Skip to content
Apple introduceert dit najaar gloednieuwe features voor de diensten waar gebruikers dol op zijn met de release van iOS 18, iPadOS 18, macOS Sequoia, watchOS 11, visionOS 2 en tvOS 18. © Apple

Dit najaar nieuwe features voor Apple diensten

Met de release van iOS 18, iPadOS 18, macOS Sequoia, watchOS 11, visionOS 2 en tvOS 18 dit najaar introduceert Apple gloednieuwe features voor de diensten waar gebruikers dol op zijn. Enkele updates zijn: hikes door nationale parken in de VS en zelf wandelroutes maken in Apple Kaarten, betalen met punten en in termijnen in Apple Pay, nieuwe toegankelijkheidsfeatures in Apple Music, en een vernieuwde Apple Fitness+ om optimaal te profiteren van de uitgebreide bibliotheek van work-outs en meditaties.

“Veel gebruikers maken de hele dag gebruik van Apple diensten, zoals Apple Kaarten om naar het werk te gaan, Apple Pay om makkelijk en veilig te betalen of Apple Music om playlists te beheren”, aldus Eddy Cue, Senior Vice President Services bij Apple. “We vinden het geweldig om die diensten nog verder uit te breiden, bijvoorbeeld met hikes door nationale parken in Apple Kaarten, betalen met punten of in termijnen met Apple Pay en samen muziek luisteren met SharePlay in Apple Music.”

Meer manieren om de wereld te verkennen met Apple Kaarten  

In Apple Kaarten komen er nog meer manieren om de wereld te verkennen, zoals hikes en eigen wandelroutes. Je kunt duizenden hikes door nationale parken in de VS bekijken, gefilterd op lengte, hoogte en soort route, en ze voor offline gebruik bewaren. Ook kun je met slechts enkele tikjes je eigen wandelroutes maken, voor een rondje in de buurt of een wandeling van een hele dag in een nieuwe stad. Bovendien kun je je favoriete hikes door nationale parken, eigen wandelroutes en locaties bewaren in een geheel nieuwe Places Library, en er zelf aantekeningen aan toevoegen.

Meer flexibiliteit met Apple Pay

Apple Pay wordt nog flexibeler en krijgt meer mogelijkheden, voor als je online of in een app betalingen wilt doen. Als je met iPhone of iPad een betaling doet, kun je punten inwisselen of termijnbetalingen van een lening uitvoeren met een creditcard of pinpas die daarvoor geschikt is.1 Deze features komen beschikbaar voor banken of creditcardmaatschappijen die met Apple Pay werken in ondersteunde markten.

De mogelijkheid om punten in te wisselen bij een aankoop met Apple Pay komt om te beginnen beschikbaar in de VS bij Discover en Synchrony en bij creditcardmaatschappijen met Fiserv. De mogelijkheid om termijnbetalingen uit te voeren met creditcards en pinpassen in Apple Pay begint in Australië bij ANZ, in Spanje bij CaixaBank, in het VK bij HSBC en Monzo en in de VS bij Citi, Synchrony en creditcardmaatschappijen met Fiserv. Gebruikers in de VS kunnen ook direct via Affirm een lening aanvragen wanneer ze betalen met Apple Pay.

Je kunt Apple Pay gebruiken in alle webbrowsers2 en op alle computers van andere fabrikanten door simpelweg een code te scannen met je iPhone om de betaling veilig af te ronden.3 En met Tap to Provision kun je een geschikte creditcard of pinpas aan Apple Wallet toevoegen door met de kaart aan de achterkant tegen je iPhone te tikken.4

Tap to Cash met Apple Cash

Met Tap to Cash kun je Apple Cash versturen en ontvangen door twee iPhones bij elkaar in de buurt te houden, zonder dat je telefoonnummers hoeft uit te wisselen.5 Je kunt Tap to Cash bijvoorbeeld gebruiken om iemand terug te betalen voor het eten of iets te kopen op een vrijmarkt.

Meer mogelijkheden met toegangstickets in Apple Wallet

Toegangstickets in Apple Wallet ondergaan hun grootste verandering ooit, met een mooi nieuw design en een verbeterde gebruikservaring. Met tickets beschik je in Wallet over belangrijke extra’s bij een evenement, zoals een plattegrond van de locatie inclusief parkeergelegenheid, handige diensten zoals maaltijdbezorging op je stoel, aanbevolen playlists uit Apple Music, weersvoorspellingen uit Weer en makkelijk locatie delen om je vrienden te vinden.

Een vernieuwde ervaring in Apple Fitness+

In iOS 18, iPadOS 18 en tvOS 18 heeft Apple Fitness+, de bekroonde fitness- en wellnessdienst met work-outs en meditaties voor iedereen, een nieuw ontwerp gekregen. Daardoor kun je optimaal profiteren van de work-outbibliotheek, gemotiveerd blijven en je trainingsroutine volhouden.

Nieuwe features zijn: For You, met gepersonaliseerde aanbevelingen; Explore, om nieuwe activiteiten te ontdekken en inspiratie te krijgen; Library, om favoriete work-outs, meditaties, stapels en aangepaste programma’s bij te houden; een zoekfunctie waar je snel specifieke soorten activiteiten, trainers, tijdsduren en favoriete artiesten mee kunt vinden; en medailles en herinneringen voor reeksen, die nu in het nieuwe ontwerp centraal staan.

In de Conditie-app op iPhone zijn gepersonaliseerde aanbevelingen voor Fitness+ te zien op het tabblad Overzicht, zodat je volgende heerlijke work-out of meditatie direct bij je gegevens voor activiteiten en work-outs staat.

Samen luisteren en meer toegankelijkheid in Apple Music

Met de updates voor SharePlay in Apple Music kun je met nog meer mensen de muziek bedienen via HomePod, Apple TV of een Bluetooth-speaker, zodat samen luisteren nog leuker wordt. Ook mensen zonder abonnement op Apple Music kunnen bijdragen aan wat er wordt afgespeeld.

Nieuw in Apple Music is voelbare feedback voor muziek, waarmee dove en slechthorende gebruikers muziek op een nieuwe manier kunnen ervaren op iPhone. Als deze feature is ingeschakeld, produceert de Taptic Engine van iPhone tikjes, texturen en verfijnde vibraties die de muziek volgen. Voelbare feedback voor muziek is beschikbaar voor miljoenen nummers in de Apple Music-catalogus en wordt bovendien beschikbaar gesteld als API, zodat alle ontwikkelaars de muziek in hun apps voor iedereen toegankelijk kunnen maken.

Een verbeterde kijkervaring voor Apple TV

Nieuw in de Apple TV-app is InSight, een feature waarmee handige informatie over acteurs, personages en muziek uit films en series van Apple TV+ op het scherm in realtime wordt weergegeven. Je kunt een acteur selecteren om een pagina met achtergrond en een filmlijst te zien, of het nummer bekijken dat bij een scène wordt afgespeeld om het aan een playlist van Apple Music toe te voegen.

‘Verbeter dialogen’ wordt nog beter in tvOS 18, doordat met behulp van machinelearning en computationele audio gesprekken op Apple TV 4K beter verstaanbaar zijn gemaakt als er muziek, actie en achtergrondgeluiden te horen zijn.6

Met behulp van ondertitels kun je alles optimaal volgen. Om het nog gemakkelijker te maken verschijnen ze met tvOS 18 automatisch op het juiste moment als de taal in een film of serie niet overeenkomt met de taal van het device, als je het geluid uitzet of als je terugspringt.

Upgrades voor iCloud Mail en op een consistentere manier inloggen met Apple Account

In iCloud Mail kun je op nieuwe manieren met behulp van categorieën je inbox beheren. E-mails worden ingedeeld en gesorteerd in de categorieën Primary voor persoonlijke en dringende berichten, Transactions voor bevestigingen en aankoopbonnen, Updates voor nieuws en meldingen van social media, en Promotions voor marketing en kortingsbonnen.7De instellingen van iCloud zijn vernieuwd, zodat je gemakkelijker kunt reageren op gepersonaliseerde aanbevelingen voor belangrijke iCloud-features, optimaal profiteert van iCloud+ en snel de status van de laatste iCloud-reservekopie ziet.

Met de release van iOS 18, iPadOS 18, macOS Sequoia en watchOS 11 wordt de naam Apple ID veranderd in Apple Account, voor consistent inloggen bij diensten en devices van Apple. Er wordt gebruikgemaakt van bestaande inloggegevens.

  1. Alleen browsers met WebSocket-ondersteuning zijn compatibel.
  2. Deze feature komt in iOS 18 op kaarten van deelnemende banken en creditcardmaatschappijen op bepaalde markten, en is onderhevig aan toepasselijke voorwaarden en goedkeuring.
  3. Deze feature is niet overal beschikbaar.
  4. Tap to Provision is niet overal beschikbaar.
  5. Apple Cash-diensten worden verleend door Green Dot Bank, Member FDIC, beschikbaar in de VS op in aanmerking komende devices. Om geld te versturen of ontvangen met een Apple Cash-account moet je minimaal 18 jaar zijn en in de VS wonen; als je onder de 18 bent, moet je deel uitmaken van een Apple Cash-gezinsaccount. Onderworpen aan bepaalde voorwaarden.
  6. ‘Verbeter dialogen’ is beschikbaar op Apple TV 4K (2e generatie of nieuwer).
  7. Categorieën komen later dit jaar beschikbaar in iCloud Mail.

Back To Top