Skip to content
Final Cut Pro voor de Mac en de iPad. ©Apple

Nieuwe versie Final Cut Pro voor iPad en Mac

Vandaag heeft Apple Final Cut Pro voor iPad 2 geïntroduceerd, met flinke updates waarmee je de mogelijkheden van de nieuwe iPad Pro maximaal benut. Met ‘Live Multicam’ in Final Cut Pro voor iPad 2 verandert iPad in een productiestudio met meerdere camera’s: je kunt tot vier devices tegelijkertijd aansluiten en vanuit één centrale plek een preview van de beelden bekijken. Zo verloopt je shoot een stuk sneller.1 De drijvende kracht achter de Live Multicam-feature is Final Cut Camera, een gloednieuwe iPhone- en iPad-app voor video-opnamen waarmee je devices draadloos kunt aansluiten en op afstand elke afzonderlijke opname kunt aanpassen met professionele regelaars.2 Final Cut Camera is ook als losstaande opname-app op iPhone en iPad te gebruiken. Met ondersteuning voor externe projecten en de snelle Thunderbolt-aansluiting op iPad Pro heb je de flexibiliteit om projecten direct vanaf een externe schijf te bewerken.3 De nieuwe iPad Pro met de M4-chip biedt ongelofelijke mogelijkheden voor het editen en afwerken van projecten in Final Cut Pro, denk aan nog sneller zware tijdlijnen renderen, kleuren corrigeren en verschillende effecten toepassen. Final Cut Pro voor iPad 2 bevat verder een grotere hoeveelheid aanpasbare content om unieke projecten te creëren en video’s te bewerken. En met de gloednieuwe Apple Pencil Pro is er meer mogelijk in ‘Live Drawing’, zoals knijpen en draaien.

Final Cut Pro voor Mac 10.8 heeft nieuwe AI-features gekregen, waarmee je met één klik de look van een foto of video verandert en de timing van visuals makkelijker kunt aanpassen.4 Handige workflow-tools bieden nieuwe manieren om snel kleuren te corrigeren, video-effecten toe te passen en gemakkelijk de tijdlijn te doorzoeken en te navigeren.

“Wat Final Cut Pro voor iPad zo populair maakt, is de flexibiliteit en het feit dat je al die opties voor videobewerking overal mee naartoe kunt nemen. De app was al helemaal ontworpen om iPad optimaal te benutten, en daar komen nu alle voordelen van de nieuwe Apple Pencil Pro en de M4-chip bij”, aldus Brent Chiu-Watson, Senior Director Apps Worldwide Product Marketing bij Apple. “Final Cut Pro voor iPad is nu nog krachtiger: met iPad als middelpunt heb je compleet nieuwe productie-workflows en kun je sneller editen en delen – of je nu in de studio zit of onderweg bent. En dankzij allerlei nieuwe features is ook Final Cut Pro voor Mac flink slimmer en sneller geworden.”

Final Cut Pro voor iPad 2

Met de nieuwste versie van Final Cut Pro voor iPad verandert iPad in een nog veelzijdigere productiestudio, met compleet nieuwe videoworkflows en alle mogelijkheden van de gloednieuwe Apple Pencil Pro. Met M4 in de nieuwe iPad Pro gaat renderen tot 2x zo snel en kun je tot 4x zoveel streams ProRes RAW-video verwerken als met M1.

Live Multicam

Final Cut Pro voor iPad 2 heeft een innovatieve nieuwe oplossing: ‘Live Multicam’. Daarmee kun je een scène vanuit maximaal vier verschillende hoeken opnemen, waarbij het niet uitmaakt of je je eigen devices gebruikt of samenwerkt met anderen. Via een draadloze verbinding met de nieuwe Final Cut Camera-app kun je met ‘Live Multicam’ van tot wel vier iPhones of iPads in realtime zien wat ze vastleggen en heb je dus echt het overzicht van een regisseur. Van elke live camerafeed kun je de instellingen direct in Final Cut Pro voor iPad 2 aanpassen, zodat je altijd de juiste belichting, focus en zoom hebt voor het perfecte shot. Bewerkbare voorbeeldfragmenten worden direct door Final Cut Pro voor iPad gehaald en op de achtergrond vervangen door bestanden met volledige resolutie, voor een soepele overgang van productie naar videobewerking.

Final Cut Camera

De drijvende kracht achter ‘Live Multicam’ in Final Cut Pro voor iPad 2 is de nieuwe iPhone- en iPad-app Final Cut Camera, waarmee je elke videofeed kunt bekijken en afzonderlijk kunt bedienen. Final Cut Camera maakt gebruik van de geweldige camerasystemen op iPhone en iPad, wat betekent dat je allerlei instellingen kunt aanpassen, zoals de witbalans en handmatig scherpstellen. Tegelijkertijd kun je ook je opnamen monitoren met behulp van zebrapatronen en audiometers. Daarnaast kun je nu ook de ISO-waarde en sluitertijd veranderen en focus peaking inschakelen. Zo krijgt het camerasysteem van iPad Air en iPad Pro nog meer power. Final Cut Camera is ook te downloaden als losstaande opname-app, waarmee je op iPhone en iPad professionele video’s kunt opnemen en finetunen.

Ondersteuning voor externe projecten

Voor nog meer opslagmogelijkheden biedt Final Cut Pro voor iPad 2 nu ook ondersteuning voor externe projecten. Dat betekent dat je gemakkelijk projecten vanaf een extern opslagdevice kunt aanmaken of openen en media kunt importeren zonder dat die opslagruimte op je iPad innemen. Het is nu ook mogelijk om externe projecten snel over te dragen aan een collega of er zelf verder aan te werken in Final Cut Pro voor Mac. Ook kun je nieuwe projecten aanmaken op een extern opslagdevice en moeiteloos bestanden met hoge resolutie en professionele codecs als ProRes en Log importeren.

Nog meer aanpassingsmogelijkheden

Met Final Cut Pro voor iPad 2 kun je allerlei nieuwe aanpassingen in je projecten doorvoeren. Er zijn nu 12 nieuwe schema’s voor kleurcorrectie, acht eenvoudige teksttitels, 20 nieuwe soundtracks en extra dynamische achtergronden voor gelaagde effecten en titelsequenties.

Met de nieuwe Apple Pencil Pro kun je nog preciezer werken in Final Cut Pro voor iPad 2. ‘Live Drawing’ ondersteunt nu de draaifunctie, die je nog meer controle over je tekengereedschap geeft, en de knijpfunctie, waarmee je verschillende penselen en instellingen binnen handbereik hebt.

Final Cut Pro voor Mac 10.8

Op Mac kunnen video-editors nog meer doen in hun professionele workflow. Final Cut Pro 10.8 zit vol nieuwe AI-features en organisatietools die gebruik maken van de Neural Engine in de chips van Apple. De app wordt voor bestaande gebruikers een gratis update en introduceert de feature ‘Enhance Light and Color’. Daarmee kun je de kleur, de kleurbalans, het contrast en de helderheid in één stap aanpassen. Final Cut Pro 10.8 is geoptimaliseerd voor SDR-, HDR- en RAW-materiaal en materiaal met Log-codering. Met ‘Smooth Slo-Mo’ worden de frames op een slimme manier gegenereerd en samengevoegd, voor beweging met de hoogste beeldkwaliteit en een dramatischer effect.

Voor een nog efficiëntere postproductie-workflow kun je kleurcorrecties en video-effecten nu een eigen naam geven in het infovenster, zodat je makkelijk kunt terugvinden welke effecten je in welk fragment hebt gebruikt. Ook kun je effecten vanuit het infovenster naar andere fragmenten in de tijdlijn of viewer slepen. Daarnaast kun je in de index van de tijdlijn fragmenten met ontbrekende media of effecten opzoeken en daar in één keer naartoe gaan. En de feature om een tijdlijn op tekst te doorzoeken is nu uitgebreid met belangrijke informatie als reel, scène en camerahoek.

Prijzen en verkrijgbaarheid

  • Final Cut Pro voor iPad 2 is later dit voorjaar verkrijgbaar in de App Store als gratis update voor alle huidige gebruikers. Voor nieuwe gebruikers kost deze app € 4,99 per maand of € 49 per jaar, met een gratis proefperiode van een maand.
  • Final Cut Camera is later dit voorjaar gratis verkrijgbaar als losstaande app.
  • Final Cut Pro voor Mac 10.8 wordt een gratis update in de Mac App Store voor alle huidige gebruikers. Voor nieuwe gebruikers kost deze app € 349,99. Alle nieuwe gebruikers kunnen een gratis proefversie van Final Cut Pro downloaden die 90 dagen geldig is.
  1. Voor Final Cut Pro voor iPad 2 is iPadOS 17.4 of nieuwer en een iPad-model met een M1-chip of nieuwer vereist.
  2. Final Cut Camera is beschikbaar voor iPhone XS of nieuwer met iOS 17.4 of nieuwer en alle iPad-modellen met iPadOS 17.4 of nieuwer.
  3. Voor het gebruik van externe projecten is iPadOS 17.5 of nieuwer vereist.
  4. Voor Final Cut Pro voor Mac 10.8 is het volgende vereist: macOS 13.5 of nieuwer, 8 GB RAM (16 GB wordt aanbevolen), een grafische kaart die geschikt is voor Metal (alleen voor Macs met een Intel-chip) en 6,5 GB aan vrije schijfruimte.
Back To Top