skip to Main Content
Apple Lanceert IPhone-app Dagboek
Afbeelding: Apple / Dagboek is een nieuwe iPhone-app waarin je overpeinzingen en bijzondere belevenissen kwijt kunt. Deze app maakt gebruik van machinelearning op het device om persoonlijke dagboeksuggesties te doen.

Apple lanceert iPhone-app Dagboek

In de nieuwe iPhone-app Dagboek, die vanaf vandaag beschikbaar is, kunnen gebruikers hun overpeinzingen kwijt, bijvoorbeeld dingen waarvoor ze dankbaar zijn. Daarvan is aangetoond dat het je algehele welzijnsgevoel verbetert. Je kunt niet alleen over alledaagse dingen en bijzondere belevenissen schrijven, maar ook foto’s, video’s, geluidsopnames, locaties en dergelijke toevoegen. Zo leg je een rijk geschakeerde verzameling herinneringen aan. Dankzij machinelearning op het device krijg je persoonlijke dagboeksuggesties aangereikt. Met instelbare meldingen kun je gemotiveerd worden om regelmatig iets te schrijven. Ontwikkelaars kunnen met de nieuwe API ‘Journaling Suggestions’ in hun eigen dagboek-app ook onderwerpen voorstellen waarover de gebruiker zou kunnen schrijven. De Dagboek-app en de nieuwe API ‘Journaling Suggestions’ zijn beschikbaar vanaf iOS 17.2.

“We zijn heel blij dat meer mensen nu van de voordelen van het bijhouden van een dagboek kunnen profiteren”, aldus Bob Borchers, Vice President Worldwide Product Marketing bij Apple. “Dagboek is een laagdrempelige manier om je herinneringen in allerlei vormen vast te leggen, bijvoorbeeld dingen waarvoor je dankbaar bent. Op basis van informatie op de iPhone die belangrijk is voor de gebruiker, worden slimme suggesties aangereikt. Die mogelijkheid bieden we ook aan andere dagboek-apps, met het hoogste privacyniveau.”

Je belevenissen vastleggen

Om een dagboek aan te leggen, hoef je alleen maar Dagboek te openen en je eerste tekst te typen. Vervolgens kun je die opleuken met foto’s, video’s, locaties of geluidsopnames. Je kunt ook nog content uit andere apps toevoegen, zoals een nieuwsbericht, muziek of een podcast, en daar je eigen tekst bij schrijven. Je kunt door alle eerdere notities bladeren, bladwijzers aanmaken of filteren op bijvoorbeeld foto’s, work-outs of plaatsen. Met behulp van ingeplande meldingen kun je het bijhouden van je dagboek als vaste gewoonte aanleren.

Persoonlijke suggesties en aanwijzingen voor reflectie

Gebruikers krijgen slimme persoonlijke suggesties aangereikt om ze op momenten te wijzen waarover ze zouden kunnen schrijven. Denk aan nieuwe plaatsen waar ze zijn geweest, foto’s die ze hebben genomen, nummers die ze hebben afgespeeld of work-outs die ze hebben voltooid. Deze suggesties worden afgeleid uit de activiteiten van de gebruiker en bevatten ook schrijfaanwijzingen om tot diepere inzichten te komen. Dagelijkse aanwijzingen voor reflectie stimuleren gebruikers om hun dankbaarheid, een vriendelijk gebaar, enzovoort onder woorden te brengen. Gebruikers bepalen zelf wat voor content in de suggesties verschijnt en ze kunnen kiezen welke suggesties ze als uitgangspunt voor een dagboeknotitie gebruiken.

Ontwikkelaars kunnen met de nieuwe API ‘Journaling Suggestions’ ook persoonlijke dagboeksuggesties in hun app aanbieden, zonder inbreuk te plegen op de privacy van hun gebruikers. Zo kunnen meer mensen van de voordelen van het bijhouden van een dagboek profiteren, maar wel op de gepersonaliseerde en veilige manier die alleen iPhone kan bieden.

“Wij zien de Dagboek-app als een interessante ontwikkeling. Veel meer mensen kunnen nu immers zelf ervaren wat de voordelen zijn van het bijhouden van een digitaal dagboek. Een heel nieuw hoofdstuk dus voor de wereld van de dagboek-apps”, verklaart Paul Mayne, bedenker van de dagboek-app Day One. “We hebben de API ‘Journaling Suggestions’ al in onze Day One-app geïntegreerd. Onze gebruikers hebben nu meer mogelijkheden zonder dat het ten koste gaat van hun privacy. We zijn benieuwd wat zij ervan vinden.”

Goed afgeschermde notities

Privacy zit standaard ingebouwd in de Dagboek-app. Wanneer iPhone met een toegangscode vergrendeld wordt, worden de notities in de Dagboek-app versleuteld. Als extra veiligheidsmaatregel kun je voor een tweede verificatiemethode kiezen en de Dagboek-app vergrendelen met de toegangscode, Face ID of Touch ID. Alle dagboeknotities zijn in iCloud van a tot z versleuteld, dus alleen de gebruiker kan erbij. De dagboeksuggesties worden op het device aangemaakt. Gebruikers kunnen aangeven welke voorgestelde momenten met de Dagboek-app mogen worden gedeeld en aan hun dagboeknotities mogen worden toegevoegd.

 

Back To Top