Skip to content
Apple breidt de investeringen in Indonesië uit, zodat er in de regio meer kansen komen voor ontwikkelaars, studenten en ondernemers die een loopbaan in de groeiende markt voor iOS-apps ambiëren. ©Apple

Apple Developer Academy nu ook naar Bali

Indonesië verwelkomt de vierde academie in het land, een gevolg van de toenemende investering van Apple in studenten en ontwikkelaars in spe

Vandaag maakt Apple de opening van de vierde Indonesische Apple Developer Academy op Bali bekend, waarmee het bedrijf verder investeert in kansen voor ontwikkelaars, studenten en ondernemers in de regio die een loopbaan in de groeiende markt voor iOS-apps ambiëren.

Na de eerste Indonesische Apple Developer Academy in Jakarta in 2018 heeft Apple ook academies geopend in Surabaya en Batam, en al ruim 2000 ontwikkelaars in spe hebben het programma afgerond. De impact van de academies blijkt uit het feit dat 90 procent van de afgestudeerden relevant werk heeft gevonden in sectoren als onderwijs, e-commerce, verkeer en duurzaamheid.

“We hebben al zo vaak gezien dat een regel code de wereld kan veranderen, en in Indonesië investeren we in de creativiteit en vaardigheden van de mensen die dat ook willen bewijzen”, aldus Tim Cook, CEO van Apple. “De ontwikkelaarscommunity in Indonesië neemt zienderogen toe, en we verheugen ons erop om met onze vierde academie in het land nog meer te kunnen investeren in het succes van die ontwikkelaars.”

In het programma van negen maanden worden niet alleen de basisbeginselen van programmeren behandeld, maar ook ontwerp, marketing en projectmanagement. Zo leren de studenten alle vaardigheden die ze nodig hebben om ondernemers en ontwikkelaars van wereldklasse te worden. Om culturele uitwisseling te bevorderen zijn in de vestiging op Bali ook studenten van buiten Indonesië welkom, ongeacht opleiding of programmeerervaring.

De academies in Indonesië verwelkomen studenten met allerlei persoonlijke en professionele achtergronden. Tot nu toe kwamen de studenten uit 90 steden in heel Indonesië, en waren ze tussen de 18 en de 50 jaar oud. Allemaal hebben ze hun eigen ideeën en levenservaring meegenomen voor het ontwerp van apps en voor hun businessplannen.

Mary Santoso, die in 2022 op 38-jarige leeftijd naar de academie ging, heeft WonderJack in het leven geroepen, een neuro-inclusieve iPad-game waarmee executieve functies en mentale processen van kinderen kunnen worden getraind. Geïnspireerd door wat ze bij gezinsleden met dyslexie had gezien, voorzag ze de iPad-app van een kalmerende soundtrack en tastbare kaarten en objecten, zodat kinderen zonder stress en met behulp van meerdere zintuigen met leren aan de slag gaan. Het team werkt nu samen met onderwijsinstellingen, waaronder een school met voorzieningen voor speciaal onderwijs in Surabaya, om de impact van de app te onderzoeken en beoordelen.

“De Apple Developer Academy heeft mij als moeder zonder betaalde baan geholpen bij mijn missie om kinderen met leerproblemen zoals mijn dochter te helpen”, vertelt Santoso. “Ik kwam er in aanraking met studenten uit allerlei achtergronden die mijn passie voor onderwijs en inclusiviteit deelden. Onder leiding van de mentoren scherpten we ons probleemoplossend vermogen aan en leerden we de tools om WonderJack te bouwen, een app waarmee kinderen hun leerpotentieel optimaal kunnen benutten.”

Het lesprogramma van de academie weerspiegelt de kijk van Apple op Challenge Based Learning: studenten worden aangemoedigd om te kijken naar hun eigen uitdagingen en die van hun gemeenschap of de hele wereld, en om apps op een inclusieve manier te ontwerpen om iets goeds voor de wereld te doen.

Alumni Graciela Gabrielle, Jessi Febria en Yafonia Hutabarat hebben op de academie van Jakarta de handen ineengeslagen om de eerste Indonesische navigatie-app voor binnenshuis te ontwerpen, en daarmee blinde en slechtziende gebruikers te helpen met zelfstandig reizen. De app heet PetaNetra en biedt met behulp van augmented reality de snelste en veiligste routes aan, rekening houdend met muren, ondergrond en andere objecten. Het team werkt inmiddels samen met grote instellingen zoals de nationale bibliotheek in Jakarta, om ruimtes in kaart te brengen en voorzieningen te verbeteren.

“Ik heb echt geboft met de behulpzame en betrokken teamgenoten die ik in de academie heb ontmoet”, verklaart medeoprichter en CEO Gabrielle, van wie beide ouders een visuele beperking hebben. “Als vrouwelijke ondernemers vinden wij drie het heel belangrijk om met ons werk iets positiefs voor de maatschappij te doen. Zo kregen we de inspiratie voor PetaNetra, een uitkomst voor mijn ouders en de andere 4 miljoen Indonesiërs met een visuele beperking.”

In Zuidoost-Azië wonen honderdduizenden ontwikkelaars die verantwoordelijk zijn voor ruim 90.000 apps in de App Store. Sommige afgestudeerden van de academie zijn een start-up in Indonesië begonnen, andere zijn gaan werken voor bestaande bedrijven in de regio, en dragen met de vaardigheden die ze op de academie hebben geleerd bij aan de ontwikkeling van apps en andere digitale producten.

Alumni Denis Wibisono en Rais Mohamad Najib leiden tegenwoordig het team voor iOS-ontwikkeling bij Bank Mandiri, de grootste bank van Indonesië. Met hun grensverleggende werk dragen ze bij aan een excellente naadloze ervaring voor mobiel bankieren voor miljoenen Indonesiërs. Bijna 40 procent van het team voor iOS-ontwikkeling is afgestudeerd aan de academie.

“Aan de academie is mijn passie voor iOS-apps ontwikkelen ontstaan”, zegt Wibisono. “Ik heb niet alleen geleerd om op hoog niveau te programmeren, maar ook om kritisch na te denken. Beide vaardigheden zijn essentieel voor professionele tech-engineers.”

Alumni kunnen ook gebruikmaken van andere opleidingsmogelijkheden van Apple, zoals het Apple Developer Center in Singapore en het Apple Entrepreneur Camp, waar ze nog meer begeleiding kunnen krijgen, plus inspiratie en advies van deskundigen en engineers van Apple.

Sinds de opening van de eerste Apple Developer Academy in Brazilië is het programma verder gegroeid. Er zijn nu ook locaties in Korea, Indonesië, Saoedi-Arabië, Italië en de Verenigde Staten.

 

Back To Top