skip to Main Content
Nieuwe Functionaliteit Voor Final Cut Pro Voor Mac En IPad
Afbeelding: Apple /Final Cut Pro voor Mac en Final Cut Pro voor iPad zijn vernieuwd met features die de workflow verder vergemakkelijken. Deze updates zijn later deze maand verkrijgbaar.

Nieuwe functionaliteit voor Final Cut Pro voor Mac en iPad

Apple heeft vandaag een update van Final Cut Pro voor Mac en Final Cut Pro voor iPad aangekondigd, met nieuwe features die de workflow verder vergemakkelijken. De navigatie en ordening van de tijdbalk zijn verbeterd, en je hebt nieuwe mogelijkheden om eenvoudiger complexe edits aan te brengen. Beide apps benutten het energiezuinige vermogen van de chips van Apple en het gloednieuwe machinelearning-model voor Object Tracker. Ook verloopt exporteren aanzienlijk sneller op Mac-modellen met meerdere media-engines.1 De nieuwe features in Final Cut Pro voor iPad vergemakkelijken het editen op een Multi-Touch-scherm. Zo kun je nu voice-overs opnemen, meer content in de app gebruiken, nieuwe voorinstellingen voor kleurcorrectie kiezen en over de hele linie sneller werken. De twee bijgewerkte Final Cut Pro-versies zijn later deze maand verkrijgbaar in de App Store.

Nieuw in Final Cut Pro voor Mac

De bijgewerkte versie van Final Cut Pro voor Mac bevat nieuwe tools waarmee je makkelijker complexe edits aanbrengt. Verder verloopt het exporteren aanzienlijk sneller.

Handige tools om je materiaal te ordenen

Wanneer je met complexe tijdbalken werkt, wil je dat alles soepel verloopt. Daarom bevat Final Cut Pro nu de mogelijkheid om automatisch door je tijdbalk te scrollen, zodat je fragmenten tijdens het afspelen in beeld blijven staan. De weergave van de tijdbalk kun je tijdens het afspelen dynamisch aanpassen met de Zoom-feature of de toetscombinaties.

In deze update zie je verder in één oogopslag hoe je tijdbalk in elkaar zit en geeft de kleur van audio- en videofragmenten hun rol aan. Dankzij die herkenbare kleuren weet je ook in de tijdbalkindex meteen wat de rol van fragmenten is en kun je ze eenvoudig markeren.

Je werkt nu efficiënter dan ooit, want complexe secties van de tijdbalk kun je even snel opschonen. Ook kun je je montage finetunen door van een groep overlappende verbonden fragmenten één verbonden verhaallijn te maken. En wil je het geheel nog verder stroomlijnen, dan kun je verbonden fragmenten ook met bestaande verbonden verhaallijnen combineren.

Verder geoptimaliseerd voor de chips van Apple

Video-editors werken meestal aan verschillende projecten tegelijk. In deze update gaat het exporteren van die projecten nu sneller dan ooit. Met name het exporteren van H.264- en HEVC-materiaal verloopt sneller als je de videosegmenten automatisch naar de vrije media-engines stuurt, zodat ze gelijktijdig worden verwerkt.

De Object Tracker-feature bevat nu een scala aan mogelijkheden om bijzondere effecten toe te passen, allemaal dankzij het gloednieuwe machinelearning-model. Als je op een Mac met een Apple chip met ‘Object Tracker’ analyseert hoe gezichten en andere objecten bewegen, merk je meteen het verschil. En stel je voor de analysemethode de optie ‘Automatic’ in, dan kiest Final Cut Pro zelf de meest geschikte analyse.

Nieuw in Final Cut Pro voor iPad

De bijgewerkte versie van Final Cut Pro voor iPad bevat een krachtige verzameling tools waarmee je op één device materiaal kunt opnemen, editen, afwerken en delen.

Nieuwe voice-overmogelijkheden

In deze update is het invoegen van live-audio nog makkelijker. Via een externe microfoon of de ingebouwde microfoons van je iPad kun je heel eenvoudig rechtstreeks in je tijdbalk gesproken commentaar en live-audio opnemen. Daarvoor klik je tijdens het afspelen van je tijdbalk gewoon op de opname-knop. En moet het toch wat preciezer, dan ga je naar het exacte punt waar de voice-over moet beginnen en tel je af naar dat moment.

Verdere optimalisatie van je workflow

In de Pro camera-modus kun je nu de stabilisatiefeature inschakelen om schokkerige beelden vloeiender weer te geven, of die feature juist uitschakelen om de actie te accentueren. Verder kun je beeldmateriaal nu rechtstreeks in je project invoegen, zodat je meteen met de montage aan de slag kunt. Daarbij beschik je over allerlei nieuwe mogelijkheden, waaronder verbonden verhaallijnen.

Je kunt efficiënter werken door een groep verbonden fragmenten of verhaallijnen te selecteren en daar één verbonden verhaallijn van te maken. Het nieuwe groepeercommando maakt handig gebruik van de magnetische tijdbalk en verbonden fragmenten, zodat er een netjes geordende tijdbalk ontstaat.

Met de nieuwe toetscombinaties voor voice-overs en het groeperen van fragmenten verloopt het editen sneller. Voor het afwerken van je video’s kun je nu kiezen uit diverse nieuwe voorinstellingen voor kleurcorrectie, en voor de puntjes op de i zijn er verschillende nieuwe titels en generatoren voorhanden.

In Final Cut Pro voor iPad kun je ook projecten importeren die in iMovie voor iOS zijn gemaakt, en vanaf je iPad kun je je Final Cut Pro-projecten exporteren naar Mac, zodat je de geavanceerdere kleurcorrectie-opties en verruimde mogelijkheden voor content van derden kunt benutten.2

Prijzen en verkrijgbaarheid

  • Final Cut Pro 10.7 is later deze maand in de Mac App Store verkrijgbaar als gratis update voor huidige gebruikers en voor € 299,99 voor nieuwe gebruikers. Iedereen kan Final Cut Pro 90 dagen gratis uitproberen. Ga voor meer informatie naar apple.com/nl/final-cut-pro.
  • Final Cut Pro voor iPad 1.3 is later deze maand in de App Store verkrijgbaar als gratis update voor alle huidige gebruikers en voor € 4,99 per maand of € 49 per jaar met een gratis proefperiode van een maand. Final Cut Pro is compatibel met iPad-modellen met M1-chip of nieuwer en vereist iPadOS 16.6. Ga voor meer informatie naar apple.com/nl/final-cut-pro-for-ipad
  1. Vereist macOS Sonoma of nieuwer en een Mac met Apple M1 Max, M1 Ultra, M2 Max, M2 Ultra of M3 Max.
  2. Vereist iMovie voor iOS 3.0 of nieuwer en Final Cut Pro 10.7 of nieuwer.

 

Back To Top