skip to Main Content
Apple Reageert Op Besluit Europese Commissie
Afbeelding: Carlas Rabada / Apple Campus 2

Apple reageert op besluit Europese Commissie

De Europese Commissie heeft vandaag een besluit aangekondigd waarin wordt gesteld dat de App Store belemmeringen opwerpt voor concurrentie in de markt voor digitale muziek. Men is tot dit besluit gekomen zonder dat er geloofwaardig bewijs is gevonden van schade voor de consument. Bovendien gaat het besluit eraan voorbij dat deze markt uitermate succesvol is, veel concurrentie kent en snel groeit.

De belangrijkste pleitbezorger – en begunstigde – van het besluit is het Zweedse Spotify, gevestigd in Stockholm. Spotify heeft de populairste app ter wereld voor het streamen van muziek, en het bedrijf heeft gedurende het onderzoek meer dan 65 keer met de Europese Commissie gesproken.

Op dit moment heeft Spotify in Europa een marktaandeel van 56 procent (meer dan het dubbele van de naaste concurrenten), en betaalt het Apple niets voor de diensten die er mede voor hebben gezorgd dat Spotify een van de meest herkenbare merken ter wereld is. Het succes van Spotify is voor een belangrijk deel te danken aan de App Store, met inbegrip van de tools en technologie die Spotify gebruikt om de eigen app te ontwikkelen, updaten en delen met Apple gebruikers overal ter wereld.

Vanaf de begindagen van de App Store zijn we net zo trots op grote als op kleine ontwikkelaars, en we zijn erg blij met ons aandeel in het succes van Spotify.

De App Store van toen tot nu

Apple had bij de oprichting App Store ruim 15 jaar geleden twee eenvoudige doelen voor ogen: voor gebruikers moest het een veilige, betrouwbare marktplaats zijn, en voor ontwikkelaars een prachtige zakelijke kans. De app-economie die hierdoor ontstond, joeg een van de snelste ontwikkelingen in de geschiedenis van de technologie aan.

Ontwikkelaars profiteren intussen van een volledig gelijk speelveld in de App Store. Apps worden beoordeeld aan de hand van een uitgebreide verzameling regels, speciaal om gebruikers te beschermen. Zolang alle ontwikkelaars aan deze regels voldoen, kunnen ze overal ter wereld maar liefst meer dan een miljard devices bereiken.

De App Store is voor ontwikkelaars in de loop der jaren steeds waardevoller geworden. Toch betaalt het merendeel van de ontwikkelaars (zo’n 86 procent) nooit commissie aan Apple.

Ontwikkelaars in de App Store betalen maar in twee gevallen commissie aan Apple. Ten eerste wanneer een gebruiker in de App Store een betaalde app koopt of in een app digitale goederen of diensten aanschaft (in-app aankopen), zoals een abonnement of een power-up in een game.

Als ontwikkelaars fysieke goederen verkopen, advertenties vertonen in hun app, of een app kosteloos aanbieden, betalen ze Apple niets. Verder wordt er commissie betaald als een ontwikkelaar via de eigen website een abonnement verkoopt, waarna het door kopers wordt gebruikt in een app op hun device. Ontwikkelaars van muziekapps kunnen in hun app zelfs informatie vertonen over andere producten die buiten hun app verkrijgbaar zijn, mét een link die gebruikers verwijst naar een website waar ze een account kunnen aanmaken en beheren.

Door de jaren heen heeft de App Store grote en kleine ontwikkelaars geholpen een succesvolle onderneming op te bouwen en mensen overal ter wereld te bereiken. Spotify is daarvan een van de beste voorbeelden.

De dominantie van Spotify

Spotify begon als kleine start-up in Stockholm en is uitgegroeid tot de grootste muziekdienst ter wereld. In Europa heeft het bedrijf een marktaandeel van ruim 50 procent, en in iOS is Spotify zelfs populairder dan in Android.

Maar dat is maar een deel van het verhaal, want de markt voor digitale muziek is in Europa compleet geëxplodeerd. De concurrentie om nieuwe klanten is hevig en klanten hebben volop keus. Vorig jaar waren er bijna 160 miljoen abonnees, terwijl dat er in 2015 nog maar 25 miljoen waren. Dat komt neer op een groei van maar liefst 27 procent per jaar.

Google, Amazon, Deezer, SoundCloud en Apple gaan dagelijks de strijd om de klant aan, maar Spotify torent ver boven de rest uit.

Spotify betaalt Apple niets

Ondanks dit succes en de rol van de App Store hierbij, betaalt Spotify niets aan Apple. Dat komt doordat Spotify, net als veel andere ontwikkelaars in de App Store, een keus heeft gemaakt: Spotify verkoopt geen abonnementen in de app, maar alleen op de eigen website. En Apple brengt geen commissie in rekening over deze aankopen.
Al met al is de Spotify-app ruim 119 miljard keer (opnieuw) gedownload of bijgewerkt op Apple devices. De app is verkrijgbaar in de App Store in ruim 160 landen wereldwijd. En dan zijn er daarnaast nog veel meer manieren waarop Apple waarde creëert voor Spotify, zonder dat dit het bedrijf ook maar iets kost:

  • Onze technici zorgen dat de apps van Spotify probleemloos samenwerken met onder andere Siri, CarPlay, Apple Watch, AirPlay en widgets.
  • Zoals elke andere ontwikkelaar heeft Spotify toegang tot de ruim 250.000 API’s van Apple en gebruikt het bedrijf 60 van onze frameworks. Op die manier kunnen de apps van het bedrijf verbinding maken via Bluetooth, meldingen versturen, audio op de achtergrond afspelen op het device en nog veel meer.
  • Spotify heeft onze bèta-testtool, TestFlight, voor bijna 500 versies van de app gebruikt om te experimenteren met nieuwe features.
  • Ons App Review-team heeft 421 versies van de Spotify-app beoordeeld en goedgekeurd (vaak meteen op de dag van binnenkomst) en zet regelmatig spoed achter beoordelingen, op speciaal verzoek van Spotify.
  • Het kost Apple veel moeite en fikse investeringen om de tools, de technologie en de marktplaats te ontwikkelen die Spotify dagelijks gebruikt. Een aantal van onze technici is zelfs naar Stockholm afgereisd om de teams van Spotify ter plekke bij te staan.
  • Het resultaat: wanneer een gebruiker de Spotify-app opent, onderweg muziek luistert of Siri vraagt een nummer af te spelen uit de bibliotheek, dan werkt alles vlekkeloos. En nogmaals: Spotify betaalt Apple hiervoor niets.
  • In het zakenleven is het niet altijd duidelijk wat precies een goeie deal is, maar goedkoper dan gratis wordt het niet.

Spotify wil meer

Maar voor Spotify is gratis niet genoeg. Spotify wil ook de regels van de App Store veranderen, en wel zodanig dat het bedrijf er nóg meer voordeel bij heeft.

Zoals veel bedrijven gebruikt Spotify e-mail, social media, sms’jes, online advertenties enzovoort om potentiële klanten te bereiken. Spotify mag volgens de ‘reader-regel’ van de App Store ook een link in z’n app opnemen die verwijst naar een webpagina waar gebruikers een account kunnen aanmaken of beheren.

Deze regel is jaren geleden geïntroduceerd naar aanleiding van feedback van ontwikkelaars zoals Spotify. En veel zogenoemde reader-apps, van e-readers tot videostreamingdiensten, gebruiken die optie om gebruikers naar een webpagina te verwijzen. Dit was voor Spotify ook een mogelijkheid, maar het bedrijf heeft ervoor gekozen dit niet te doen.

In plaats daarvan wil Spotify de regels in z’n eigen voordeel ombuigen en abonnementsprijzen in de app opnemen zonder gebruik te maken van het systeem voor in-app aankopen van de App Store. Het bedrijf wil de tools en technologie van Apple gebruiken, z’n product distribueren via de App Store, en profiteren van het vertrouwen dat wij bij gebruikers hebben opgebouwd, maar dan wel zonder Apple hiervoor te betalen.

Kortom: Spotify wil meer.

De samenwerking tussen Spotify en de Europese Commissie

In 2015 begon Spotify samen met de Europese Commissie aan een onderzoek waarvoor de grondslag grotendeels ontbreekt. Gesteld werd dat de markt voor digitale muziek zich in een impasse bevond en dat Apple de concurrentie belemmerde. Maar in tegenstelling tot die bewering bleef Spotify maar doorgroeien, en wist het bedrijf mede dankzij de App Store elke andere aanbieder te overschaduwen.

Gedurende de daarop volgende acht jaar, waarin meer dan 65 keer overleg was met Spotify, heeft de Europese Commissie geprobeerd drie verschillende zaken op te bouwen. Gaandeweg is de reikwijdte van de beweringen steeds verder beperkt, maar voor elke theorie is het volgende van toepassing:

  • Er is geen bewijs dat consumenten schade ondervinden: Europese consumenten hebben meer keus dan ooit in een markt die razendsnel is gegroeid. In amper acht jaar tijd is het aantal abonnees van digitale muziekdiensten gegroeid van 25 miljoen naar bijna 160 miljoen, met meer dan 300 miljoen actieve luisteraars. En vooral Spotify heeft hiervan de vruchten geplukt.
  • Er is geen bewijs van activiteiten die de concurrentie belemmeren: Er is acht jaar onderzoek gedaan en daaruit is nooit naar voren gekomen hoe Apple de concurrentie heeft belemmerd in een markt die overduidelijk succesvol is.

De Europese Commissie komt met dit besluit naar buiten vlak voordat een nieuwe verordening, de Digital Markets Act (DMA), van kracht wordt. Apple wil binnen enkele dagen aan de DMA voldoen en daarbij worden ook een aantal wijzigingen aangebracht in de regels die hier worden betwist. Het is duidelijk dat het besluit geen grond vindt in bestaande concurrentiewetgeving. De Commissie probeert hiermee de DMA op te leggen nog voordat de bijbehorende wet van kracht is.

De waarheid is dat Europese consumenten meer keus hebben dan ooit. En wat concurrentie betreft: het besluit van vandaag versterkt ironisch genoeg de dominante positie van een succesvol Europees bedrijf dat de concurrentie ver achter zich laat.

Hoe nu verder?

Apple is al meer dan 40 jaar actief in Europa en zorgt daar direct en indirect voor ruim 2,5 miljoen banen. We hebben allerlei markten een boost gegeven, en elke nieuwe stap die we zetten brengt meer concurrentie en innovatie met zich mee. De App Store speelt daarin een belangrijke rol. Dus hoewel we veel respect hebben voor de Europese Commissie, vinden we dit besluit ongegrond. Om die reden gaat Apple in beroep.

De markt voor digitale muziek is een schoolvoorbeeld van de app-economie. In de vijftien jaar dat de App Store bestaat is de simpele zin daar is een app voor een universele waarheid geworden. Achter elke app zit een gigantisch succesvol bedrijf of een enthousiaste ondernemer die een droom najaagt.

De teams van Apple doen elke dag hun uiterste best om die droom levend te houden. Dat doen we door te zorgen dat de App Store een veilige plek blijft met veel gebruiksgemak. Dat doen we door ontwikkelaars de middelen in handen te geven om ongelofelijke apps te maken. En we doen het vooral omdat apps innovaties mogelijk maken die levens verrijken en mensen vooruithelpen.

Back To Top