Skip to content
De EOS R7 i.c.m. met de VR System lens RF-S 3,9mm F3.5 STM DUAL FISHEYE. © Canon

Canon introduceert zijn nieuwste EOS VR System lens

Canon kondigt de nieuwe RF-S 3,9mm F3.5 STM DUAL FISHEYE aan, een APS-C virtual reality (VR) lens die wordt toegevoegd aan het EOS R System, naast de bestaande RF 5,2mm F2.8L DUAL FISHEYE. Deze nieuwe lens maakt het voor iedereen nog eenvoudiger, ook voor nieuwkomers, om 3D VR-opnamen van hoge kwaliteit te maken.

Dubbele fisheye-lenzen bevatten twee afzonderlijke lenzen die naast elkaar zijn geplaatst om de “human binocular vision” te simuleren. Elke lens legt een beeld vast vanuit een iets ander perspectief, waardoor er twee aparte beelden ontstaan die overeenkomen met het zicht van het linker- en rechteroog. Dit stereoscopische effect maakt diepteperceptie in VR mogelijk, waardoor de ervaring intenser wordt.

De RF-S 3.9mm F3.5 STM DUAL FISHEYE biedt een links en rechts perspectief, perfect gecombineerd in één compact dual fisheye optisch design en breidt de reeks camera’s uit die deel uitmaken van het EOS VR System. Bovendien komt deze nieuwe lens op de markt tegen een meer toegankelijke prijs dan zijn voorgangers, waardoor het maken van hoogwaardige immersieve content ook meer binnen handbereik is – met behoud van de hoge optische prestaties van het EOS R System.

De nieuwe opnamehoek van 144 graden biedt een kleiner gezichtsveld dan bij VR180- opnamen. Dit maakt het, samen met de grote scherptediepte, gemakkelijk voor gebruikers om zich voor te bereiden en hun aandacht bij hun onderwerp te houden – met minder zorgen over ondersteunende apparatuur, zoals verlichting of statieven die in de opname terechtkomen. De scherpstelring, die kan worden toegewezen aan een andere functie zoals diafragma of ISO voor praktische opnameoplossingen, helpt gebruikers volledig op te gaan in de actie. De RF-S 3.9mm F3.5 STM DUAL FISHEYE is de eerste 3D-lens met autofocus (AF) van Canon en heeft een One Shot Autofocus (AF) instelling om het creatieproces verder te vereenvoudigen.

Het is de eerste lens die niet uit de Canon L-serie komt maar die wel is voorzien van een Air Sphere-coating van topkwaliteit om aberraties, zoals overstraling en reflecties, te voorkomen. De lens maakt ook gebruik van twee UD-elementen per lens, wat bijdraagt aan scherpe opnamen. Het diafragma van f/3.5 garandeert opnamen van hoge kwaliteit op uiteenlopende locaties binnen en buiten. Geen enkele omgeving is onmogelijk voor creatieve 3D-verhalen, van slecht verlichte bossen tot fel verlichte stadions. Voor nog meer creatieve flexibiliteit heeft de RF-S 3,9mm F3,5 STM DUAL FISHEYE een aan de achterkant geplaatste filterhouder voor zowel opschroefbare- als gelatinefilters.

Als het gaat om het bekijken van de beelden die zijn vastgelegd met de RF-S 3.9mm F3.5 STM DUAL FISHEYE in een headset, dan zorgt de 3D stereoscopische lens voor een hoge mate van realisme. De kijkhoek van 144 graden resulteert in een natuurlijk, naar voren gericht beeld dat gebruik maakt van perifeer zicht om de kijker volledig onder te dompelen. Bij het bekijken via een compatibele headset profiteren simulaties ook van de 60 mm interpupilaire afstand van de lens, die sterk lijkt op het menselijk zicht – wat een realistisch 3D-effect oplevert voor de deelnemers.

Nu de vraag naar het maken van VR-content snel toeneemt (de markt zal naar verwachting groeien tot meer dan 22 miljard dollar in 2025), maakt de nieuwste lens het maken van 3D-content – van gaming en onderwijs tot toerisme, documentaires en entertainment – nog beter haalbaar. De lens is ontworpen om te werken met Canon’s EOS R System1 en biedt een efficiënte workflow voor makers van VR-content.

Prijs en beschikbaarheid

De Canon RF-S 3.9mm F3.5 STM DUAL FISHEYE krijgt een verkoopadviesprijs van 1319,99EU – salesstart TBD. Ga voor meer informatie over de nieuwe Canon RF-S 3,9mm F3,5 STM DUAL FISHEYE naar: www.canon.nl.

1 Op dit moment compatibel met de EOS R7, raadpleeg de handleiding voor meer informatie.

Back To Top