Skip to content
Afbeelding: Apple

Wijzigingen in iOS, Safari en de App Store in de EU

Apple heeft vandaag wijzigingen aangekondigd voor iOS, Safari en de App Store, waardoor ontwikkelaars in de EU hun apps moeten laten conformeren aan de verordening digitale markten (Digital Markets Act). Onder de wijzigingen vallen meer dan 600 nieuwe API’s, uitgebreidere app-analyses, functies voor alternatieve browser-engines en opties voor de verwerking van app-betalingen en de distributie van iOS-apps. Bij alle veranderingen introduceert Apple ook nieuwe beveiligingen waarmee de nieuwe risico’s van de verordening voor EU-gebruikers worden verkleind, maar niet voorkomen. Met deze stappen blijft Apple de beste en veiligste ervaring bieden aan gebruikers in de EU.

De nieuwe opties voor het verwerken van betalingen en het downloaden van apps in iOS maken nieuwe wegen vrij voor malware, fraude en oplichters, illegale en schadelijke content, en andere gevaren voor privacy en veiligheid. Daarom introduceert Apple nieuwe beveiligingen – waaronder notarisatie voor iOS-apps, een autorisatie voor marktplaats-ontwikkelaars en kennisgevingen over alternatieve betaalwijzen – om de risico’s te verlagen en gebruikers in de EU de beste, veiligste ervaring te bieden. Zelfs met deze nieuwe beveiligingen blijven er echter veel risico’s bestaan.

Ontwikkelaars kunnen op de Apple Developer Support-pagina meer lezen over deze wijzigingen en de nieuwe functies vanaf vandaag testen in de bètaversie van iOS 17.4. De nieuwe functies zijn vanaf maart 2024 beschikbaar voor gebruikers in alle 27 EU-landen.

“De wijzigingen die we vandaag hebben aangekondigd voldoen aan de vereisten van de verordening digitale markten in de Europese Unie. Tegelijkertijd worden EU-gebruikers ermee beschermd tegen de privacy- en veiligheidsrisico’s die deze regeling ongetwijfeld met zich meebrengt. Het blijft onze prioriteit om onze gebruikers de beste en veiligste ervaring te bieden in de EU en over de hele wereld”, aldus Apple Fellow Phil Schiller. “Ontwikkelaars kunnen nu meer te weten komen over de nieuwe tools en voorwaarden voor de distributie van apps en de verwerking van betalingen, nieuwe mogelijkheden voor alternatieve browser-engines en contactloze betalingen, en nog veel meer. Ontwikkelaars kunnen er zelfs voor kiezen om dezelfde zakelijke voorwaarden als altijd aan te houden, mochten ze dat willen.”

De wijzigingen voor EU-apps zijn in overeenstemming met de aanduiding ‘core platform services’ die de Europese Commissie volgens de verordening digitale markten aan iOS, Safari en de App Store heeft toegekend. In maart publiceert Apple nieuwe informatiebronnen waarin gebruikers in de EU alles kunnen lezen over de wijzigingen die op komst zijn. Deze informatiebronnen bevatten richtlijnen waarmee gebruikers wegwijs worden in de nieuwe veranderingen. Ook zijn er best practices in te vinden over de nieuwe risico’s van het downloaden van apps en het verwerken van betalingen buiten de App Store.

Voor ontwikkelaars over de hele wereld heeft Apple ook nieuwe opties voor het streamen van games aangekondigd, naast meer dan 50 rapportages over onder andere betrokkenheid, handelsverkeer en appgebruik.

Wijzigingen in iOS

In de EU voert Apple naar aanleiding van de verordening een aantal wijzigingen door in iOS. Ontwikkelaars krijgen nieuwe opties om apps te distribueren. Voor iOS komen er in de EU de volgende wijzigingen:

 • Nieuwe opties voor het distribueren van iOS-apps uit andere app-marktplaatsen – Hieronder vallen nieuwe API’s en tools waarmee ontwikkelaars hun iOS-apps via andere app-marktplaatsen kunnen aanbieden.
 • Nieuw framework en nieuwe API’s voor het aanmaken van alternatieve app-marktplaatsen – Hiermee kunnen marktplaats-ontwikkelaars namens andere ontwikkelaars apps installeren en updates uitvoeren, rechtstreeks vanuit hun eigen marktplaats-app.
 • Nieuwe frameworks en API’s voor alternatieve browser-engines – Hiermee kunnen ontwikkelaars andere browser-engines gebruiken dan WebKit, voor browser-apps en apps met in-app browsers.
 • Aanvraagformulier samenwerkende functionaliteit – Hiermee kunnen ontwikkelaars extra aanvragen doen om de hardware- en softwarefeatures van iPhone en iOS beter in hun apps te integreren.

Zoals aangekondigd door de Europese Commissie voert Apple conform de verordening ook wijzigingen door op het gebied van contactloze betalingen. Dit zijn onder andere nieuwe API’s waarmee ontwikkelaars in de hele Europese Economische Ruimte NFC-technologie kunnen gebruiken in apps voor online bankieren of het bewaren van betaalkaarten. En in de EU introduceert Apple nieuwe keuze-opties die gebruikers in staat stellen om een contactloze betaal-app van een andere fabrikant (of een andere app-marktplaats) als standaard in te stellen.

De nieuwe opties voor apps in de EU brengen hoe dan ook nieuwe risico’s met zich mee voor Apple gebruikers en hun devices. Apple kan deze risico’s niet uit de wereld helpen, maar binnen de grenzen van de DMA kan het bedrijf wel stappen nemen om ze te verkleinen. Deze beveiligingen zijn vanaf maart van kracht met iOS 17.4 of nieuwer en bestaan uit het volgende:

 • Notarisatie voor iOS-apps – Een basiscontrole die op alle apps van toepassing is, ongeacht waar ze vandaan komen. Deze controle richt zich op de integriteit van het platform en de veiligheid van gebruikers. De notarisatie is een combinatie van geautomatiseerde checks en controle door een mens.
 • App-installatiesheets – Deze gebruiken informatie uit het notarisatieproces om van apps en hun functie korte beschrijvingen te geven voordat ze worden gedownload. De ontwikkelaar, screenshots en andere essentiële informatie worden in de beschrijving opgenomen.
 • Autorisatie voor marktplaats-ontwikkelaars – Dit zorgt ervoor dat marktplaats-ontwikkelaars blijven voldoen aan de vereisten om gebruikers en ontwikkelaars te beschermen.
 • Extra bescherming tegen malware – Als iOS-apps na installatie malware blijken te bevatten, worden ze niet geopend.

Met deze beschermingen, zoals notarisatie voor iOS-apps en autorisatie voor marktplaats-ontwikkelaars, worden de privacy- en veiligheidsriciso’s voor iOS-gebruikers in de EU enigszins verkleind. Denk aan dreigingen als malware of schadelijke code en de risico’s wanneer er apps worden geïnstalleerd die een verkeerd beeld geven van hun functie of ontwikkelaar.

Apple kan andere risico’s echter minder goed bestrijden, zoals apps die oplichters, fraude en misbruik bevatten of die gebruikers blootstellen aan illegale of schadelijke content. Bovendien kunnen apps die gebruikmaken van andere browser-engines dan WebKit een negatief effect hebben op de gebruikerservaring, omdat ze het besturingssysteem misschien vertragen of meer stroom kosten.

Binnen de grenzen van de DMA wil Apple zich blijven inzetten om de privacy, veiligheid en kwaliteit van de iOS-gebruikerservaring in de EU zoveel mogelijk te waarborgen. Er is bijvoorbeeld nog steeds sprake van transparantie bij tracking door apps, wanneer apps bijvoorbeeld buiten de App Store zijn gekocht. Gebruikers moeten dan eerst toestemming geven voordat een ontwikkelaar hun gegevens in apps of op websites bijhoudt. De vereisten van de DMA leiden er echter wel toe dat bepaalde App Store-features, zoals gedeelde aankopen voor gezinnen en ‘Vraag om te kopen’, niet compatibel zijn met apps die buiten de App Store zijn gedownload.

Wanneer deze wijzigingen in maart worden doorgevoerd, publiceert Apple informatiebronnen waarin wordt uitgelegd welke opties gebruikers hebben en welke best practices er zijn omtrent het beschermen van hun privacy en veiligheid.

Wijzigingen voor Safari

Vandaag hebben iOS-gebruikers al de mogelijkheid om een andere browser dan Safari als standaard in te stellen. Naar aanleiding van de vereisten van de DMA introduceert Apple nu ook een nieuw keuzescherm dat gebruikers te zien krijgen wanneer ze Safari voor het eerst openen in iOS 17.4 of nieuwer. In dit scherm krijgen gebruikers in de EU de kans om uit een lijst met opties een standaardbrowser te kiezen.

Deze wijziging is een gevolg van de vereisten van de DMA en houdt in dat gebruikers in de EU eerst een lijst met standaardbrowsers te zien krijgen voordat ze zien welke opties ze precies hebben. Dit scherm onderbreekt de ervaring op het moment dat een gebruiker in de EU voor het eerst Safari opent en naar een website wil gaan.

Wijzigingen voor de App Store

In de App Store voert Apple een aantal veranderingen door voor ontwikkelaars in de EU. Deze hebben invloed op apps voor alle besturingssystemen van Apple: iOS, iPadOS, macOS, watchOS en tvOS. Onder deze veranderingen vallen ook nieuwe kennisgevingen die gebruikers in de EU waarschuwen voor de risico’s wanneer ze op een andere manier betalen dan de veilige betaalmethode van de App Store.

Voor ontwikkelaars zijn er deze veranderingen:
 • Nieuwe opties voor het gebruiken van betaalproviders – In hun apps kunnen ontwikkelaars nu op andere manieren betalingen verwerken voor digitale goederen en diensten.
 • Nieuwe opties voor het verwerken van betalingen via links – Gebruikers kunnen een transactie voor digitale goederen en diensten voltooien op de externe website van de ontwikkelaar. Ontwikkelaars kunnen gebruikers in de EU ook informeren over promoties, kortingen en andere aanbiedingen die buiten hun apps beschikbaar zijn.
 • Zakelijke planningstools – Hiermee kunnen ontwikkelaars tarieven bepalen en zicht krijgen op meetwaarden op basis van de nieuwe zakelijke voorwaarden van Apple voor apps in de EU.

Als onderdeel van de veranderingen worden er ook stappen genomen om gebruikers in de EU beter te beschermen en te informeren:

 • Productpaginalabels in de App Store – Deze bevatten informatie voor gebruikers wanneer ze een app downloaden die op een andere manier betalingen verwerkt.
 • In-app kennisgevingen – Hiermee krijgen gebruikers te weten wanneer ze niet meer via Apple handelen en de ontwikkelaar ze via een andere betaalprovider laat afrekenen.
 • Nieuwe app-controleprocessen – Waarmee wordt nagegaan of ontwikkelaars naar waarheid informatie verschaffen over transacties via een alternatieve betaalmethode.
 • Overdraagbaarheid van gegevens op de ‘Gegevens en privacy’-website van Apple – Gebruikers in de EU kunnen hier nieuwe gegevens ophalen over hun gebruik van de App Store en die exporteren naar een geautoriseerde derde partij.

Voor apps die betalingen op een alternatieve manier verwerken kan Apple geen restituties geven. Ook kan Apple klanten minder goed ondersteunen als die te maken krijgen met oplichting of fraude. Handige App Store-features zoals ‘Meld een probleem’, ‘Delen met gezin’ en ‘Vraag om te kopen’ zijn bij deze transacties ook niet beschikbaar. Gebruikers moeten hun betaalgegevens mogelijk aan andere partijen verstrekken, waardoor criminelen meer kans krijgen om gevoelige financiële gegevens te stelen. En in de App Store zijn in de bestelgeschiedenis en abonnementen van gebruikers alleen de transacties zichtbaar die zijn voltooid met het aankoopsysteem van de App Store zelf.

Nieuwe zakelijke voorwaarden voor apps in de EU

Vandaag maakt Apple ook nieuwe zakelijke voorwaarden beschikbaar voor ontwikkelaars in de EU. Ontwikkelaars hebben de keuze om deze nieuwe voorwaarden te accepteren, of om de huidige voorwaarden aan te houden. Om gebruik te kunnen maken van de nieuwe mogelijkheden voor distributie of alternatieve betaalverwerking, moeten ontwikkelaars met de nieuwe voorwaarden akkoord gaan.

De nieuwe zakelijke voorwaarden voor apps in de EU zijn nodig om gehoor te geven aan de vereisten van de DMA omtrent alternatieve distributie en betaalverwerking. Daarbij hoort een betalingsstructuur die aansluit op alle manieren waarop Apple waarde creëert voor ontwikkelaars: distributie in de App Store, veilige betaling in de App Store, het vertrouwde en veilige mobiele platform van Apple en alle tools en technologie om innovatieve apps te bouwen en te delen met gebruikers over de hele wereld.

Welke voorwaarden ontwikkelaars ook kiezen, ze kunnen blijven gebruikmaken van de veilige betaalverwerking van de App Store en hun apps in de EU ook in de App Store blijven aanbieden. En alle voorwaarden blijven aansluiten op de langdurige inspanning van Apple om ontwikkelaars in hun ecosysteem gelijke kansen te geven.

Ontwikkelaars die de nieuwe voorwaarden accepteren, krijgen de optie om hun iOS-apps in de App Store en andere marktplaatsen te distribueren. Deze ontwikkelaars kunnen er ook voor kiezen om in hun EU-apps alternatieve betaalverwerking te gebruiken in de App Store in alle besturingssystemen van Apple.

De nieuwe zakelijke voorwaarden voor iOS-apps in de EU bestaan uit drie elementen:

 • Lagere commissie – iOS-apps in de App Store betalen een lagere commissie van 10 procent (voor de meeste ontwikkelaars en voor abonnementen na het eerste jaar) of 17 procent op transacties voor digitale goederen en diensten.
 • Tarief voor betaalverwerking – iOS-apps in de App Store kunnen gebruikmaken van de betaalverwerking van de App Store, maar dan tegen een extra tarief van 3 procent. Ontwikkelaars kunnen een betaalprovider in hun app gebruiken, of hun gebruikers via een link naar hun website leiden om ze daar zonder extra kosten van Apple te laten afrekenen.
 • Core Technology-tarief – iOS-apps die in de App Store en/of een andere app-marktplaats worden gedistribueerd, betalen € 0,50 voor elke eerste installatie per jaar na 1 miljoen installaties.

Voor apps op iPadOS, macOS, watchOS en tvOS in de EU krijgen ontwikkelaars die betalingen via een betaalprovider of hun eigen website verwerken een korting van 3 procent op de commissie die ze Apple verschuldigd zijn.

Apple biedt ook een tool om tarieven te berekenen, naast nieuwe rapportages. Hiermee krijgen ontwikkelaars een beter beeld van de impact die de nieuwe voorwaarden mogelijk hebben op hun apps en hun bedrijf. Ontwikkelaars kunnen op de Apple Developer Support-pagina meer lezen over de wijzigingen voor apps in de EU en de nieuwe functies vanaf vandaag testen in de bètaversie van iOS 17.4.

 

Back To Top