Skip to content
© Apple

iPadOS 18 komt met nieuwe krachtige AI-functies

Vandaag heeft Apple een preview gegeven van iPadOS 18, een belangrijke release waarmee iPad nog veelzijdiger en intelligenter wordt. iPadOS 18 introduceert de Math Notes-rekenmachine en nieuwe functies voor handgeschreven tekst in Notities – allebei speciaal ontworpen voor Apple Pencil. Er zijn nu nog meer manieren om het beginscherm en het bedieningspaneel vorm te geven zoals jij dat wilt. En met iPadOS 18 heeft de Foto’s-app de grootste update ooit ondergaan en kun je jezelf op diverse nieuwe manieren uitdrukken in Berichten. 

Ook nieuw in iPadOS 18 is Apple Intelligence, het persoonlijke intelligentiesysteem voor iPhone, iPad en Mac. Dit systeem combineert de kracht van generatieve modellen met de individuele context van de gebruiker, met als resultaat AI die ongekend handig is. Apple Intelligence is ontwikkeld met privacy als uitgangspunt en is diep in iPadOS 18, iOS 18 en macOS Sequoia geïntegreerd. Deze vorm van AI begrijpt taal en afbeeldingen en kan die ook zelf genereren, onderneemt actie in de benodigde apps en gaat uit van de individuele context van de gebruiker. Daardoor gaan dingen die je elke dag doet een stuk sneller. Apple Intelligence maakt optimaal gebruik van de kracht van Apple silicon en de Neural Engine, en werkt op elke iPad met een M-chip.1

“Ons meest veelzijdige device is dankzij iPadOS 18 nu nog slimmer en krachtiger”, aldus Craig Federighi, Senior Vice President Software Engineering bij Apple. “Nieuwe manieren om het beginscherm vorm te geven, vernieuwde functies in Foto’s, flinke verbeteringen aan de Notities-app, de nieuwe Math Notes-rekenmachine en de baanbrekende introductie van Apple Intelligence: iPadOS 18 bevat allerlei geweldige nieuwe features speciaal voor iPad, waarmee je nog productiever bent.”

Een nieuwe manier van berekeningen maken met de Math Notes-rekenmachine op iPad

In de gloednieuwe Math Notes-rekenmachine kun je wiskundige formules typen of opschrijven en direct zien hoe ze in je eigen handschrift opgelost worden. Ook kun je waarden toewijzen aan de variabelen, wat goed van pas komt als je bijvoorbeeld nieuwe concepten op school leert of een begroting maakt. Met de nieuwe grafiekenfunctie kun je een vergelijking typen of schrijven en met één tikje omzetten in een grafiek. Je kunt zelfs meerdere vergelijkingen in dezelfde grafiek zetten, zodat je de onderlinge verhouding kunt zien. Math Notes zijn automatisch toegankelijk in de nieuwe Math Notes-map binnen de Notites-app.

Met de eenvoudige en de wetenschappelijke rekenmachine op iPad kun je complete formules bekijken en vervolgens oplossen. In de geschiedenis vind je eerdere berekeningen makkelijk terug en met de omrekenfunctie kun je snel onder meer lengte, gewicht en valuta’s omrekenen.

Doe meer met handgeschreven teksten dankzij Smart Script

Smart Script is speciaal ontworpen voor Apple Pencil en zet handgeschreven tekst om in vloeiende, flexibele en makkelijk leesbare tekst die toch nog op jouw handschrift lijkt. Met Smart Script wordt handgeschreven tekst direct vloeiender en rechter gemaakt, zodat alles goed leesbaar is – ook als je even snel iets had neergekalkt. Bovendien kun je handgeschreven tekst net zo makkelijk bewerken als een getypt stuk. Met Apple Pencil kun je gemakkelijk een witruimte toevoegen, een zin schrappen of zelfs getypte tekst invoegen in je eigen handschrift. En de alinea past zich automatisch aan de nieuwe tekst aan.

Ook de Notities-app bevat allerlei verbeteringen voor getypte tekst. Om alles overzichtelijk te houden, kun je de inhoud van je notities nu inklappen per kopje of tussenkopje. En als je bepaalde tekst extra wilt laten opvallen, heb je keuze uit vijf nieuwe kleuren markeerstiften.

Nieuwe manieren om iPad naar wens in te richten

iPadOS 18 biedt nog meer mogelijkheden om iPad naar wens vorm te geven, zoals gloednieuwe opties voor het aanpassen van het beginscherm, het bedieningspaneel en appsymbolen. Je kunt appsymbolen en widgets op elke willekeurige plek op het beginscherm zetten, zodat je precies de indeling kunt maken die jij fijn vindt en je achtergrond goed te zien blijft. Bovendien kun je ze vormgeven zoals jij dat wilt: licht, donker of in een bepaald kleurenschema. Verder kun je appsymbolen en widgets nu ook in een groter formaat of zonder naam weergeven, voor een gestroomlijnde look.

De vormgeving van het bedieningspaneel is aangepast, zodat je makkelijker bij de regelaars kunt die je vaak gebruikt. Ook heb je nu meer mogelijkheden om het bedieningspaneel beter te laten aansluiten bij jouw manier van werken. De regelaars die je het vaakst gebruikt, zijn nu gegroepeerd op functie, bijvoorbeeld om media af te spelen, slimme woon­accessoires te bedienen of een netwerkverbinding te maken. Verder kun je handig swipen naar een andere groep regelaars. Ook is het mogelijk om regelaars voor ondersteunde apps van derden in het bedieningspaneel te zetten. Met de nieuwe Controls API heb je als developer alle tools in handen om het leven van gebruikers makkelijker te maken, bijvoorbeeld doordat ze snel hun auto kunnen openen of direct iets kunnen opnemen voor social media.

Makkelijker navigeren met de nieuwe tabbalk

De vernieuwde tabbalk boven in het scherm vormt een aanvulling op de navigatiekolom. Zo blijf je gefocust en heb je toch je favoriete tabbladen bij de hand. En als je je echt op één app wilt concentreren en de hele schermruimte wilt gebruiken, verandert de tabbalk soepel in een navigatiekolom. De vernieuwde tabbalk biedt een eerder ongekende manier om apps te gebruiken: op iPad heb je nu de mogelijkheid om tabbladen te organiseren en toe te voegen vanuit de navigatiekolom.

Herbeleef bijzondere momenten in de vernieuwde Foto’s-app

De Foto’s-app is nog nooit zo grondig onder handen genomen. De app maakt nu optimaal gebruik van het grotere formaat van iPad en houdt je fotobibliotheken automatisch op orde. Zo hoef je niet meer zo lang naar je foto’s te zoeken en kun je echt de tijd nemen voor je dierbaarste herinneringen. De vereenvoudigde weergave bevat het vertrouwde raster, en dankzij de nieuwe collecties kun je makkelijker alle foto’s met een bepaald thema bekijken zonder die eerst in een album te hoeven zetten. Bovendien kun je collecties vastzetten, zodat je je favorieten meteen bij de hand hebt. De uitgelichte foto’s staan nu in een nieuwe carrouselweergave, die elke dag wordt ververst. Hierin zie je onder meer je favoriete mensen, dieren en plaatsen. Overal in de app kun je je content automatisch afspelen, zodat al die mooie herinneringen vanzelf voorbijkomen. En omdat elke fotobibliotheek uniek is, kun je de collecties ordenen. Ook kun je kiezen waar je welke collectie vastzet en welke foto’s langskomen in de carrousel.

Nieuwe manieren om contact te houden via Berichten

Berichten bevat nieuwe manieren om je te uiten en contact te houden. Met vetgedrukte, onderstreepte, schuingedrukte en nu ook bewegende tekst worden iMessage-gesprekken nog dynamischer. En wil je op een berichtje reageren met een emoji of sticker, dan zijn er vernieuwde tapbacks. Ook nieuw in Berichten in iPadOS 18 is de functie om berichten in te plannen, waarmee je meer controle hebt over hoe en wanneer je contact houdt met de mensen die het dichtst bij je staan.

Browsen zonder afleidingen met Safari

Safari, de snelste browser ter wereld,2 bevat nu een nieuwe Highlights-feature en een vernieuwde Reader-weergave, zodat je nog makkelijker nieuwe informatie op internet vindt. Door de inzet van machinelearning kan Safari de belangrijkste informatie van een webpagina tonen. Je kunt bijvoorbeeld een samenvatting doornemen om een indruk te krijgen van waar een artikel over gaat, direct zien waar een restaurant, hotel of bezienswaardigheid zich bevindt en doortikken vanuit een artikel over een album of nummer van een artiest om er meteen naar te luisteren. Bovendien is de Reader vernieuwd: je kunt nu op nog meer manieren een simpelere weergave van een artikel en de bijbehorende samenvatting bekijken.

Nieuwe privacyinstellingen

In iPadOS 18 zitten nieuwe tools waarmee je kunt instellen wie je apps kan zien, hoe je de gegevens van je contactpersonen deelt en hoe je iPad verbinding maakt met accessoires. Met vergrendelde en verborgen apps kun je ervan op aan dat de informatie die je uit het zicht wilt houden, zoals appmeldingen en bepaalde content, niet zichtbaar is voor een ander. Je kunt apps nu vergrendelen, en voor extra privacy is het ook mogelijk om ze te verbergen door ze naar een vergrendelde, verborgen app-map te verplaatsen. Wanneer je een app vergrendelt of in een verborgen map zet, verschijnen berichten, e-mails of andere content uit die app niet in de zoekresultaten, krijg je geen meldingen te zien en wordt de content ook op andere plekken verborgen.

Verder heb je meer te zeggen over hoe apps je gegevens gebruiken. Als apps om toegang tot je contactpersonen vragen, kun je nu specifieke personen selecteren in plaats van toegang tot je hele adresboek te geven. Om andere verbindingen binnen een netwerk privé te houden, kun je als developer Bluetooth-accessoires eenvoudig koppelen zonder dat je daarvoor andere accessoires in de buurt nodig hebt.

Met Apple Intelligence wordt iPad nog handiger en leuker

Apple Intelligence is verregaand geïntegreerd in iPadOS 18 en ontworpen om je privacy te beschermen. Hiermee kun je bijvoorbeeld op een nieuwe manier je zelfgeschreven teksten verbeteren en effectiever communiceren. De gloednieuwe systeembrede schrijfhulp Writing Tools is ingebouwd in iPadOS 18 en helpt je bij het herschrijven, controleren en samenvatten van tekst in apps als Mail, Notities, Pages en apps van derden.

Nu je ook meer met afbeeldingen kunt doen, wordt het nog leuker om met anderen te communiceren en meer van jezelf te laten zien. Met Image Playground maak je in een handomdraai leuke afbeeldingen, waarbij je kunt kiezen uit de stijlen Animation, Illustration of Sketch. Image Playground werkt heel simpel, is geïntegreerd in apps als Berichten en is er ook als opzichzelfstaande app. In Notities is Image Playground te gebruiken via de nieuwe Image Wand, die deel uitmaakt van het toolpalet van Apple Pencil. Zo worden notities visueel nog aantrekkelijker.

Met Terugblikken in Foto’s kun je nu precies de verhalen maken die je wilt zien. Het enige wat je hoeft te doen, is een beschrijving typen. Apple Intelligence kiest daarna de beste foto’s en video’s op basis van die beschrijving, maakt een verhaal aan de hand van wat er op de foto’s gebeurt, en vormt het geheel tot een filmpje met een begin, midden en einde. En de nieuwe Clean Up-tool vindt en verwijdert storende voorwerpen op de foto, zonder dat per ongeluk het onderwerp van de foto verandert.

Siri werkt dankzij Apple Intelligence aanzienlijk beter en reageert nog natuurlijker, persoonlijker en relevanter. Je kunt vragen typen aan Siri en op elk moment switchen tussen typen en spreken, zodat je altijd met Siri kunt communiceren op een manier die op dat moment handig voor je is.

Met Private Cloud Compute stelt Apple een nieuwe norm voor privacy binnen AI. Dat doet het bedrijf door rekencapaciteit flexibel te verdelen tussen bewerkingen op het device zelf en grotere modellen die draaien op speciale Apple servers. Wanneer een opdracht via Private Cloud Compute loopt, worden de gegevens niet bewaard en zijn ze ook niet toegankelijk voor Apple. Alle gegevens worden uitsluitend gebruikt om de opdracht te verwerken, en onafhankelijke experts kunnen controleren dat de privacy ook echt wordt gewaarborgd.

Verder is ChatGPT geïntegreerd in Siri en de Writing Tools op alle Apple platforms. Zo kun je profiteren van de kennis en het begrip van afbeeldingen en documenten die ChatGPT te bieden heeft, zonder van app te hoeven wisselen.

Nieuw in iPadOS 18 zijn ook de volgende features:

  • De nieuwe app Passwords heeft dezelfde basis als de sleutelhanger en vormt een veilige en handige bewaarplek voor al je inloggegevens, zoals wachtwoorden, verificatiecodes en beveiligingsmeldingen.
  • SharePlay is dit jaar flink verbeterd en biedt nog meer mogelijkheden om je scherm te delen. Door op het scherm te tikken en te tekenen kun je ergens de aandacht op vestigen. En voor de gevallen dat je echt moet ingrijpen, kun je toestemming vragen om iemands device op afstand over te nemen.
  • Freeform maakt het mogelijk om ideeën nog beter vorm te geven: met behulp van scènes kun je verschillende delen van een bord rangschikken op onderwerp. En presenteren gaat soepeler omdat je makkelijker over het bord beweegt.
  • Gamen voelt levensechter dankzij de gamemodus en persoonlijke ruimtelijke audio. Zo lijkt het alsof je midden in de actie zit in nieuwe games als Assassin’s Creed Shadows en Resident Evil 7: Biohazard. En met de Game Porting Toolkit 2 hebben developers nieuwe tools tot hun beschikking om makkelijker geavanceerde games voor iPad, iPhone en Mac te maken.
  • In Agenda staan nu ook de activiteiten en taken die je in de Herinneringen-app hebt gezet. Verder kun je rechtstreeks vanuit Agenda een herinnering aanmaken, bewerken en als voltooid markeren.
  • Er zijn nieuwe tools in Herinneringen, waaronder de mogelijkheid om direct vanuit de Agenda-app een herinnering te maken, bekijken en bewerken, een lijst terugvinden die je onlangs gewist hebt, en subtaken in Smart Lists bekijken om goed het overzicht te houden.
  • In Apple Kaarten vind je duizenden wandelroutes in Amerikaanse nationale parken en kun je ook eenvoudig je eigen wandelingen uitzetten. Bovendien blijven al deze routes gewoon zichtbaar als je geen bereik hebt. In de gloednieuwe Places Library kun je je favoriete trajecten, zelfgemaakte wandelroutes en specifieke plaatsen bewaren, eventueel voorzien van een persoonlijke aantekening.
  • Nieuw op het gebied van toegankelijkheid zijn Eye Tracking, een ingebouwde voorziening waarmee je iPad met alleen je ogen kunt bedienen, en Vocal Shortcuts, waarmee je een opdracht kunt laten uitvoeren door een zelfgekozen geluid te maken. 

Beschikbaarheid

De bètaversie van iPadOS 18 is vanaf vandaag beschikbaar voor developers via het Apple Developer Program op developer.apple.com. De openbare bètaversie is vanaf volgende maand beschikbaar via het Apple Beta Software Program op beta.apple.com. De nieuwe softwarefeatures zijn vanaf dit najaar beschikbaar als gratis software-update voor iPad Pro (M4), 12,9-inch iPad Pro (3e generatie of nieuwer), 11-inch iPad Pro (1e generatie of nieuwer), iPad Air (M2), iPad Air (3e generatie of nieuwer), iPad (7e generatie of nieuwer) en iPad mini (5e generatie of nieuwer). De bètaversie van Apple Intelligence wordt dit najaar onderdeel van iOS 18, iPadOS 18 en macOS Sequoia en werkt op iPhone 15 Pro, iPhone 15 Pro Max en iPad en Mac met M1 of nieuwer. Hiervoor moet de taal van het device en van Siri op Engels (VS) zijn ingesteld. Ga naar apple.com/nl/ipados/ipados-18-preview en apple.com/apple-intelligence voor meer informatie. Features kunnen worden gewijzigd. Sommige features zijn niet in alle talen of regio’s beschikbaar, of niet op alle devices. Ga naar apple.com/nl voor meer informatie over beschikbaarheid.

  1. Gebruikers die een in aanmerking komende iPhone, iPad of Mac hebben en de taal van Siri en het device hebben ingesteld op Engels (VS), kunnen zich dit najaar aanmelden voor de bètaversie van Apple Intelligence.
  2. Tests uitgevoerd door Apple in mei 2023. Ga naar apple.com/nl/safari voor meer informatie.

Back To Top