Skip to content
Vanaf vandaag zijn er updates voor Logic Pro voor Mac en iPad beschikbaar, die nog meer mogelijkheden geven om creatieve ideeën om te zetten in een track van albumkwaliteit. ©Apple

Apple geeft boost aan Logic Pro

Apple komt vandaag met krachtige nieuwe features voor Logic Pro voor Mac en iPad. Met de nieuwe Mastering Assistant, die een professionele verzameling tools bevat om op een intuïtieve manier geluiden te vormen, kun je sneller dan ooit een mix van albumkwaliteit produceren. Samples kunnen in Logic Pro voor Mac nu op een ongelooflijke manier worden gemanipuleerd met Sample Alchemy, en Beat Breaker biedt verbluffende mogelijkheden voor reshapen en reshufflelen. Logic Pro voor iPad biedt nog krachtigere features, zoals de Recorder-modus in Quick Sampler, waarmee je met de ingebouwde microfoon zogenaamde ‘found sounds’ kunt opnemen en er meteen speelbare instrumenten van kunt maken. Producers en beatmakers die een eigen collectie samples gebruiken, kunnen snel kits en aangepaste instrumenten maken met behulp van verbeterde multitaskingfeatures als Split View en Stage Manager. En met Roundtrip kun je makkelijk switchen tussen Mac en iPad, zodat je je muziekproductieprojecten kunt meenemen op reis of naar de studio.

Nieuwe features voor Mac en iPad

Met Mastering Assistant kun je snel en makkelijk een professionele afwerking toevoegen voor een mix van albumkwaliteit. Als een mix compleet is, kan Mastering Assistant het geluid in een oogwenk analyseren en professionele verfijningen aanbrengen door elementen als dynamiek, frequentiebalans, klankkleur en volume bij te stellen. Je kunt ook het begin aan Mastering Assistant overlaten en dan elke instelling finetunen met intuïtieve regelaars, met als eindresultaat een mix die zowel in de auto als in een club fantastisch klinkt.

Logic Pro ondersteunt nu 32-bits float-opnamen in combinatie met een compatibele audio-interface. Zo wordt de digitale clipping geminimaliseerd, het effect dat soms optreedt bij opnames van instrumenten of concerten met grote dynamische verschillen. Met 32-bits float kunnen zachte opnamen gemakkelijk worden versterkt zonder de achtergrondruis luider te maken. Het resultaat: geluid van studiokwaliteit en meer flexibiliteit bij de postproductie.

Nieuw in Logic Pro voor Mac

Sample Alchemy en Beat Breaker, die eerder dit jaar al in Logic Pro voor iPad zijn geïntroduceerd, zijn nu ook beschikbaar in Logic Pro voor Mac. Met Sample Alchemy kun je van één audiosample een speelbaar instrument maken door middel van onder meer granulaire, additieve of spectrale synthese. Je kunt nu allerlei unieke klankbedden, pads, effecten en ritmes maken en de grenzen van je creativiteit nog verder verleggen.

Met de multi-effect-plug-in van Beat Breaker kun je audio in realtime reshapen en reshuffelen, door de audio te slicen en te herschikken en scratcheffecten toe te voegen. Door de snelheid, de richting, het volume en het aantal repeats voor elke slice aan te passen kun je moeiteloos complexe patronen definiëren die je ook in een handomdraai weer kunt veranderen.

Het menu Tools bij Tracks en bij time-based editors bevat nu de tools Slip en Rotate. Daarmee kun je content binnen regio’s voor audio en software-instrumenten verplaatsen zonder de grenzen van de regio te veranderen.

Deze update van Logic Pro voor Mac bevat twee nieuwe geluidspakketten: Hybrid Textures met een collectie van 70 patches en ruim 80 Apple Loops met Sample Alchemy, en Vox Melodics met een gevarieerde collectie van meer dan 475 lyrische frasen, hooks, gelaagde harmonieën, effecten en one-shots. Alle gratis geluidspakketten van de app kunnen worden gedownload vanuit de geluidenbibliotheek.

Nieuw in Logic Pro voor iPad

Met de plug-in Quick Sampler kun je van vrijwel elk geluid heel snel een samplerinstrument maken. In de nieuwe Recorder-modus kun je instrumenten en drumkits maken door direct audio op te nemen met de ingebouwde microfoon of een aangesloten audio-input, waarna je ter plekke een instrument kunt maken.

Je kunt nu met Split View en Stage Manager naadloos switchen tussen Logic Pro en apps als Dictafoon of Bestanden. Met Split View kun je twee apps (of twee vensters van dezelfde app) openen door het scherm te splitsen in twee delen met aanpasbare grootte. Met Stage Manager maak je vensters zo groot of zo klein als je wilt, bekijk je meerdere overlappende vensters in één weergave en schakel je tussen apps door te tikken.

Je kunt in de Browser snel het perfecte geluid vinden door met een vinger omhoog of omlaag te slepen voor een voorbeeldweergave van samples, loops of instrumenten. En je kunt je eigen samples uit de Bestanden-app naar Logic Pro slepen om heel simpel drumkits te bouwen of stems aan een project toe te voegen.

Er komen ook weer nieuwe lessen in Logic Pro over een breed scala aan onderwerpen, zoals over de Mastering Assistant, Sample Alchemy, Beat Breaker, beats maken, automatiseren, geluidspakketten en Play Surfaces. De Hybrid Textures-geluidspakketten zijn nu ook beschikbaar in Logic Pro voor iPad, met nieuw materiaal waarmee de kracht en diepte van Sample Alchemy optimaal tot hun recht komen.

Prijzen en verkrijgbaarheid

  • Logic Pro 10.8 is vanaf vandaag verkrijgbaar in de Mac App Store: als gratis update voor alle huidige gebruikers en voor € 199,99 voor nieuwe gebruikers. Logic Pro kan worden gedownload om gratis uit te proberen. Logic Pro voor Mac vereist macOS Ventura 13.5 of nieuwer. Ga voor meer informatie naar apple.com/logic-pro.
  • Logic Pro voor iPad 1.1 is vanaf vandaag verkrijgbaar in de App Store: als gratis update voor alle huidige gebruikers en voor € 4,99 per maand of € 49 per jaar, met een gratis proefperiode van een maand voor nieuwe gebruikers. Logic Pro voor iPad vereist iPadOS 17 of nieuwer, en een iPad met de Apple A12 Bionic-chip of nieuwer. Ga voor meer informatie naar apple.com/logic-pro-for-ipad.

 

Back To Top