Skip to content
Apple M4 Chip. © Apple

Apple introduceert M4‑chip

Vandaag heeft Apple M4 aangekondigd, de nieuwste chip die de ongelofelijke prestaties van de gloednieuwe iPad Pro mogelijk maakt. M4 is een system-on-a-chip (SoC) en is gebouwd met 3‑nanometertechnologie van de tweede generatie. Met deze nieuwe chip wordt Apple silicon nóg energiezuiniger. Bovendien is het geheel en al aan deze chip te danken dat iPad Pro zo’n ongelofelijk dun design heeft. De M4-chip is ook voorzien van een compleet nieuwe display engine, waardoor beelden er op het baanbrekende Ultra Retina XDR-display van iPad Pro ontzettend accuraat, helder en kleurrijk uitzien. De nieuwe CPU heeft tot 10 cores, en de nieuwe 10-core GPU bouwt voort op de geavanceerde GPU-architectuur van M3. Daarmee profiteer je op iPad voor het eerst van dynamic caching, en mesh shading en ray tracing met hardware-acceleratie. M4 heeft een Neural Engine die maar liefst 38 biljoen bewerkingen per seconde aankan. Dat is sneller dan de neural processing unit in welke verkrijgbare AI‑pc dan ook. Samen met snellere geheugenbandbreedte, geavanceerde ML-versnellers in de CPU en een superkrachtige GPU maakt M4 van de nieuwe iPad Pro een ongekend krachtig device voor AI.

“De chips van Apple maken de meest innovatieve producten mogelijk, en de nieuwe iPad Pro met M4 is daarvan een geweldig voorbeeld”, aldus Johny Srouji, Senior Vice President Hardware Technologies bij Apple. “Het is geheel en al aan de energiezuinige M4 en de nieuwe display engine te danken dat de nieuwe iPad Pro zo dun is en zo’n grensverleggend display heeft. Daar komt nog eens bij dat de CPU, GPU, Neural Engine en het geheugensysteem fundamenteel zijn verbeterd, waardoor M4 bij uitstek geschikt is voor de nieuwste apps die met AI werken. Alles bij elkaar is iPad Pro dankzij deze chip het krachtigste device in zijn soort.”

Nieuwe technologie in de nieuwe iPad Pro

M4 bestaat uit 28 miljard transistors die zijn gebouwd met 3‑nanometer­technologie van de tweede generatie, waarmee Apple silicon nog energiezuiniger wordt en de prestaties van de nieuwe iPad Pro een enorme sprong vooruit maken ten opzichte van de vorige versie met M2. M4 is bovendien voorzien van een compleet nieuwe, innovatieve display engine, waardoor beelden er op het Ultra Retina XDR-display ontzettend accuraat, kleurrijk en helder uitzien. Voor dit hypermoderne display wordt het licht van twee OLED-panelen gecombineerd.

Nieuwe 10-core CPU

M4 heeft een nieuwe CPU met tot 10 cores, waaronder vier performance-cores en nu maar liefst zes efficiency-cores. De geavanceerde cores hebben verbeterde branch prediction, grotere decoding- en execution-engines voor de performance-cores en een diepere execution-engine voor de efficiency-cores. Bovendien zijn beide soorten cores voorzien van verbeterde versnellers voor machinelearning.

M4 levert tot 1,5 keer snellere CPU-prestaties dan de krachtige M2 in de vorige iPad Pro.2 Of je nu complexe bestanden met orkestmuziek wilt bewerken in Logic Pro of veeleisende effecten wilt toevoegen aan een 4K-video in LumaFusion, M4 geeft de prestaties een flinke boost.

Nieuwe mogelijkheden met de GPU in iPad Pro

De nieuwe 10‑core GPU van M4 bouwt voort op de geavanceerde grafische architectuur van de M3-chips. De GPU is voorzien van dynamic caching, een innovatie van Apple waarmee lokaal geheugen dynamisch en in realtime op de hardware wordt toegewezen. Daardoor kan de GPU gemiddeld gezien veel beter worden benut en draaien de meest veeleisende professionele apps en games een stuk soepeler.

Voor het eerst is nu ook ray tracing met hardware-acceleratie mogelijk op iPad, waardoor schaduwen en weerspiegelingen in games en andere elementen met veel graphics er realistischer uitzien. Omdat mesh shading met hardware-acceleratie ook in de GPU is ingebouwd, worden geometrische vormen beter en efficiënter verwerkt, wat visueel complexere scènes mogelijk maakt in games en apps met veel graphics. Met M4 krijgt ook de professionele rendering in apps als Octane een flinke boost: dit gaat tot maar liefst vier keer sneller dan met M2.1 Met deze verbeteringen aan de CPU en GPU blijft Apple silicon koploper in de branche als het op prestaties per watt aankomt. M4 levert dezelfde prestaties als M2 en verbruikt maar half zoveel stroom. En vergelijk je het met de nieuwste pc-chip in een dunne en lichte laptop, dan levert M4 dezelfde prestaties met maar een kwart van de stroom.2

De allerkrachtigste Neural Engine

M4 heeft een razendsnelle Neural Engine, het IP-blok in de chip dat voor de acceleratie van AI-workloads zorgt. Dit is de krachtigste Neural Engine die Apple tot nog toe heeft ontwikkeld, met tot wel 38 biljoen bewerkingen per seconde. Daarmee is hij maar liefst 60 keer zo snel als de eerste Neural Engine in de A11 Bionic-chip. Samen met de geavanceerde ML-versnellers in de CPU, de superkrachtige GPU en een centraal geheugen met meer bandbreedte, zorgt de Neural Engine dat M4 bij uitstek geschikt is voor AI. En dankzij AI-features in iPadOS als ‘Live bijschriften’ (in realtime audiobijschriften genereren) en ‘Visueel opzoeken’ (voorwerpen in foto’s en video’s identificeren) kun je met de nieuwe iPad Pro supersnel de meest geweldige AI-taken uitvoeren, gewoon op je device zelf.

Dankzij M4 kun je op iPad Pro met één tikje een onderwerp van de achtergrond losmaken in een 4K-video in Final Cut Pro en automatisch in realtime bladmuziek in StaffPad aanmaken als je iemand hoort pianospelen. Ook inference-taken kun je efficiënt en veilig afhandelen zonder dat dit veel van de batterij of het geheugen vraagt of grote gevolgen voor de reactie­snelheid van de app heeft. De Neural Engine in M4 is onze meest veelzijdige tot nu toe en is krachtiger dan de neural processing unit in welke verkrijgbare AI-pc dan ook.

Geavanceerde media engine voor soepel en efficiënt streamen

De media engine van M4 is de meest geavanceerde in iPad tot nu toe. Hij is geschikt voor de populairste videocodecs, zoals H.264, HEVC en ProRes, en maakt voor het eerst hardware-acceleratie voor AV1 mogelijk op iPad. Daarmee kost het nog minder stroom om video’s met hoge resolutie op streamingdiensten af te spelen.

Beter voor het milieu

Dankzij de energiezuinige M4 voldoet de gloednieuwe iPad Pro aan de hoge normen van Apple qua energieverbruik en gaat de batterij de hele dag mee. Dat betekent dat je langer door kunt zonder opladen en dat deze iPad Pro gedurende zijn hele levenscyclus minder stroom verbruikt.

Momenteel is de wereldwijde bedrijfsvoering van Apple CO₂‑neutraal, en vóór 2030 wil het bedrijf dat ook voor de hele productie­­toeleverings­keten en de levenscyclus van elk product realiseren.

  1. Tests uitgevoerd door Apple in maart en april 2024. Ga naar apple.com/nl/ipad-pro voor meer informatie.
  2. Tests uitgevoerd door Apple in maart en april 2024, waarbij gebruik is gemaakt van prototypen van de 13‑inch iPad Pro (M4) met een 10‑core CPU en 16 GB RAM. Prestaties zijn gemeten met bepaalde standaardbenchmarks. Prestatiegegevens van pc-laptopchip zijn op basis van tests van Asus Zenbook 14 OLED (UX3405MA) met Core Ultra 7 155H en 32 GB RAM. Tests zijn uitgevoerd met specifieke computer­­systemen en geven de prestaties van iPad Pro bij benadering weer.

Back To Top