Skip to content
Apple Logic Pro voor de iPad en Mac. ©Apple

Nieuwe Logic Pro voor iPad en Mac

Vandaag heeft Apple het gloednieuwe Logic Pro voor iPad 2 en Logic Pro voor Mac 11 onthuld, met ongekende professionele mogelijkheden voor wie nummers schrijft, beats maakt en muziek produceert en mixt. Het nieuwe Logic Pro draait deels op AI en bevat gloednieuwe Studio Assistant-features die het studiowerk makkelijker maken. Als artiest heb je zo altijd hulp bij de hand zonder in creatief opzicht de touwtjes uit handen te geven. Met de Session Players-feature wordt de populaire drummer aangevuld met een nieuwe bassist en toetsenist. Met ChromaGlow geef je nummers met één druk op de knop meer warmte, en ‘Stem Splitter’ is een handige tool om geluidsopnamen te splitsen. Logic Pro voor iPad 2 en Logic Pro voor Mac 11 zijn vanaf maandag 13 mei verkrijgbaar in de App Store.

“Meer dan Logic Pro heb je niet nodig als je zelf nummers schrijft, produceert en mixt, en dankzij de nieuwste features heb je nu nog veel meer creatieve mogelijkheden”, aldus Brent Chiu-Watson, Senior Director Apps Worldwide Product Marketing bij Apple. “Met de nieuwe AI-opties in Logic Pro en de ongeëvenaarde kracht van iPad, Mac en de M-chips van Apple kunnen creatieve professionals weergaloze muziek maken.”

Session Players: je eigen AI-begeleidingsband

Met de AI‑feature ‘Session Players’ heb je een persoonlijke begeleidingsband die direct reageert op feedback.1 Als een van de eerste muziekgeneratoren zette de Drummer-feature bij zijn introductie – nu ruim tien jaar geleden – de muziekwereld op z’n kop. In deze update is de virtuele drummer op belangrijke punten verbeterd en kun je nu ook een nieuwe virtuele bassist en toetsenist inzetten. Met ‘Session Players’ voelt live muziek maken beter dan ooit, terwijl de muzikale controle volledig bij jou ligt.

De Bass Player-feature is getraind met behulp van de beste bassisten van dit moment en maakt gebruik van geavanceerde AI- en sampling-technologie. Je kunt kiezen uit acht verschillende bassisten, en met de regelaars voor de complexiteit en intensiteit kun je de sound verder aanpassen. Daarvoor beschik je over geavanceerde parameters voor slides, gedempte snaren, dode noten en pickup-geluiden. De bassist kan met akkoordenschema’s meejammen, maar je kunt ook inspiratie halen uit een van de honderd verschillende Bass Player-loops. Met ‘Chord Track’ kun je de akkoordenschema’s van een nummer definiëren en bewerken, en de virtuele bassist haakt daar vervolgens op in. Daar komt nog bij dat je met de Studio Bass-plugin over zes nieuwe instrumenten beschikt, van akoestisch tot elektrisch. Die zijn met de grootste zorg opgenomen en gebaseerd op de basklanken en -genres die momenteel het populairst zijn. 

Voor de Keyboard Player-feature kun je kiezen uit vier verschillende stijlen, die tot stand zijn gekomen dankzij de input van de beste studiomuzikanten en bij de meest uiteenlopende genres passen. De virtuele toetsenist is breed inzetbaar en kan van alles spelen, van eenvoudige blokakkoorden tot akkoordvoicing voor een groter klankspectrum – met een vrijwel oneindig aantal variaties. Net als bij de bassist kun je met ‘Chord Track’ een akkoordenschema toevoegen en bewerken, waar de virtuele toetsenist vervolgens op inhaakt. En met de Studio Piano-plugin kun je het geluid op nog veel meer manieren vormgeven. Zo kun je de positie van drie microfoons, het geluid van een pedaal of toetsen, eindsamples en de sympathische resonantie aanpassen.

Stem Splitter: geen opname gaat verloren

De meeste muzikanten spelen beter als ze niet in de studio zijn en dus geen druk voelen. Denk maar aan de opnamen die je in Dictafoon hebt gemaakt, je oude demo-opnamen of je vastgelegde live-optredens. Als je die terugluistert, kom je soms van die magische momenten tegen waarbij alles op z’n plek viel. Dat lukt waarschijnlijk niet nog een keer. Met ‘Stem Splitter’ kun je dit soort verloren gewaande pareltjes alsnog gebruiken, want met deze feature kun je vrijwel elke gemixte geluidsopname, ongeacht de bestandsstructuur, splitsen in vier afzonderlijke partijen: drums, bas, zang en andere instrumenten.2 Zodra je de sporen uit elkaar hebt gehaald, kun je effecten toepassen, de mix veranderen of nieuwe partijen inspelen. En dankzij AI en de M-chips van Apple werkt ‘Stem Splitter’ ook nog eens razendsnel.

ChromaGlow: altijd de perfecte klank

Met behulp van AI en de krachtige M-chips van Apple modelleert ChromaGlow de geluiden die worden geproduceerd door een combinatie van de beste studio-apparatuur ter wereld.3 Je vindt altijd de klankkleur die je zoekt dankzij de vijf verschillende verzadigingsstijlen, waarmee je elk spoor van superrealistische warmte, presence en dynamiek kunt voorzien. Bovendien kun je kiezen uit strakke moderne sounds, warme nostalgie of extremere stijlen, die je allemaal aan je eigen smaak kunt aanpassen.

Dankzij de kracht van iPad en Mac

Na de introductie afgelopen jaar is Logic Pro voor iPad snel enorm populair geworden onder creatievelingen. De app is helemaal opnieuw ontworpen om alles uit het touchscreen te kunnen halen. Logic Pro kan iPad in vrijwel elk denkbaar instrument veranderen, en doordat je je iPad overal mee naartoe kunt nemen, heb je in feite altijd een complete studio bij je. Dankzij de power en prestaties van de chips van Apple kunnen muzikanten ingewikkelde projecten met meerdere sporen maken, hun eigen geluiden uit digitale instrumenten halen, een professioneel mengpaneel inzetten en de uitgebreide collectie plugins met effecten gebruiken.

Bovendien ben je als muzikant flexibeler dan ooit: de muziek die je onderweg op iPad hebt opgenomen, kun je verder bijschaven zodra je weer achter je Mac in de studio zit.

Prijzen en verkrijgbaarheid

  • Logic Pro voor Mac 11 is vanaf 13 mei verkrijgbaar in de Mac App Store als gratis update voor alle huidige gebruikers. Voor nieuwe gebruikers kost deze app € 229,99. Voor Logic Pro voor Mac 11 is macOS Ventura 13.5 of nieuwer vereist. Ga naar apple.com/logic-pro voor meer informatie.
  • Logic Pro voor iPad 2 is vanaf 13 mei verkrijgbaar in de App Store als gratis update voor alle huidige gebruikers. Voor nieuwe gebruikers kost deze app € 4,99 per maand of € 49 per jaar, met een gratis proefperiode van een maand. Voor Logic Pro voor iPad 2 is iPadOS 17.4 of nieuwer vereist. Ga naar apple.com/logic-pro-for-ipad voor meer informatie.

  1. Voor het gebruik van Session Players op iPad wordt een M-chip van Apple aanbevolen.
  2. Voor het gebruik van Stem Splitter op iPad is een M-chip van Apple vereist.
  3. Voor het gebruik van ChromaGlow op iPad wordt een M-chip van Apple aanbevolen. Voor het gebruik van ChromaGlow op Mac is een M-chip van Apple vereist.

Back To Top