de primaire actie selecteren uit een breed scala aan apps en meldingen voor watchOS, bijvoorbeeld:

 • De slimme stapel openen vanaf de wijzerplaat en scrollen door widgets in de stapel.
 • Telefoongesprekken aannemen en beëindigen.
 • Een bericht bekijken vanuit een melding, door langere meldingen scrollen (door nogmaals dubbel te tikken), antwoorden door te dicteren en een bericht versturen.
 • Een timer pauzeren, hervatten en beëindigen.
 • De stopwatch stoppen en hervatten.
 • De sluimerfunctie van je wekker kiezen.
 • Muziek, podcasts en audioboeken afspelen en pauzeren.
 • Overschakelen naar de nieuwe hoogteweergave in de Kompas-app.
 • Een iPhone-foto nemen met de afstandsbediening in de Camera-app.
 • Automatische work-outherinneringen starten of stoppen.
 • De primaire actie uitvoeren vanuit meldingen, zoals een inkomend bericht beantwoorden vanuit een berichten-app en herinneringen op sluimeren zetten, ook voor apps van derden.

Met de power van S9 SiP

Het ‘Tik dubbel’-gebaar op Apple Watch Series 9 en Apple Watch Ultra 2 is mogelijk dankzij de power van S9 SiP, die 25 procent minder stroom gebruikt dan de vorige generatie, en de nieuwe 4-core Neural Engine, die machinelearning-taken twee keer zo snel uitvoert.

De Neural Engine verwerkt gegevens van de versnellingsmeter, gyroscoop en optische hartsensor met behulp van een nieuw machinelearning-algoritme. Het algoritme detecteert de kenmerkende kleine polsbewegingen en veranderingen in je bloedsomloop wanneer je het ‘Tik dubbel’-gebaar maakt met je wijsvinger en duim.

Het ‘Tik dubbel’-gebaar werkt altijd als het display actief is. De feature is de hele dag beschikbaar, met slechts een minimale impact op de batterijduur van 18 uur van Apple Watch Series 9 of die van 36 uur van Apple Watch Ultra 2.

Aanpassingen van ‘Tik dubbel’-gebaar

‘Tik dubbel’ is zo ontworpen dat automatisch de primaire actie voor de meeste apps en meldingen wordt geselecteerd. Je kunt in twee gevallen een andere functie kiezen: verder scrollen door widgets in de slimme stapel of de eerste beschikbare widget selecteren; en media afspelen of pauzeren tijdens een actieve sessie of naar de volgende track springen.

Beschikbaarheid

 • watchOS 10.1 is vanaf vandaag beschikbaar voor Apple Watch Series 4 of nieuwer en vereist iPhone XS of nieuwer met iOS 17.
 • Het ‘Tik dubbel’-gebaar is standaard ingeschakeld op Apple Watch Series 9 en Apple Watch Ultra 2 met watchOS 10.1. Hiervoor hoeft verder niets te worden geconfigureerd. Het gebaar kan worden uitgeschakeld in de instellingen.
 • De feature wordt niet ondersteund in de volgende apps en activiteiten: Ecg, Hartslag, Saturatie, Slaap­focus, Walkietalkie, Kaarten (tijdens het navigeren), Mindfulness (tijdens een actieve sessie), SOS-features (SOS-noodmelding, Valdetectie, Ongelukdetectie) en Work-out (tijdens een actieve sessie).

 

Back To Top